Jinekomasti, erkeklerde veya erkek çocuklarda meme dokusunun aşırı gelişmesi veya büyümesi durumudur. Göğüsler büyümeye başlar ve bir göğüs diğerinden daha büyük hale gelebilir.
Jinekomasti, genellikle ergenlik çağındaki bir çocuk hormonal değişiklikler yaşarken ortaya çıkar. Bununla birlikte yeni doğan bebekler ve yaşlı erkeklerde de görülebilir.
Jinekomasti genellikle iyi huylu (kanserli olmayan) bir durumdur. Jinekomasti birçok hormon seviyesindeki değişiklikler ile ilişkilendirilmiştir. Çoğu durumda ise nedeni bilinmemektedir.
Jinekomasti birçok farklı sebepten kaynaklanabileceği gibi genellikle kadınlık hormonu (östrojen) ve erkeklik hormonu (testosteron) düzeylerindeki değişikliklerden kaynaklanır.
Jinekomasti, antidepresanlar, antibiyotikler, kemoterapi, prostat kanseri ilaçları, ülser veya kardiyovasküler ilaçlar gibi bazı ilaçların yan etkisi olarak da oluşabilir. Anabolik steroidler, eroin veya marihuana gibi yasa dışı uyuşturucuların kullanımının da jinekomastiye neden olduğu bilinmektedir.
Bazı hastalıklar ve tıbbi durumlar da jinekomastiye neden olabilir. Bunlardan bazıları aşağıda listelenmiştir:
Yeni doğan bebeklerde kısa süreli bir jinekomasti oluşumu gözlenebilir. Bunun nedeni genellikle annenin östrojeninin doğumdan sonra bir süre bebeğin kanında kalmasıdır.
Jinekomasti, meme kanseriyle bağlantılı değildir. Erkeklerin meme kanserine yakalanması nadirdir. Yine de doktorunuz meme kanserini ekarte etmek için bazı testler yapabilir.
Bir veya iki göğüste jinekomasti olabilir. Meme ucunun altında ağrılı olabilen bir yumru veya yağlı doku şeklinde başlayabilir. Göğüsler genellikle eşit olmayan bir şekilde büyür.
Jinekomasti semptomları diğer tıbbi durumlar veya problemler gibi görünebilir. Teşhis için her zaman doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Doktorunuz tıbbi geçmişinizi alacak ve fizik muayene gerçekleştirecektir.
Diğer hastalıkları veya durumları dışlamak için ayrıca aşağıdakileri içeren testler de yapılabilir:
Bazı durumlarda ise teşhis için testlere gerek yoktur
Doktorunuz, hormonların birçok organı nasıl etkilediği konusunda uzmanlaşmış bir uzman doktor (endokrinolog) görmenizi önerebilir.
Doktorunuz, aşağıdaki parametrelere dayanarak sizin için en iyi tedaviyi belirleyecektir:
Jinekomasti vakalarının çoğu ergenlik döneminde olur. Durum genellikle tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşir. İyileşme süreci 6 aydan 2 veya 3 yıla kadar sürebilir.
Göğüs büyümesine bir ilaç neden oluyorsa, bu ilacı almayı bırakmanız gerekebilir. Duruma bir hastalık neden olduğu durumlarda durumun altında yatan hastalığın tedavi edilmesi gerekecektir.
Jinekomastiyi tedavi etmek için hormon tedavisi kullanılabilir.
Bazı durumlarda fazla dokuyu çıkarmak için ameliyat seçeneği kullanılabilir.