Akne (sivilce), saç kökleri ve yağ bezlerinde meydana gelebilen bir sağlık problemidir. Yağ bezleri, cildi nemli tutmak amacıyla yağlar (sebum) salgılamaktadır. Bu bezlerin tıkanması sonucunda iltihaplı sivilce ve kistler oluşabilmektedir.
Akne çok yaygın görülmektedir. Her ırktan ve yaştan insanda sivilce vardır. 40'lı ve 50'li yaşlarındaki insanlar bile sivilceye sahip olabilir. Bununla birlikte, sivilce en çok ergenlik çağında görülür. Ergenlik döneminde, hem erkek hem de kızlarda erkek cinsiyet hormonlarının (androjenler) seviyeleri artmakta ve bunun sonucunda yağ bezleri daha fazla yağ üretmektedir.
Normalde üretilen sebum saç köklerinden cilde geçer. Ancak deri hücreleri folikülleri tıkayarak sebum geçişini bloke edebilir. Foliküller tıkandığında, ciltte bulunan bakteriler foliküllerin içinde büyümeye başlar. Bunun sonucunda iltihap ve sivilce büyümesi gelişir. En yaygın sivilce türleri şunlardır:
Ergenlik döneminde yükselen hormon seviyeleri sivilceye neden olabilir. Akne oluşumuna yatkınlık genellikle kalıtsaldır. Sivilce oluşumunun diğer nedenleri arasında şunlar sayılabilir:
Sivilceleri sıkmak veya cildi çok sert biçimde ovalamak sivilceleri daha da kötüleştirebilir ve sivilce izine sebep olabilir. Cilt ayrıca kasklardan, sırt çantalarından veya dar kıyafetlerden kaynaklanan sürtünme veya basınç sonucunda, kirlilik ve nem sebebiyle de tahriş olabilir. Sırt çantaları ve kıyafetler sırt sivilceleri oluşturabilir.
Akne, apsesi olmayan sivilceler veya patlayarak daha büyük apselere neden olan irin dolu kistler şeklinde görünebilir. Vücudun herhangi bir yerinde akne oluşabilir. Bununla birlikte, akne en çok, aşağıda bahsedilen yüksek konsantrasyonda yağ bezlerinin bulunduğu bölgelerde görülür:
Akne, diğer cilt rahatsızlıklarının semptomları ile benzerlik gösterebilir. Teşhis için daima doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.
Doktorunuz genellikle cildinizi inceleyerek sivilceyi teşhis edebilir.
Doktorunuz, hangi tedavinin sizin için en iyi olduğunu belirlerken yaşınızı, genel sağlık durumunuzu, sivilcenin tipini, seviyesini ve diğer faktörleri dikkate alacaktır.
Akne tedavisi, sivilce izlerini en aza indirmeye ve görünümü iyileştirmeye odaklanır. Akne tedavisi, cildinize uyguladığınız veya hap şeklinde aldığınız sivilce ilaçlarını içerebilir. Bu sivilce ilaçlarından bazılarının doktorunuz tarafından reçete edilmesi gerekir. Bazı durumlardaki sivilcelere her iki türün kombinasyonu önerilebilir.
Cilde direk uygulanan sivilce ilaçları genellikle sivilceyi tedavi etmek amacıyla reçete edilir. Bunlar sivilce izi için krem, jel, losyon veya çözelti formunda olabilir. Örnekler şunları içerir:
Tedavi | Etki |
Benzoil Peroksit | Bakterileri öldürür |
Antibiyotikler | Bakterilerin büyümesini durdurmaya veya yavaşlatmaya yardımcı olarak iltihabı azaltır. Eritromisin ve klindamisin yaygın olarak kullanılmaktadır. |
Retinoidler | Yeni akne lezyonlarının gelişimini durdurur ve hücre yenilenmesini teşvik ederek sivilceleri tedavi eder. Bu tip ilaçların arasında tretinoin, adapalen ve tazaroten bulunmaktadır. |
Topikal tazoroten, azelaik asit, salisilik asit ve dapson da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ağızdan aldığınız sivilce ilaçları veya oral antibiyotikler genellikle orta - şiddetli geçmeyen sivilceleri tedavi etmek için reçete edilir ve aşağıdakileri içerebilir:
Spironolakton veya doğum kontrolü, kadınlar tarafından hormon seviyelerini etkileyerek akne oluşumunu azaltmak için kullanılabilir.
Orta ila şiddetli akneyi kontrol etmek için fotodinamik tedavi adında bir lazer prosedürüdü kullanılmaktadır.
İzotretinoin, şiddetli, kistik veya iltihaplı akne için ağızdan alınan reçeteli bir ilaçtır. Diğer yöntemlerin yaygın yara izini önleyemediği durumlarda kullanılır. İzotretinoin, cilt yağı yapan yağ bezlerinin boyutunu azaltır. Bu etkiler sivilce gelişimini azaltır. İzotretinoin, kullanan insanların çoğunda sivilceyi temizleyebilir. Bununla birlikte, ilacın potansiyel psikiyatrik yan etkiler dahil olmak üzere önemli yan etkileri vardır. Hamile olan veya hamile kalmak isteyen kadınlar, izotretinoin almamalıdır. İlaç bebekte doğum kusurlarına neden olabilmektedir. İzotretinoin kullanımı ayrıca düşük veya erken doğuma neden olabilir.
Doktorunuz sivilce izlerini en aza indirmek için belirli adımlar önerebilir.
Akne genellikle kronik bir durum olsa da, sadece ergenlik döneminde sürse de ömür boyu geçmeyen sivilce izleri bırakabilir. Sivilce izleri genellikle krater benzeri izlere benzer. Uygun tedavi, sivilce izini azaltmaya yardımcı olsa da aşağıda bahsedilen bazı dermatoloji prosedürleri sivilce izini daha da azaltmaya yardımcı olabilir:
Akne, ömür boyu sürecek fiziksel izler bırakabilir ve kişide özgüven problemlerine neden olabilir.
Akne, ergenlik döneminde meydana gelen normal hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple sivilce oluşumunun tamamen önlenmesi çok zor, hatta imkansızdır.
Ancak sivilceye neden olabilecek maddelerden kaçınmak akne oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir. Belirli ilaçlar (kortikosteroidler, lityum ve barbitüratlar gibi), yağ veya belirli kozmetiklerin kullanımı akne riskini arttırmaktadır. Ayrıca saçın günlük yıkanması, saç derisindeki yağın cildinize bulaşmasını önleyerek akne oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir. Aknenin erken tedavisi, daha kötüye gitmesini ve iz oluşumunu engelleyebilir.
Akne yaygın görülen bir durumdur. Evde bakım ile geçmeyen, şiddetli veya yara izi bırakan sivilceleriniz varsa, doktorunuza danışın.