TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

BADEMCİK AMELİYATI SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

BADEMCİK AMELİYATI SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Halk arasında boğaz ameliyatı olarak da bilinen bademcik ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik. 


Bademcik Ameliyatı Nedir? 


Bademcik operasyonları genellikle çocuk çağında gerçekleştirilir. Eğer bir yıl içerisinde beş defadan fazla bademcik kaynaklı enfeksiyona yaşadıysanız Kulak Burun Boğaz doktorunuz operasyon önerisinde bulanabilir. Bademcik operasyonları KBB doktorları tarafından gerçekleştirilir. 


Bademcikler bedenin ilk savunma noktasıdır. Vücuda girmeye çalışan bakteri ve virüsleri tutarak organlara inmesini engeller. Fakat işlevini yitirmiş bademcikler, sürekli enfeksiyon üreterek bedeninize zarar verebilir. Bu yüzden KBB doktorunuz badem ameliyatı olmanızı söylerse operasyondan kaçarak kendinizi riske atmamanızı öneririz. 


Her ameliyat gibi bademcik ameliyatı da önemli bir operasyondur. Genel anestezi altında gerçekleştirilen badem ameliyatı sonrasında iyileşme süresi minimum 10 gündür. İyileşme süresi boyunca boğazdan katı, asitli, sert, alkollü ve sıcak gıdalar geçmemelidir. 


Bademcik Ameliyatı Sonrası Beslenme 


Bademcik ameliyatı iyileşme süreci boyunca bademciklerin alındığı bölgeyi tahriş etmeyecek besinler tüketilmesi önerilir. Asitli, sıcak, katı, sert gıdalar 10 gün boyunca tüketilmemelidir. İlk günler tamamen sıvı olan beslenme düzeni, ilerleyen günlerde besin tüketimi püre kıvamında başlayarak katılaştırılarak devam eder. Bu yüzden çevrenizde bademcik ameliyatı olmuş pek çok kişinin iyileşme süresi boyunca sıvı beslendiğini görebilirsiniz. 


Bademcik ameliyatı sonrası iyileşme süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu yüzden, bağışıklık sisteminizi güçlü tutacak ve iyileşme sürenizi hızlandıracak besinlerin yer aldığı bir beslenme çizelgesi oluşturmanız gerekir. Ameliyat sonrası doktorunuz kaçınmanız gereken ve tüketebileceğiz besinleri size liste olarak verecektir. 


Ameliyattan çıktıktan sonra iyileşme süreniz boyunca öksürmenize sebep olacak tozlu ve sıcak bir odada kalmamaya özen gösterin. İyileşme süresi boyunca serin ve tozsuz yerlerde olmalısınız. İlk günler su, süt, dondurma, ayran, asitsiz meyve suları, soğuk çay, komposto, yoğurt tüketebilirsiniz. Ameliyatınızın üçüncü ya da dördüncü gününde sulu muhallebi, tanesiz çorbalar, tanesiz püreler tüketmeyi deneyebilirsiniz. Püre kıvamında bir şeyleri yutarken ağrı hissetmiyorsanız besinleriniz mutfak robotundan geçirerek tanesiz püreler haline getirebilirsiniz. 


Ameliyatın yedinci ve sekizince günü artık besinleri ezilmiş şekilde ya da pürelerinizi taneli tüketmeyi deneyebilirsiniz.  


Bademcik ameliyatı sonrası iyileşme sürecinin tamamen bitene kadar; asitli içecekler, alkol, acı besinler, baharatlar, katı gıdalar tüketilmemelidir.