Bir tümörünüz olduğunu öğrenmek üzücü olabilir. Yine de, birçok tümörün iyi huylu olduğunu ve tedaviye ihtiyaç duymadığını bilmelisiniz. Kanserli tümörler için de günümüzde birçok tedavi seçeneği vardır. Erken dönemde hızlı bir şekilde tedavi almak büyük bir fark yaratabilir. Kanser tedavileri kanser hücrelerini yok edebilir, yayılmalarını önleyebilir ve kanserin tekrarlama riskini azaltabilir.
Tümör, anormal hücreler bir araya geldiğinde oluşan katı bir doku kütlesidir. Tümörler kemikleri, cildi, dokuları, organları ve bezleri etkileyebilir. Çoğu tümör kanserli değildir (iyi huyludur). Ancak yine de bu tümörlerde tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Kanserli veya kötü huylu tümörler yaşamı tehdit edebilir ve kanser tedavisi gerektirebilir.
Bir tümör, vücutta oluşan bir kitle veya anormal hücre grubudur. Bir tümörün varlığı her durumda kanser anlamına gelmez. Birçok tümör iyi huyludur (kanserli değildir).
Tümörler vücudun her yerinde oluşabilir. Kemik, deri, doku, bez ve organları etkileyebilirler. Neoplazm, tümörü tanımlamak için kullanılan başka bir kelimedir.
Bir tümör katı bir doku kütlesidir. Kanserli olabilir veya olmayabilir.
Kist, sıvı, hava veya katı madde içerebilen küçük bir kesedir. Kistlerin çoğu kanserli değildir.
Bir tümör aşağıdaki herhangi bir durumda olabilir:
Kanserli tümör türleri şunları içerir:
Yaygın kanserli olmayan tümörler şunları içerir:
Kanser öncesi tümörler şunları içerir:
Vücudunuz, ölen eski veya hasarlı hücrelerin yerine sürekli olarak yeni hücreler üretiyor. Bazen hücreler beklendiği gibi zamanında ölmez. Veya yeni hücreler olması gerekenden daha hızlı büyür ve çoğalır. Hücreler birikerek bir tümör oluşturmaya başlar.
Tümörler, çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan insanı etkiler. Bir tümör geliştirme riskini artıran faktörler şunları içerir:
Bir tümörün semptomları, tümörün nerede geliştiğine ve kanserli olup olmadığına bağlı olarak değişir. Örneğin göğüs kitlesinde kitleyi hissedebilirsiniz.
Şunları yaşayabilirsiniz:
Doktorunuz, bir tümörün kanserli olup olmadığını belirlemek için biyopsi yapar. Biyopsi, bir tümörden hücre örneklerinin çıkarılmasını içerir. Bir patolog, tanı koymak için örnekleri laboratuvarda inceler. Bir tümör ulaşılması zor bir bölgedeyse, doktorunuz tüm tümörü çıkarabilir ve ardından biyopsi yapabilir.
Ayrıca aşağıdaki testlerden bir veya daha fazlası gerçekleştirilebilir:
Bir tümörün tedavisi, tümör tipi (kötü huylu veya iyi huylu) ve yeri dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır.
Birçok kanserli olmayan tümörün tedaviye ihtiyacı yoktur. Ancak bazı iyi huylu tümörler büyümeye devam edebilir. Örneğin, iyi huylu beyin tümörleri sağlıklı dokuya baskı yaparak görme veya konuşmayı etkileyebilir. Doktorlar bu durumlarda tümörü çıkarmak için ameliyat önerebilir.
Kanserli tümörler için tedaviler şunları içerir:
Çoğu tümörün oluşma sebebi bilinmemektedir. Yine de şu adımlar tümör geliştirme riskinizi azaltabilir:
İyi huylu tümörler büyüyebilir ve beyin gibi organlara baskı yapabilir. Endokrin tümörleri kanserli olmayabilir, ancak vücudunuzun aşırı hormon üretmesine neden olabilir. Tümörü çıkarmak için ameliyat gerekebilir.
Kanser hücreleri orijinal tümörden kopabilir. Hücreler kan dolaşımında (dolaşım sistemi) veya lenfatik sistemde dolaşabilir. Hücreler bir organ veya bez gibi yeni bir yere yerleştiğinde tekrar çoğalmaya başlar ve yeni bir tümör (metastatik kanser) oluşturur. Yayılan kanserin tedavisi daha zor olabilir.
Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu aramalısınız: