TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

DİŞ İMPLANTI

Diş İmplantı

Diş İmplantı Nedir


İmplant cerrahisi, diş köklerini metal, vida benzeri materyaller ile değiştiren ve hasarlı, eksik dişlerin yerine gerçek dişler gibi görünen ve fonksiyon gören yapay dişler yerleştiren bir işlemdir. Diş implant cerrahisi protez veya köprü tedavileri yerine başarılı bir alternatif olarak görülmektedir.

Diş implantı tedavisinin nasıl yapılacağı implantın tipine ve çene kemiğinizin durumuna bağlıdır. Diş implant cerrahisi çeşitli prosedürler içerebilir. İmplantların en büyük faydası, yeni dişleriniz için oluşan güçlü altyapıdır. İmplantın yerleştirildiği kemik bölgesinin iyileşmesi zaman gerektirdiğinden, implant tedavisi aylar sürebilir.


İmplant tedavisi neden gerçekleştirilir?

Diş implantlar cerrahi olarak çene kemiğinize yerleştirilmekte ve burada eksik dişlerin köklerinin yerini almaktadır. İmplanttaki titanyum çene kemiğinizle tamamen kaynayacağı için, implantlarınız kaymaz, ses çıkarmaz veya sabit köprü tedavileri, protezlerin yol açabileceği şekilde kemik hasarına neden olmaz. İmplant malzemeleri zamanla çürümemekte ve hasar görmemektedir.

 

Genel olarak, diş implantları aşağıdaki durumlarda hastalara önerilmektedir:

  • Bir veya daha fazla eksik diş varlığı
  • Gelişimini tamamlamış çene kemiği varlığı
  • İmplantları sabitlemek için yeterli kemiğe sahip olmak veya kemik grefti yaptırabilecek olmak
  • Sağlıklı ağız dokusu varlığı
  • Kemik iyileşmesini etkileyecek hastalıkların bulunmaması
  • Konuşma problemlerinin varlığı

 


Diş İmplantı Ameliyatının Riskleri

Herhangi bir ameliyat gibi, implant cerrahisi de bazı olası sağlık riskleri taşımaktadır. Bu riskler genellikle nadirdir ve meydana geldiklerinde kolayca tedavi edilebilir.  Tedavinin olası riskleri şunlardır:

 

  • İmplant yerinde enfeksiyon oluşumu
  • Diğer dişler veya kan damarları gibi çevre yapıların yaralanması veya hasar görmesi
  • Doğal dişleriniz, diş etleriniz, dudaklarınız veya çenenizde ağrı, uyuşma veya karıncalanmaya neden olabilecek sinir hasarı
  • Üst çeneye yerleştirilen dental implantlar sinüs boşluklarınızdan birine çıkıntı yaptığında sinüs problemleri

 


Diş İmplantı Ameliyatına Nasıl Hazırlanılır?

Diş implantlar için planlama süreci ağız, çene ve yüz (oral ve maksillofasiyal cerrah), diş etleri ve kemikleri (periodontist) gibi dişleri destekleyen yapıların tedavisinde uzmanlaşmış bir diş hekimi, yapay dişler tasarlayan ve yerleştiren bir diş hekimi (prostodontist) veya bazen bir kulak, burun ve boğaz (KKT) uzmanı da dahil olmak üzere çeşitli uzmanlar içerebilir.

Diş implantları bir veya daha fazla cerrahi işlem gerektirdiğinden, aşağıdakilerin dahil olduğu bazı test ve muayeneler gerçekleştirilir.

  • Kapsamlı diş muayenesi. Diş röntgenleri ve 3D görüntüler alınıp, kapsamlı diş muayeneniz gerçekleştirilir.
  • Tıbbi geçmişinin gözden geçirilmesi. Doktorunuza reçeteli, reçetesiz aldığınız ilaçlar ve takviyeler de dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçlar ve geçirdiğiniz hastalıklar hakkında bilgi verin. Eğer kalp hastalıklarınız veya ortopedik implantlar varsa, doktorunuz olası bir enfeksiyonu önlemek için ameliyattan önce size antibiyotik reçete edebilir.
  • Tedavi planı. Çene kemiğinizin durumu, eksik dişlerin sayısı ve yeri gibi bileşenleri göz önüne alarak doktorunuz tedavinizi planlar.

Ağrıyı kontrol etmek için, ameliyat sırasında anestezi seçenekleri lokal anestezi, sedasyon veya genel anesteziyi içermektedir. Hangi seçeneğin sizin için en iyisi olduğu konusunda diş uzmanınıza danışın. Doktorunuz, ameliyatta kullanacağı anestezinin tipine bağlı olarak ameliyattan önce yeme ve içme planlaması konusunda sizi bilgilendirecektir. Eğer sedasyon veya genel anestezi ile ameliyatınız gerçekleştirilecekse, ameliyattan sonra sizi eve götürecek birini ayarlamanız ve günün geri kalanında dinlenmeniz gerekmektedir.

 


Diş İmplantı Ameliyatının Aşamaları

Diş implant cerrahisi genellikle aşamalar halinde yapılan bir cerrahidir ve prosedürler arasında iyileşme süresi bırakılmaktadır. Diş implantlarını yerleştirmesi işlemi, aşağıdakiler dahil olmak üzere birden çok adım içerir, bunlar:

  1. Hasarlı dişin çekilmesi
  2. Çene kemiğinin güçsüz olduğu durumlarda çene kemiğinin güçlendirilmesi (graft)
  3. Diş implantın yerleştirmesi
  4. Kemiğin gelişmesi ve iyileşmesi
  5. Diş vidasının yerleştirilmesi
  6. Diş vidasının üstüne yapay dişin yerleşimi

Tüm süreç baştan sona aylar sürebilir. Bu zamanın çoğu iyileşmeye ve çenenizde yeni kemik büyümesini beklemeye ayrılmıştır. Durumunuza, yapılan özel prosedüre veya kullanılan malzemelere bağlı olarak, tedavinin belirli adımları bazen birleştirilebilir.

 

Kemik Güçsüz Olduğu Durumlarda İmplant Öncesi Kemik Grefti Gerektiğinde

Çene kemiğiniz yeterince kalın değilse veya çok yumuşaksa, diş implantı ameliyatı olmadan önce kemik grefti gerekebilir. Ağzınızın güçlü çiğneme hareketi kemiğinize büyük bir baskı uygular ve eğer kemğiniz implantı desteklemezse, ameliyatınız büyük olasılıkla başarısız olur. Kemik grefti implant için daha sağlam bir kemik temeli oluşturmaktadır.

 

Çene kemiğinin tekrar yapılandırılması için farklı kemik greft malzemeleri kullanılabilmektedir. Seçenekler arasında, vücudunuzdaki başka bir yerden alınan doğal kemik grefti veya yeni kemik büyümesi için destek yapıları sağlayabilecek kemik ikame malzemeleri gibi sentetik bir kemik grefti bulunmaktadır. Durumunuza uygun olarak en iyi seçeneğe doktorunuz karar verecektir.

 

Nakledilen kemiğin bir diş implantı destekleyecek kadar güçlü bir hale gelmesi birkaç ay sürebilir. Küçük kemik graftının gerektiği durumlarda ise graft işlemi implant cerrahisi ile aynı anda yapılabilir. Çene kemiğinizin durumu tedavinizin nasıl ilerleyeceğini belirler.

 

Diş İmplantının Yerleştirilmesi

Diş implantı yerleştirmek için gerçekleştirilecek ameliyatta, cerrahınız diş eti açmak ve kemiğinizi görünür hale getirmek için bir kesi gerçekleştirecektir. Kemikte implantın metal diş vidasının yerleştirileceği bölgelere delikler açılır. Diş vidası diş kökü görevi yapacağı için kemiğe derinlemesine monte edilir.

 

Bu aşamada, diş vidasının takıldığı bölgede hala boşluk olacaktır. Gerekirse estetik amaçlarla kısmi, geçici bir protez diş vidasının üstüne yerleştirilebilir. Bu geçici protezi uyurken veya temizleme amacıyla çıkarıp tekrar takabilirsiniz.

 

Kemik büyümesinin beklenmesi

Metal implantın çene kemiğinize yerleştirilmesinden sonra osseointegrasyon (oss-ee-oh-in-tuh-GRAY-shun)adı verilen süreç başlar. Bu dönemde çene kemiği büyüyüp diş implantının yüzeyi ile birleşir. Birkaç ay sürebilen bu süreç, yeni yapay diş için sağlam bir temel sağlamaya yardımcı olmaktadır.

