TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

HİPEREMİ NEDİR VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

HİPEREMİ NEDİR VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Birçok kişinin kendisinde hiperemi olduğundan haberi olmayabilir. En kısa tanımıyla organlara giden kanın artmasına hipereminedir. Hiperemi hastanın yaşam kalitesini düşürecek sonuçlar ortaya çıkartmaktadır.  


Hiperemi Neden Olur?  Hiperemi Belirtileri Nelerdir?


Birçok farklı nedenle hiperemioluşabilir. Hiperemi bazen başka bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Bu yüzden doktorlar hiperamiyi derinlemesine incelerler. Damar dolaşımı bozuklukları, alerjik reaksiyonlar,  enfeksiyonlar ve travmalar hiperemi belirtilerindendir.


Hiperemi Belirtileri Nelerdir? 


Kızarıklık ve sıcaklık hiperemihastalarında en yaygın görülen belirtilerdir. Bunların dışında farklı semptomlarla da kendini belli edebilir.


  • Kalp yetmezliği

  • Nefes darlığı

  • Öksürük ve hırıltılı solunum

  • Bilinç bulanıklığı

  • Yorgunluk



Aktif Hiperemi ve Pasif Hiperemi Nedir? 


Hiperami, aktif ve pasif olarak ikiye ayrılır. 


Aktif Hiperemi Nedir?


Aktif hiperemi, hipereminin akut türüdür. Fizyolojik olarak gerçekleşen herhangi bir durum sonrasında gelişir. 


Mesela yemek yedikten sonra sindirim sisteminin normalden daha fazla kan dolması bir aktif hiperemidir. Egzersiz esnasında veya sonrasında kaslara fazla kan gitmesi, spor yaparken yüzde ve deride damarların kan toplaması, ısı değişimlerinde yüze fazlaca kan birikmesi ve kızarıkların oluşması aktif hiperamidir. Aktif hiperemivücutta kızarıklara ve ısı artışına sebep olur. 


İki Tür Aktif Hiperemi Vardır 


Akut Genel Aktif Hiperemi: Genel aktfi hiperemide tüm vücuttaki dokularda kan akışı artar.


Akut Lokal Aktif Hiperemi: Lokal aktif hiperamide ise bacak,mide, akciğer gibi sadece bir doku ya da organa kan akışı ve miktarı artar. Akut lokal aktif hiperami, hiperemi hastalarında görülen yayın çeşididir. 



Pasif Hiperemi Nedir? 


Pasif hiperemi, kanın bir organa gittikten sonra düzgün organdan uzaklaştırılamamasıdır. Bu da kanın damarlarda birikmesine neden olur ve tıkanıklık hiperemisi gerçekleşir. 


Pasif hiperemi genellikle; 


  • Karaciğer

  • Akciğer

  • Alt ekstremiteler

gibi organlarda görülür. 


Pasif hiperemi local olarak görülür ve bir bölgeye özgü olur. Ama kalbin kan akışı engelleniyorsa pasif hiperemi tüm vücudu etkiler. Bu yüzden hipereminin ön riskli türü olarak görülür ve acilen doktora başvurulması gerekmektedir.