İstmosel, sezaryen sonrası kesinin yapıldığı bölgede uterus boşluğunun iç duvarında oluşan bir kusurdur. İstmosel anormal kanamaya ve ikincil kısırlığa neden olabilir.
Menstrüel kan bir uterus istmoselinde sıkışıp kaldığında, uterus astarının önemli ölçüde iltihaplanmasına yol açar. Bu iltihaplanma, spermleri uterustan yumurtaya ilerlerken öldürerek ve embriyo implantasyonu için uygun olmayan bir ortam yaratarak kısırlığa neden olabilir. Tedavi edilmemiş bir uterus istmoselinin varlığında bir gebelik meydana gelirse, sezaryen skarının bulunduğu yerdeki anormal derecede ince kas duvarı nedeniyle düşük yapma ve hatta uterustaki yaranın yırtılma riski daha yüksektir.
İstmoselin kesin nedenleri henüz tam olarak anlaşılamamıştır, ancak sezaryen sonrası uterus kesiğinin anormal veya eksik iyileşmesi ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Sezaryan sonrası uterusu onarmak için kullanılan dikiş tipi ve uterusun bir veya iki kat halinde onarılıp onarılmaması da istmosel oluşumu üstünde etkilidir.
İstmosel belirtileri anormal kanama ve ikincil kısırlıktır (geçmişte başarılı bir hamilelik elde ettikten sonra hamileliğe ulaşamama). İstmoselli kadınlarda en sık görülen kanama paterni, adetin olağan kanamasını takiben birkaç gün süren kahverengi kanamadır. Dönemler arasında veya cinsel ilişki, egzersiz sonrasında da bazen lekelenme görülebilir. Bazı durumlarda, istmoselli bir kadının hiçbir semptomu olmayabilir.
Bir kadın sezaryen sonrası herhangi bir zamanda anormal kanama veya sekonder kısırlık yaşarsa istmoselden şüphelenilebilir. Adet döngülerinin grafiğini çıkaran kadınlar , döngülerini yakından izlemeyen kadınlara göre daha erken bir zaman isthmosel belirtilerini yakalayabilirler.
Sezaryen geçirmiş kadınların yaklaşık %20'sini etkileyen yaygın bir problem olmasına rağmen istmosel semptomları olan kadınlar, birçok doktorun bu duruma aşina olmaması nedeniyle uzun bir süre doğru bir teşhis konmadan hayatlarına devam edebilirler.
İstmoselini teşhis etmenin en doğru yolu, salin infüzyon sonohisterogramı (SIS) adı verilen bir ultrason prosedürüdür. Bir SIS, sezaryen skarının bulunduğu yerde uterus duvarında bir kusur olup olmadığını belirleyebilir, ayrıca yaranın yakınındaki kas duvarının kalan kalınlığını da belirleyebilir. Rahim duvarının sezaryen skarının yakınında biraz daha ince olması yaygın olsa da, istmosele sahip kadınlarda rahim duvarı, bazı durumlarda 1 mm'den bile daha ince halde olabilir.
İstmoseli tedavi etmenin birkaç yolu vardır, ancak en yaygın olanları histeroskopik veya laparoskopik yaklaşımlardır.
Histeroskopik istmosel tedavisi:
Laparoskopik istmosel onarımı:
Sezaryanden sonra anormal kanaması veya sekonder infertilitesi olan herhangi bir kadının olası bir istmosel için değerlendirilmesini öneriyoruz. Deneyimlerimiz bunun yaygın bir durum olduğunu ve tedavi seçeneklerinin tartışılabilmesi için doğru teşhis edilmesi gerektiğini göstermiştir. Bu durumun etkili cerrahi tedavisi, kısırlığı olan kadınlar ve diğer kadınlarda sağlıklı üreme yeteneğinin geri kazanılmasına yardımcı olabilir.