TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

DONUK OMUZ HASTALIĞINDA FİZİK TEDAVİ

Donuk Omuz

Donuk omuz hastalığı olan çoğu insanda ağrı ve hareket kaybı vardır. Hastalık genel olarak 4 aşamaya ayrılabilir; doktorunuz hangi aşamada olduğunuzu belirleyerek tedavinizi planlayacaktır.

Hastalığın 1. Aşaması

Hastalığın ilk aşamasında, donuk omuz tanısı koymak zordur. 1 ila 3 aydır var olan ve kötüleşen semptomlar bu aşamanın belirtisidir. Omuzun hareketi ağrıya neden olur. Genellikle kullanmadığınızda omuz ağrır, ancak hareketle ile ağrı artarak daha keskin hale gelir. Bu dönemde omuz hareketini sınırlamak ve omuzu daha az kullanarak korumak gerekmektedir. Hareket kaybı en çok "dış rotasyonda" (kolunuzu vücudunuzdan uzaklaştırdığınızda) fark edilir. Ağrı, bu aşamanın ayırt edici özelliğidir.

Hastalığın 2. Aşaması

Bu aşamada, 3 ila 9 ay süren semptomlar, ilerleyen bir omuz hareketi kaybı ve ağrıda artış gözlenmektedir. Omuz hala bir miktar hareket aralığına sahiptir, ancak hareket aralığı hem ağrı hem de sertlik nedeniyle sınırlıdır.

Hastalığın 3. Aşaması

Semptomlar 9 ila 14 ay sürmüş ve omuz hareket aralığınız büyük ölçüde azalmışsa hastalığın 3. aşaması geçirmektesiniz. Bu aşamanın erken döneminde hala önemli miktarda omuz ağrısı gözlenir. Ancak bu aşamanın sonuna doğru ağrı azalır ve ağrı sadece omzunuzu hareket ettirebildiğiniz sınırları zorladığınızda ortaya çıkar.

Hastalığın 4. Aşaması

Semptomlar 12 ila 15 ay sürmüş ve özellikle geceleri ağrıda büyük bir azalma var ise hastalığın 4. aşamasında sayılırsınız. Bu aşamada hareket aralığı hala sınırlıdır, ancak günlük aktivitelerinizi tamamlama beceriniz hızlı bir şekilde gelişir.

Donuk omuz hastalığında fizik tedavinin genel amacı, günlük aktivitelerinizi rahatça gerçekleştirebilmeniz için omuz hareketinizi eski haline getirmektir. Değerlendirme süreci donuk omuz hastalığının hangi aşamasında olduğunuzu belirledikten sonra, fizik tedavi doktorunuz özel ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilmiş kişiselleştirilmiş bir egzersiz programı oluşturacaktır. Araştırmalar fizik tedavi egzersizlerinin 2. veya daha yüksek aşamada olanlar için daha etkili olduğu göstermektedir. Tedaviniz şunları içerebilir:

Donuk Omuz Fizik Tedavisinin Aşamaları

1. ve 2. Aşamalar

Egzersizler ve manuel terapi. Fizyoterapistiniz, olabildiğince fazla hareket aralığına ulaşmanıza ve ağrınızı azaltmaya yardımcı olacaktır. Terapistiniz omuz hareketini sürdürmek için hareket açıklığı egzersizleri ve manuel terapi (uygulamalı) tekniklerinin bir kombinasyonunu kullanabilir.

Sıcak ve soğuk uygulamaları. Fizyoterapistiniz, diğer tedavilerden önce kasları gevşetmeye yardımcı olmak için ısı ve buz uygulama tedavileri kullanabilir.

Evde egzersiz programı. Fizyoterapistiniz, hareket kaybınızı azaltmaya yardımcı olmak için tasarlanmış hafif bir ev egzersiz programı verecektir. Doktorunuz, bu aşamada aşırı agresif egzersizlerin omuz ağrınızı daha da kötüleştirebileceği konusunda sizi uyaracaktır.

Fizyoterapistiniz, tedavi aktivitelerinizi ve aktivite sırasındaki semptomlarınızı inceleyerek sizi etkilenen kolun uygun kullanımı konusunda eğitecektir. Terapistiniz, güvenli bir iyileşme prosedürünün izlenmesini sağlamak için ilerlemenizi dikkatle izleyecektir.

Ağrı kesiciler. Bazen konservatif bakım, donuk omuz ağrısını azaltamaz. Bu durumda, fizyoterapistiniz size güvenli bir anti-inflamatuar ve ağrı giderici ilaç enjeksiyonu yapabilir. Araştırmalar, bu enjeksiyonların hareket aralığı için daha uzun vadeli faydalar sağlamamasına ve iyileşme süresini kısaltmamasına rağmen, kısa vadeli ağrı azaltma sağladığını göstermiştir.

3. Aşama

3. aşama sırasında tedavinin odak noktası kaybedilen hareketin geri kazanılmasıdır. Tedavi şunları içerebilir:

Germe egzersizleri. Fizyoterapistiniz, daha fazla hareket ve esnekliği teşvik etmek için daha yoğun seviyede germe egzersizleri uygulayabilir.

Manuel terapi. Fizyoterapistiniz manuel terapinizi daha yüksek bir seviyeye taşıyarak kasları ve dokuları gevşemeye teşvik edebilir.

Güçlendirme egzersizleri. Omuz bölgesini ve ayrıca çekirdek kaslarınızı hedefleyen egzersizlere başlayabilirsiniz. Ev egzersiz programınız bu egzersizleri içerecek şekilde değişecektir.

4. Aşama 

Son aşamada, fizyoterapistiniz normal omuz vücut mekaniğinin geri dönüşüne ve günlük, ağrısız aktivitelere dönüşünüze odaklanacaktır. Tedaviniz şunları içerebilir:

Germe egzersizleri. Bu aşamadaki germe egzersizleri, daha önce öğrendiklerinizle benzer olacak ancak sizin için hareketi sınırlı olan belirli yönlere hareket etmeye odaklanacaktır.

Manuel terapi. Fizyoterapistiniz, gerçekleştirirken problem yaşadığınız pozisyonlardaki hareketleri teşvik eden manuel terapi tekniklerini uygulayabilir. Bu tedaviler hareket sınırlamalarınızdaki son problemleri ortadan kaldırmaya odaklanacaktır.

Kuvvet antrenmanı. Fizyoterapistiniz, işinizi veya günlük görevlerinizi yerine getirmenize yardımcı olmak için omzunuzdaki herhangi bir zayıflık ile ilgili özel güçlendirme egzersizleri gerçekleştirecektir.

İşe veya spora dönüş. Fizyoterapistiniz, günlük ve eğlence hayatınızda gerçekleştirdiğiniz hareketleri ele alarak sizi bu hareketlere hazırlayacaktır.

Donuk Omuz Hastalığında Fizik Tedavi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız