TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

KARPAL TÜNEL SENDROMU FİZİK TEDAVİSİ

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal tünel sendromu (KTS), tüm kolun kullanımını etkileyebilen, el bileği ve elin sık görülen bir problemidir. Avuç içi tabanındaki sinire (medyan sinir) yapılan baskıdan kaynaklanır. Bu durum için ameliyat genellikle bilek ve el üzerinde yapılır. Neyse ki, KTS geliştiren çoğu insan için, karpal tünel sendromu fizik tedavisi genellikle ağrı, uyuşmayı giderebilir ve ameliyata gerek kalmadan el, bilek ve kolun normal kullanımını yeniden sağlayabilir.

Karpal Tünel Sendromu Fizik Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Fizik tedavi doktorunuz muayenenizden sonra, sizin için tedavinizi planlayacaktır.

Karpal Tünel Sendromu Fizik Tedavisinde Konservatif Bakım

Muayeneniz erken evre KTS'yi doğrularsa, ilk adım olarak konservatif bakım önerilecektir. Fizik tedavi, semptomlarınızın azaltılması ve normal aktivitelerinize geri dönmenizde büyük rol oynayacaktır. Fizik tedavi doktorunuza ilk ziyaretiniz sırasında semptomlarınızı olabildiğince ayrıntılı olarak tarif etmeniz ve semptomlarınızı neyin kötüleştirdiği hakkında detaylı bilgi vermeniz önemlidir.

KTS'nizin nedenlerine bağlı olarak, terapi programınız şunları içerebilir:

  • Günlük hayatınızda vücut ve bilek pozisyonunun düzeltilmesi
  • Elinizdeki, parmaklarınızdaki ve ön kolunuzdaki kasların ve bazı durumlarda gövde ve postüral sırt kaslarının gücünü artırmak için fizik tedavi doktorunuzun önereceği egzersizler
  • El bileği, el ve parmakların esnekliğini artırmak için fizik tedavi doktorunuzun önereceği germe egzersizleri
  • Ağrıyı hafifletmek için doktorunuz tarafından sıcak / soğuk tedavilerin kullanılması
  • Rahatsızlığı azaltmak için gece ateli kullanımı
  • Çalışma alanınızı değerlendirmek için bir çalışma sahası ziyareti. Örneğin, bir masaya oturursanız ve bir bilgisayarda çalışıyorsanız, bükülmüş bir bilek pozisyonunda çalışmaktan kaçınmaya yardımcı olmak için klavyenin uygun şekilde hizalanması
  • Daha rahat bir tutuş için alet ve alet saplarının boyutunu büyütmek
  • Çalışma yerinizde, mesleğiniz sebebiyle bileğiniz titreşim, sallanma gibi faktörlerin etkisi altındaysa, titreşim önleyici eldivenler veya alet saplarının etrafında titreşim önleyici sargıların kullanılması

Fizik tedavi doktorunuz bilekleri / elleri sıcak tutmak için eldiven takmak ve semptomlar çözülene kadar raket içeren sporlar gibi durumu kötüleştiren sporları sınırlamak gibi önerilerle ev ve boş zaman aktivitelerinizi de değerlendirecektir.

Fizik tedavinin amacı, ameliyata gerek kalmadan semptomlarınızı azaltmak, olabildiğince aktif ve işlevsel olmanızı sağlamak, normal iş, ev ve boş zaman aktivitelerinize devam etmenize yardımcı olmaktır.

Karpal Tünel Ameliyatından Sonra Fizik Tedavi

Değerlendirme KTS'nizin daha şiddetli olduğunu ortaya koyarsa veya semptomlarınız devam ederse, fizyoterapistiniz sizi cerrahi konsültasyon için bir doktora sevk edebilir. Gerekirse, median sinir üzerinde baskıya neden olan doku bandını serbest bırakmak için ameliyat yapılacaktır. Karpal tünel sendromu sonrası fizik tedavi ameliyattan sonra bileğin gücünü geri kazanmaya yardımcı olmak ve ilk etapta semptomlara yol açabilecek alışkanlıkları değiştirmeyi öğrenmek için önemlidir. Fizik tedavi tedaviniz şunları içerebilir:

  • Bilek / el kaslarının gücünü artırmak ve işlevi iyileştirmek için egzersizler
  • Bileğin / parmakların hareketliliğini iyileştirmek ve işlevi iyileştirmek için esnetme
  • Cildi esnek tutmak için yara izi bakımı
  • Evde / boş zaman aktivitelerinde karpal tünel sıkışmasını önlemek için uygun duruş ve bilek pozisyonu ile ilgili eğitim
  • Duruşları ve pozisyonları optimize etmek için bir çalışma sahası ziyareti veya simülasyonu

Karpal Tünel Sendromu Fizik Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız