TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

PROTEZ DİŞ

Protez Diş Nedir?

Prostodonti, eksik dişlerin kuronlar, köprüler veya tam, kısmi protezlerle tedavi edilmesini sağlayan diş hekimliği dalıdır. Protezler, hareket durumlarına bağlı olarak mobil, sabit ve kombine olmak üzere üç kategoriye ayrılmaktadır.

 


Sabit Protezler

Sabit diş protezi, yüksek başarı oranı gösteren bir tedavidir. Dayanıklı olmasının yanında rahat ve doğal bir his yaratmaktadır.

Diş kaybının başlıca nedenleri genellikle çürükler ve periodontittir. Çürüme dişlerin sert dokularını (mine ve dentin) yok ederken, periodontit ise dişleri destekleyen kemiğe zarar verebilen bir enfeksiyondur ve tedavi edilmezse tüm dişin (hem kök hem de taç) kaybına yol açabilir.

Kuron ve köprü tedavisi prosedürleri dişlerin şekillendirmesi ile başlar, daha sonra dişlerin bir kalıbı alınır ve bir diş laboratuvarında protez oluşturulur. Tedaviden önce köprünün bağlı olacağı dişlerdeki herhangi bir çürümenin tedavisi ve muhtemelen bu dişleri restorasyonlarla güçlendirmek gerekecektir.

Şekillendirdikten sonra dişler çok hassaslasacaktır, bu nedenle kalıcı kuron veya köprü yapılırken hassas dişi örtmek için geçici bir kuron veya köprü kullanılabilir.

 

Seramik Kuronlar

Seramik kronlar, dental kuronları taklit eden sabit protezlerdir. Bu kuronlar diş ciddi hasarlı olduğunda, dişin bir parçası eksik olduğunda ancak diş kökü hala güçlü ve sağlıklı ise kullanılabilir.

 

Etkilenen dişler önce şekillenecek, sonra dişlerin kalıbı alınarak ve bir diş laboratuvarında çevredeki doğal dişlere benzer şekil ve renkte seramik kuron protez üretilecektir.

 

Kuronlar metal,zirkonyum,seramik gibi farklı materyallerden yapılabilir.

 

Seramik son derece güçlü ve dayanıklı olduğu, sıcaklık değişimlerine ve korozyona karşı yüksek dayanımı, ve en önemlisi biyouyumlu olması sebebiyle ağız içinde restorasyon konusunda çok kullanılmaktadır. Alerjik reaksiyonlara sebep olmaması, olağanüstü bir estetik ve çok doğal görünüm sağlaması, seramik materyalin diş kron ve köprüler için kullanılmasının diğer nedenleridir.

 


Çıkarılabilen Diş Protezleri

Köprü Tedavisi

Diş köprüsü, bir veya daha fazla dişin eksik olduğu herhangi bir ağız bölgesini doldurmak için kullanılan sabit bir protez cihazdır.  Yerleştirilen köprü doğal dişler tarafından desteklenir. Köprü sinir ve çene kemiğinin normal işleyişine izin doğal dişler ekibe bağlı olduğu için bu hastanın ağızda doğal bir his korur sağlar.

 

Bir diş köprüsü ağızdaki boşluğu doldurarak kalan dişlerin kaymasını önleyecektir. Köprü tedavisi gülümsemenizi ve çiğnemek, konuşma gibi problem yaşadığınız yeteneklerinizi geri kazanmanıza yardımcı olacaktır. Seramik köprülerin tabanı zirkonyum veya metal olabilir.

 


Çıkarılabilir Protezler

 

Komple Protezler

Üst ve alt çenede hastanın ağzındaki tüm dişleri değiştirmek için kullanılır ve doğrudan diş etlerinin üzerinde yer alır. Protezler akrilik (bir tür) materyalden yapılır ve vakum etkisi ile ağız çatısına takılır.

 

Tam protezler hastanın dişlerinin tamamı eksik olduğunda kullanılmaktadır. Bu tür protezlerin avantajları uygun fiyatı ve tedavinin tamamlanmasının kısa sürmesidir. Ancak, uzun süreli protez kullanımı kemik atrofisi üretebilmekte ve protezlerin ağızda pozisyon olarak düşmesine neden olabilir. Çene kemiğinde oluşabilecek bu tür değişiklikler ileride implant tedavisi gerçekleşmesini engelleyebilmektedir.


Kısmi Protezler                                                                                                                                     

Kısmi protezler sadece bazı dişleri eksik olan hastalarda kullanılır. Kısmi protezlerde, protezi dişlerin geri kalanına bağlayan tokalara bulunmaktadır. Metal tokalar yerine genellikle estetik nedenlerle neredeyse hiç görünmeyen gizli tokalar kullanılmaktadır. 

Protez Diş Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.
Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız