Temporomandibular eklem kayan bir menteşe gibi hareket ederek ve çene kemiğini kafatasınıza bağlamaktadır. Çenenin her iki tarafında da bir eklem vardır. Temporomandibular ekleminizde gerçekleşebilecek hasarlar çenenizin hareketini kontrol eden eklemi ve kaslarda ağrıya neden olabilir.
Temporomandibular eklem problemlerinde kesin nedeni belirlemek genellikle zordur. Ağrınız genetik, artrit veya çene yaralanması gibi faktörlerin kombinasyonu sonucunda oluşabilir. Çene ağrısı olan bazı insanlar genellikle dişlerini sıkmak ve gıcırdatmak eğilimindedir.
Çoğu durumda, temporomandibular eklem problemleri sonucunda oluşan ağrı ve rahatsızlıklar geçicidir ve düzgün yöntemler ile tedavi edilebilir. Tüm diğer yöntemlerin başarsız olduğu durumlarda cerrahi yaklaşımlar da kullanılmaktadır.
Temporomandibular eklem bozukluklarının belirtileri şunları içerebilir:
Temporomandibular eklem hastalıkları ağzınızı açtığınızda veya çiğneme sırasında ‘’tık’’ sesi benzeri bir sesin gelmesine neden olabilir. Ancak ağrı ve hareket kısıtlamasının olmadığı, sadece bu sesin olduğu durumlarda genellikle temporomandibular eklem problemlerinin varlığı düşünülmez.
Çenenizde kalıcı ağrı veya hassasiyet varsa veya çenenizi tamamen açamıyor, kapatamıyorsanız doktorunuza başvurun.
Temporomandibular eklem kayan hareketler ile çene kemiğiniz ve kafatasını birleştirir. Kemiklerin eklem ile temas halinde olan bölümleri kıkırdak ile kaplıdır ve normalde hareketin rahat gerçekleşmesini sağlayan küçük bir şok emici disk ile ayrılır.
Ağrılı temporomandibular eklem bozuklukları aşağıdaki nedenlerle oluşabilir:
Çoğu durumda ise temporomandibular eklem bozuklukların nedeni belli değildir.
Temporomandibular eklem bozukluklarının gelişme riskini artırabilecek faktörler şunlardır: