TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

DOĞUM (VAJİNAL DOĞUM, NORMAL DOĞUM)

Her doğum, her anne ve bebek kadar benzersiz ve kişiye özgü deneyimlerdir. Ek olarak, kadınlar her yeni doğum sırasında bir öncekine göre tamamen farklı deneyimler yaşayabilir. Doğum yapmak, hayatınızın geri kalanında üzerinizde bir etki bırakacak, yaşam değiştiren bir olaydır.

Elbette tüm anneler gibi siz de bunun olumlu bir deneyim olmasını ve ne bekleyeceğinizi bilmek isteyeceksiniz. İşte bebeğinizi doğururken geçireceğiniz süreç hakkında kısa bilgiler.


Doğum Planı Hazırlığı

Hamileliğinizin son kısmına yaklaşırken bir doğum planı hazırlamak isteyebilirsiniz. Sizin için doğum döneminde neyin önemli olduğunu dikkatlice düşünün. 

Doğum planı, ideal doğumunuzun ana hatlarını belirtir ve doğu anı yaklaştıkça tekrar düzenlenmesi gerekebilir.

Eşinizle konuşun ve doğumda yanınızda kimlerin olmasını istediğinize karar verin. Bazı çiftler bunun özel bir zaman olduğunu düşünür ve başkalarının da orada olmamasını tercih eder.

Bir doğum planı, doğum sırasında ağrının giderilmesi, doğum pozisyonları ve daha bir çok konu hakkında bilgi içerebilir.


Doğumun Erken Evreleri

Amniyotik Kese

Amniyotik kese, bebeğinizi çevreleyen sıvı dolu bir zardır. Bu kese neredeyse her zaman bebek doğmadan önce yırtılır, ancak bazı durumlarda doğuma kadar bozulmadan kalır. Bu kesenin patlaması genellikle "su gelmesi" olarak tanımlanır.

Çoğu durumda, suyunuz siz doğuma başlamadan önce veya doğumun başlangıcında gelecektir. Sıvı berrak ve kokusuz olmalıdır. Sıvının rengi sarı, yeşil veya kahverengiyse hemen doktorunuza başvurun.

Kasılmalar

Kasılmalar, rahminizin sıkılaşması ve gevşemesidir. Bu hareketler bebeğinizin rahim ağzından geçmesine yardımcı olacaktır. Kasılmalar, sırtınızda başlayan ve öne doğru hareket eden ağır bir kramp veya baskı hissi verebilir.

Kasılmalar güvenilir bir doğum başlangıcı göstergesi değildir. İkinci üç aylık döneminizde başlamış olabilecek Braxton-Hicks kasılmalarını hissediyor olabilirsiniz.

Genel anlayış, beş dakika aralıklı şekilde oluşan ve bir dakika süren kasılmaların bir saat boyunca devam etmesinin doğum başlangıcını işaret ettiğidir. 

Serviks Genişlemesi

Serviks, rahmin vajinaya açılan en alt kısmıdır. Serviks, rahim boşluğunu vajinaya bağlayan 3 ila 4 santimetre uzunluğunda boru şeklinde bir yapıdır.

Doğum sırasında rahim ağzı bebeğin geçmesine izin verecek kadar genişleyerek veya açılarak bebeğin doğumunu kolaylaştırmaktadır.

Hamileliğin sonuna doğru meydana gelen temel değişiklikler, rahim ağzının hazırlanmasına yardımcı olan rahim ağzı dokusunun yumuşaması ve rahim ağzının incelmesi ile sonuçlanır. Serviks 3 santimetre veya daha fazla açıldığı zaman aktif doğumun devam ettiği kabul edilir.

Doğum Anı

Doğum içinervikal açıklığın çapı 10 santimetreye ulaşana ve bebek doğum kanalına geçene kadar servikal kanal açılmalıdır.

Bebek vajinaya girerken cildiniz ve kaslarınız gerilir. Labia ve perine (vajina ile rektum arasındaki alan) sonunda maksimum gerilme noktasına ulaşır. Bu noktada cilt yanıyormuş gibi hissedebilir.Bu anda, doktorunuz epizyotomi yapmaya karar verebilir. Epizyotomiyi cilt ve kaslarınızın ne kadar sıkı gerildiğine bağlı olarak hissetmeyebilirsiniz.

Doğum

Bebeğin başı çıktıkça, muhtemelen biraz rahatsızlık hissedecek olsanız da, hissettiğiniz basınç hissi büyük miktarda azalacaktır.

Hemşireniz veya doktorunuz, amniyon sıvısını ve mukusu temizlemek için bebeğin ağzı ve burnu temizlerken sizden bir an için itmeyi bırakmanızı isteyecektir. Bebek nefes almaya ve ağlamaya başlamadan önce bu temizliğin gerçekleştirilmesi önemlidir.

Genelde doktor bebeğin kafasını hala sizin içinizde olan bebeğin bedeniyle aynı hizada olacak hale getirmek için çeyrek tur döndürür. Daha sonra bebeğin omuzlarının çıkmasını sağlamak için tekrar itmeye başlamanız istenecektir.

Sonrasında, son bir itme ile bebeğinizi doğurursunuz!

Plasentanın Çıkarılması

Dokuz ay boyunca bebeği destekleyen ve koruyan plasenta ve amniyotik kese doğumdan sonra hala rahim içindedir. Plasenta ve amniyotik kesenin doğumdan sonra annenin vücudundan çıkması gerekir. Bu süreç kendiliğinden olabilir ve yarım saat kadar uzun sürebilir. Ebe veya doktorunuz, rahmi sıkılaştırmaya ve plasentayı gevşetmeye yardımcı olmak için karnınızı göbek deliğinizin altına doğru ovabilir.

Rahminiz bu anda büyük bir greyfurt büyüklüğündedir. Plasentayı çıkarmanıza etmeye yardımcı olmak için itmeniz gerekebilir. Plasenta atılırken bir miktar baskı hissedebilirsiniz, ancak baskının miktarı bebeğin doğduğu zamanki hissettiğinize göre çok daha az olacaktır.

Doktorunuz plasentanın tamamen çıktığından emin olmak için çıkarılan plasentayı inceleyecektir. Nadir durumlarda, plasentanın bir kısmı rahim duvarına yapışık kalabilmektedir. Böyle bir durumda, doktorunuz yırtık bir plasentanın neden olabileceği ağır kanamayı önlemek amacıyla kalan parçaları çıkarmak için rahminize ulaşacaktır. 


Doğum Sırasında Ağrı ve Diğer Hisler

Doğal Doğum Yapmayı Tercih Ederseniz

"Doğal" bir doğum yapmaya karar verirseniz (ağrı kesicisiz doğum), doğum sırasında her türlü hissi hissedeceksiniz. En çok deneyimleyeceğiniz iki his acı ve baskı hissidir. İtmeye başladığınızda, baskı hissi bir miktar hafifleyecektir.

Bebek doğum kanalına inerken, sadece kasılmalar sırasında hissettiğiniz baskı hissi sürekli ve artan baskı hissi haline dönüşecektir. 

Epidural Yaptırmayı Seçerseniz

Epidural kullanımı halinde, doğum sırasında hissettikleriniz epidural bloğun etkinliğine bağlı olacaktır. İlaç sinirleri düzgün bir şekilde yatıştırırsa, hiçbir şey hissetmeyebilirsiniz. Orta derecede etkiliyse, biraz baskı hissedebilirsiniz.

Epidural kullanımı sonrası doğum sırasında çok az miktarda baskı hissedebilirsiniz. Vajinanın gerildiğini ve muhtemelen epizyotomi gibi olası işlemleri ise hissetmeyeceksiniz.

Epidural kullanılarak gerçekleştirilen ağrısız normal doğum (epidural analjezi) hakkında daha fazla bilgiyi internet sitemizde bulabilirsiniz.

Olası Yırtılmalar

Doğum sırasında önemli yaralanmalar yaygın olmamakla birlikte, rahim ağzının açılması sırasında serviks yırtılabilir ve tedavi gerektirebilir.

Vajinal dokular yumuşak ve esnektir, ancak doğum hızlı veya aşırı güçle gerçekleşirse bu dokular yırtılabilir.

Çoğu durumda, yırtıklar küçüktür ve kolayca onarılabilir. Nadir olarak ise daha ciddi olabilir ve daha uzun vadeli sorunlara neden olabilirler.

Normal doğum eylemi genellikle vajina ve / veya servikste yaralanmaya neden olur. İlk doğumunu gerçekleştiren kadınların yüzde 70 kadarı epizyotomi veya tedavi gerektiren bir tür vajinal yırtık yaşamaktadır.

Neyse ki vajina ve serviks kan akışı açısından zengindir. Bu nedenle, bu bölgelerdeki yaralanmalar hızla iyileşir ve uzun vadeli sorunlara yol açabilecek çok az iz bırakır veya hiç iz bırakmaz.


Doğum Süreci Hakkında

Kendinizi doğum sürecine hazırlamak zor bir süreç değildir. Ancak doğum çoğu açıdan gidişatı tahmin edilemez bir süreçtir. Zaman çizelgesini anlamak ve diğer annelerin deneyimlerini duymak, doğum yapmayı daha az gizemli hale getirmek için size destek sağlayabilir.

Doğum (Vajinal Doğum, Normal Doğum) Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız