Uçuklar, herpes simpleks virüsü nedeniyle ağız çevresinde oluşan küçük kabarcıklardır. Uçuklara neden olan virüslerden en yaygın görüleni tip 1 herpes simpleks virüsüdür. Virüs öpüşerek veya yemek kapları, havlu gibi eşyaların ortak kullanımı sonucunda yayılabilir .
Herpes simpleks tamamen vücuttan atılamaz, ancak uzun süre uyku halinde kalabilir. Uçuk vakaları 2 haftadan fazla sürmez. Güneş, soğuk rüzgar, soğuk algınlığı ve bazı hastalıklar veya zayıf bir bağışıklık sistemi herpes simpleks virüsünün uçuk oluşturmasına neden olabilir.
Uçuklara herpes simpleks virüsü neden olur. Herpes simpleks virüsü vücuda girdiğinde, uçuk salgınlarına neden olabilir. Güneş, soğuk rüzgar, soğuk algınlığı ve bazı hastalıklar veya zayıf bir bağışıklık sistemi herpes simpleks virüsünün uçuk oluşturmasına neden olabilir.
Bazı kişilerde ilk atakta herhangi bir semptom görülmez iken diğerlerinde ağzın içinde ve çevresinde grip benzeri semptomlar ve yaralar gözlenir. Bulgular her hastada farklı şekilde ortaya çıkabilmektedir, en yaygın olanları aşağıda belirtilmiştir:
· Genellikle uçuk ortaya çıkmadan önce uçuğun çıkacağı hissedilen bölgede dudakların karıncalanması ve acıması
· Dudaklarda ve ağızda büyüyen, patlayan ve sonra kabuklanan küçük kabarcıklar
· Dudaklarda ve ağızda kaşıntı, kuruluk ve tahriş
· Dudaklar ve ağızda ağrı
Doktorunuz sıklıkla uçukları inceleyerek hastalığın teşhisini koyar. Teşhis net değilse, doktorunuz bir pamuklu çubuk kullanarak yaradan örnek alınıp mikroskop altında inceleyerek tanıyı koyabilir.
Uçuklar tedavi edilemez, ancak semptomların şiddetli olduğu durumlarda tedavi bazı semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Tedavi genellikle şunları içerir:
· Antiviral topikal merhemler (asiklovir ve pensiklovir gibi)
· Antiviral oral ilaçlar (asiklovir, famsiklovir ve valasiklovir gibi)
· Reçetesiz satılan topikal anestetikler veya antiinflamatuar ajanlar
Uçukların iyileşmesi yaklaşık 1 ila 3 hafta sürer. İlk ortaya çıktıklarında iyileşmeleri 3 haftayı bulurken tekrarlayan uçuklarda, ilaç kullanılmadığı durumlarda bile iyileşme genellikle bir hafta sürer. Antiviral ilaçlar semptomların hızla kaybolmasına yardımcı olabilir, ancak bu ilaçların kabarcık oluşumunun 3. veya 4. gününden önce kullanılmaya başlanılması gerekmektedir. Antiviral kullanımı genellikle sağlıklı kişiler için tavsiye edilmez. Semptomlarınız zaman ile iyileşmezse veya daha da kötüleşirse daima bir doktora veya diş hekimine danışın .
Hiç uçuğunuz olmadıysa, uçuk geçirdiğini bilen kişilerle cilt temasından kaçının. Uçuk geçirdiyseniz, hastalığı neyin tetiklediğini belirleyerek ve tetikleyiciden kaçınarak nükslerin sayısını önleyebilir veya azaltabilirsiniz. Örneğin, güneşe maruz kalma bir tetikleyiciyse, güneşteyken güneş kremi kullanın. Sık sık uçuk problemi yaşıyorsanız, doktorunuza danışın. Uçuk geliştirdiğinizi anladığınız anda tedaviye başlamak, iyileşmeyi hızlandırabilir ve uçuğun iyileşmesi için gereken süreyi azaltabilir.