 

Abutment yerleştirme

Osseointegrasyon tamamlandığında, abutment yerleştirmek için ek işlem gerekebilir. Bu küçük ameliyat genellikle ayakta tedavi ortamında lokal anestezi ile yapılır.

Abutment(destek parçası) yerleştirmek için:

 

  1. Doktorunuz implantı görünür hale getirmek için diş etinizi yeniden açar
  2. Abutment implantın üzerine takılır
  3. Diş eti dokusu destek parçasının etrafında üzeri açık kalacak şekilde kapatılır

 

Bazı durumlarda, destek parça implantın takıldığı implanta eklenir ve böylece fazladan bir cerrahi cerrahi adım uygulanmaz. Destek parçası diş eti sınırının üstünde ağzınızı açtığınızda görülebilir şekilde olacaktır. Bazı insanlar bu görünüm sevmediği için ve destek parçasının ayrı bir prosedür ile yerleştirilmesini tercih etmektedir.

 

Destek parçasının yerleştirilmesinden sonra yapay diş takılmadan 2 hafta diş etlerinizin iyileşmesini beklemelisiniz.

 

Yeni Dişlerin Takılması

Diş etleriniz iyileştiğinde, dişlerinizin görünümü hakkında daha net bir izlenim edineceksiniz. Siz ve doktorunuz çıkarılabilir, sabit veya her ikisinin bir kombinasyonu olan yapay dişleri arasında seçim yapabilirsiniz. Yaptığınız seçime göre doktorunuz yapay dişi implantın üzerine yerleştirecektir.

 

İşlemden sonra

İşlemden sonra bu tip işlemlerde yaygın görülen rahatsızlıklardan bazılarını yaşabilirsiniz. Bunlar aşağıdakileri içermektedir:

 

  • Diş etlerinizin ve yüzün şişmesi
  • Cildinizde ve diş etlerinizde morarma
  • İmplant yerinde ağrı
  • Hafif kanama

İmplant ameliyatından sonra ağrı kesici veya antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Şişlik, rahatsızlık gibi problemleriniz ameliyattan sonraki günlerde kötüleşirse, doktorunuza başvurun.

 

Ameliyatın her aşamasından sonra, cerrahinin gerçekleştiği bölge iyileşirken yumuşak gıdalar yemeniz gerekmektedir. Doktorunuz yaralarınızı kapatmak kendi kendine çözünen dikişler kullanacaktır. Dikişleriniz kendi kendine erimediği durumlarda ise doktorunuz bunları çıkarabilir.

 


Diş İmplantı Ameliyatı Sonuçları

 

Çoğu diş implantı tedavisi başarılı sonuçlanmaktadır. Ancak bazı durumlarda kemik metal implantla yeterince kaynaşamamaktadır. Sigara içmek gibi negatif etkiler tedavinin başarısızlığı ve komplikasyonlara neden olabilir.

Kemik yeterince kaynaşmadığı durumlarda implant çıkarılır, kemik temizlenir ve yaklaşık üç ay içinde kemik işlemi tekrar deneyebilecek hale gelir.

Dişinizde gerçekleştirilen tedavilerin başarısı ve doğal dişlerinizin sağlığı için aşağıdakilere dikkat etmenizi şiddetle öneririz:

  • Ağız hijyenine dikkat edin. Doğal dişlerinize gösterdiğiniz özeni implant, yapay dişler ve diş eti bölgesine de gösterin. Özel tasarlanmış bazı fırçalar, dişlerin, diş etlerinin ve metal parçaların etrafındaki kuytu köşelerin temizlenmesine yardımcı olabilir.
  • Düzenli olarak diş hekiminize görünün. İmplantlarınızın sağlığı ve fonksiyonunun kontrolü için düzenli olarak diş doktorunuzu ziyaret edin ve profesyonel temizlik için doktorunuzun tavsiyelerine uyun.
  • Zararlı alışkanlıklardan kaçının. Doğal ve yapay dişlerinizi kırabilecek buz, sert şeker, kabuklu kuruyemişler gibi sert öğeleri çiğnemekten kaçının. Tütün ve kafein gibi dişinizde leke oluşturabilecek ürünleri tüketmemeye çalışın. Dişlerinizi gıcırdatıyorsansız tedavi için doktorunuza danışın.

Diş İmplantı Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız