TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

PORSELEN KAPLAMA ( LAMİNATE VENEER )

Porselen Kaplama ( Laminate Veneer ) Nedir?

Diş kaplamaları (porselen kaplamalar veya porselen laminatlar olarak da adlandırılabilir) dişlerin görünümünü geliştirmek için diş ön yüzeyini kapsayacak şekilde tasarlanmış ince materyallerdir. Bu materyal dişlerin ön yüzüne takılarak renk, şekil, boyut ve uzunluk problemlerini çözmektedir.


Diş Kaplamalarının Çeşitleri

Diş kaplamaları porselen veya kompozit malzemelerden yapılabilir. Porselen kaplamalar reçine kaplamalarına göre lekelenmelere daha dayanıklıdır. Ayrıca porselen kaplamalar görüntü olarak da doğal dişleri daha iyi taklit etmektedir. Sizin için en iyi kaplama malzemesinin seçiminine diş hekiminiz ile karar vereceksiniz.

 


Diş Kaplamaları Hangi Sorunları Çözer?

Kaplamalar rutin olarak aşağıdaki problemleri düzeltmek için kullanılır:

 

·         Aşağıdaki sebeplerle lekelenen dişler:

 

                      -kök kanal tedavisi

 

                      -tetrasiklin veya diğer ilaçlardan lekeler

 

                      -aşırı florür

 

                      -büyük reçine dolgular

 

                      -diğer nedenler

 

·         Yıpranmış dişler

 

·         Yontulmuş veya kırılmış dişler

 

·         Yanlış hizalanmış, düzensiz şekilli dişler

 

·         Aralarında boşluklar olan dişler (bu dişler arasındaki boşluğu kapatmak için)

 


Diş Kaplama Prosedürü

Diş kaplama tedavisi genellikle diş hekimine üç ziyaret gerektirir. Bu ziyaretlerin ilkinde tedavi için danışma gerçekleştirilir iken diğer iki vizitte kaplamalar yapılır ve uygulanır. Aynı anda bir diş veya birden fazla dişte kaplama işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Tanı ve Tedavi Planlaması

Diş hekiminize tedaviden beklentilerinizi anlatın. Bu randevu sırasında, diş hekiminiz diş kaplamalarının sizin için doğru tedavi olup olduğundan emin olmak için dişlerinizi inceleyecek ve prosedürün avantaj ve dezavantajlarını sizinle paylaşacaktır. Doktorunuz sizden bazı testler ve x-ray görüntüleri isteyebilir.

Hazırlık

Dişinizi kaplamanın takılabileceği hale getirebilmek için, diş hekiminiz dişinizin yüzeyini yeniden şekillendirecektir. Sonra, diş hekiminiz ağız yapınıza ve dişlerinize göre bir model oluşturacaktır. Bu model bir diş laboratuarına gönderilecek ve bu laboratuarda kaplamalarınız oluşturulacaktır. Kaplamaların laboratuvarda oluşturulması genellikle 2-4 hafta sürmektedir. Bu süre içinde geçici diş kaplamaları kullanılabilir.

Kaplamaların Yapıştırılması

Diş hekiminiz, kaplamaları dişlerinize yapıştırmadan önce şekil ve renk uygunluğunu incelemek için kaplamaları ağzınıza yerleştirerek muayene gerçekleştirecektir. Kaplama rengi kullanılacak yapıştırıcı ile ayarlanabilir. Sonrasında doktorunuz dişinizi kaplama yapıştırmaya hazırlamak için temizleyecek, cilalayacak ve kazıyacaktır. Kaplamaya özel bir yapıştırıcı uygulanır ve daha sonra kaplama dişinizin üzerine yerleştirilir. Kaplama düzgün bir şekilde yerleştirildikten sonra, diş hekiminiz yapıştırıcıdaki kimyasalları aktive etmek için kaplamanızın üzerine özel bir lazer tutarak yapıştırıcının çok hızlı bir şekilde tutmasını sağlayacaktır. Son adımlar olarak doktorunuz kaplamalarınız üstünde fazla yapıştırıcı varsa bunu temizleyecek, ısırma eylemi sırasında dişlerinizin pozisyonunu kontrol edecek ve gerekli ayarlamaları yapacaktır. Diş hekiminiz diş etlerinizi ve kaplamanın yerleşimini kontrol etmek için birkaç hafta içinde sizi bir kontrol vizitine çağırabilir.


Diş Kaplama Tedavisinin Faydaları

Kaplamalar aşağıdaki avantajları sunar:

 

·         Doğal bir diş görünümü

 

·         Diş etleri porselenlere iyi tahammül eder

 

·         Porselen kaplamalar lekeye dayanıklıdır

 

·         Koyu dişlerin daha beyaz görünmesi için renk seçimi gerçekleştirmeye izin verir.

 

·         Kuron tedavisi kadar şekillendirme gerektirmez.


Diş Kaplama Tedavisinin Riskleri

Diş kaplamalarının dezavantajları şunlardır:

 

·         İşlem geri alınamaz.

 

·         Kaplamalar kompozit reçine tipine göre daha pahalıdır.

 

·         Kaplamalar kırık ve çaltak gibi durumlarda tamir edilemez.

 

·         Dişinizin minesi kaplama yapıştırılması öncesi kazınacağı için, diş sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı daha duyarlı hale gelebilir.

 

·         Kaplamalar diğer dişlerinizin rengine tam olarak uymayabilir. Ayrıca, kaplamanın rengi yerleştirildikten sonra değiştirilemez. Eğer dişlerinizi beyazlatmayı planlıyorsanız, kaplama tedavisini gerçekleştirmeden önce bunu gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

 

·         Nadir olsa da, kaplamalar yerinden çıkabilir ve düşebilir. Bu olasılığı en aza indirmek için, tırnaklarınızı ısırmak, kalem çiğnemek, buz veya diğer sert nesneleri tüketmek, ya da başka bir şekilde dişlerinize çok fazla baskı yapmaktan kaçının.

 

·         Kaplamalar sağlıksız dişleri olan insanlar(örneğin, çürüme veya aktif diş eti hastalığı olanlar), zayıflamış dişleri olan insanlar (çürüme sonucu, kırık, büyük diş dolguları), ya da diş yüzeyinde yeterli diş minesi olmayan hastalar için iyi bir seçim değildir.

 

·         Dişlerini sıkan ve gıcırdatan insanlar bu aktiviteler kaplamalara hasar verebileceği için bu tedavi açısından kötü adaylardır.

 


Diş Kaplamalarının Ömrü

Kaplamalar genellikle 7 ila 15 yıl süre kullanılmaktadır. Bu süreden sonra kaplamaların değiştirilmesi gerekmektedir.

 


Diş Kaplamaları Sonrası Bakım

Diş kaplamaları herhangi özel bir bakım gerektirmemektedir. Normalde gerçekleştirdiğiniz fırçalama, diş ipi kullanma ve antiseptik gargara ile yıkama gibi ağız hijyeni uygulamaları kaplama bakımı için yeterlidir.

 

Porselen kaplamalar lekelere dayanıklı olmalarına rağmen, diş hekiminiz leke oluşumuna neden olabilecek yiyecek ve içeceklerden (örneğin, kahve, çay veya kırmızı şarap) kaçınmanızı tavsiye edebilir.

 

Porselen Kaplama ( Laminate Veneer ) Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.
Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız