Vazektomi, meninize sperm tedarikini kesen bir erkek doğum kontrol yöntemidir. İşlem sperm taşıyan tüplerin kesilip kapatılması ile gerçekleştirilir. Vazektomi sonrasında problem yaşama riski düşüktür ve işlem genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir.
Vazektomi yaptırmadan önce gelecekte çocuk sahibi olmak istemediğinizden emin olmanız gerekir. Vazektomi işleminin geri dönüşü mümkün olsa da, vazektomi erkek doğum kontrolünün kalıcı bir şekli olarak düşünülmelidir.
Vazektomi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaz.
Vazektomi, gelecekte çocuk sahibi olmak istemediğinden emin olan erkekler için güvenli ve etkili bir doğum kontrol seçeneğidir.
Vazektomi ile ilgili genel bir endişe, daha sonra çocuk sahibi olma konusundaki fikrinizi değiştirebilmenizdir. Vazektominizi tersine çevirmek mümkün olsa da, bu müdahalenin işe yarayacağının herhangi bir garantisi yoktur. Vazektomiyi geri döndürme ameliyatı vazektomiden daha karmaşıktır, vazektomi ameliyatına göre daha pahalı olabilir ve bazı durumlarda etki göstermez.
Vazektomi sonrası çocuk sahibi olmak için tüp bebek gibi başka tedavi yöntemleri de mevcuttur. Ancak bu teknikler pahalıdır ve her zaman etkili değildir. Vazektomi yaptırmadan önce, gelecekte çocuk sahibi olmak istemediğinizden emin olun.
Kronik testis ağrınız veya testislerinizi etkileyen bir hastalığınız varsa, vazektomi için iyi bir aday sayılmazsınız. Çoğu erkek için vazektomi, gözle görülür herhangi bir yan etkiye neden olmaz ve ciddi komplikasyonların oluşma riski nadirdir.
Ameliyattan hemen sonra görülebilecek olası yan etkiler şunları içerebilir:
İlerleyen zamanlarda görülebilecek olası komplikasyonlar şunları içerebilir:
Birçok erkek, vazektominin ciddi sorunlara yol açabileceğinden endişe etmektedir ancak bu korkular asılsızdır. Vazektomi aşağıdakileri etkilemez:
Doktorunuz muhtemelen ameliyattan birkaç gün önce aspirin, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar veya diğer kan inceltici ilaçları almayı bırakmanızı isteyecektir. Bunlar, varfarin, heparin ve ibuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları içerebilir.
Skrotumu desteklemek ve şişmeyi en aza indirmek için prosedürden sonra giymek için bir çift dar iç çamaşırı getirin.
Ameliyat günü duş alın veya banyo yapın. Genital bölgenizi iyice yıkadığınızdan emin olun. Gerekirse bölgedeki tüyleri kesin.
Ameliyattan sonra, araba kullanmanın ameliyat bölgesinde neden olabileceği hareket ve baskıdan kaçınmak için sizi eve götürebilecek bir yakınınızı ayarlayın.
Vazektomi ameliyatından önce, doktorunuz bu yöntemin sizin için doğru doğum kontrol yöntemi olduğundan emin olmak amacıyla sizinle görüşmek isteyecektir.
İlk randevunuzda aşağıdakileri konular hakkında konuşabilirsiniz:
Vazektomi genellikle lokal anestezi altında yapılır; bu, uyanık olacağınız ve ameliyat alanını uyuşturmak için ilaçların kullanılacağı anlamına gelir.
Vazektomi ameliyatı genellikle yaklaşık 10 ila 30 dakika sürer. Vazektomi sırasında doktorunuz muhtemelen şu adımları izleyecektir:
Vazektomiyi takiben, biraz morarma, şişme ve ağrınız olacaktır. Bu semptomlar genellikle birkaç gün içinde iyileşir. Doktorunuz ameliyat sonrası iyileşmeniz için size bazı talimatlar verecektir. Doktorunuz size şunları önerebilir:
Vazektomiden sonra meni (seminal sıvı) boşaltacaksınız, ancak yaklaşık 20 kez boşaldıktan sonra artık bu sıvı sperm (üreme hücreleri) içermeyecektir. Bir vazektomi, testisler tarafından yapılan spermin meniye ulaşmasını engeller. Bunun yerine vücut, zararsız olan spermi emer.
Vazektomi, hamileliğe karşı anında koruma sağlamaz. Doktorunuz meninizde sperm olmadığını onaylayana kadar alternatif bir doğum kontrol yöntemi kullanmaya devam edin. Korunmasız cinsel ilişkiye girmeden önce, meninizden herhangi bir spermi temizlemek için birkaç ay veya daha uzun süre beklemeniz ve 15 ila 20 kez veya daha fazla boşalmanız gerekir.
Çoğu doktor, sperm bulunmadığından emin olmak için ameliyattan altı ila 12 hafta sonra bir takip sperm analizi yapar. İncelemek için doktorunuza meni örnekleri vermeniz gerekecektir. Meniniz daha sonra sperm olup olmadığını görmek için mikroskop altında incelenir.
Vazektomi etkili bir doğum kontrol yöntemidir, ancak sizi veya eşinizi klamidya veya HIV/AIDS gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korumayacaktır. Bu nedenle, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon kapma riskiniz varsa, vazektomi geçirdikten sonra bile prezervatif gibi diğer koruma yöntemlerini kullanmalısınız.