TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

PERİNEOPLASTİ (PERİNE ESTETİĞİ) AMELİYATI NEDİR?

Perineoplasti Nedir?

Perineoplasti bir kadının anüs ve vajinasının şekil bozuklukları, kusurları, hasarları ve kusurlarına odaklanan cerrahi bir işlemdir. Ameliyat özellikle yara dokusunu, göze hoş gelmeyen şişkinlikleri ve istenmeyen cildi kaldırır ve ardından perineal kasları,vajinayı sıkılaştırır veya gevşetir.

Perineoplastinin ek bir yararı da, bu ayarlamaları yaparak, ameliyatın aynı zamanda kadının özgüvenini yeniden kazanmaya ve fiziksel olarak cinsel haz düzeylerini artırmaya hizmet etmesidir.

Perine nedir?

Perine, anüs ile vajina arasında bulunan alandır. Küçük olsa da, perine, çevredeki birçok organ için yapısal bir destek olma gibi önemli bir göreve sahiptir ve vajinal sıkılaştırma, gevşetmede büyük rol oynayan kasları içine alır.

Perine Hasarına Ne Sebep Olabilir?

Özellikle zor bir vajinal doğum yapmak, perine hasarının en yaygın nedenidir. Komplike olmayan bir doğum bile vajinal ve perineal kaslarda fiziksel travmaya neden olabilir. Bazen bebeğin daha kolay çıkması için perinede bir kesi (epizyotomi) yapılır. Doğal yırtılmayı veya planlı kesimi düzeltmek için daha az deneyimli bir doktor tarafından özensiz gerçekleştirilen dikişler, doku, kas ve perinenin uygunsuz iyileşmesine neden olabilir. Bu ağır yara izleri, ağrı ve rahatsızlık ile sonuçlanabilir. Elbette çoğul doğumlar bu sorunları daha da kötüleştirebilir. Perineoplasti, dikilen bölgeyi tekrar açarak ve doğru şekilde yeniden dikerek bunları düzeltebilir ve uygun iyileşmeyi sağlayabilir.

Aşırı kilo ve obezite, perine ve desteklediği yapılar dahil olmak üzere tüm vücudu zorlayabilir. Aynı zamanda kasları gererek esnekliklerini kaybetmelerine neden olabilir.

Hastalık veya aşırı diyet nedeniyle hızla kilo kaybetmek bir kişide sarkma ve fazla cildin tahribatını görülmektedir. Bu çirkin etkiler vücudun dışında görülebildiği gibi, dahili olarak da meydana gelebilir ve ağırlık baskısı ortadan kalksa bile perine ve diğer kasların kalıcı olarak sarkmasına neden olabilir. Gün içinde bir süreliğine tekrar eski şeklini alabilir, ancak sonunda birkaç yıl sonra girintiler ve çöküntüler kalıcı hale gelir.

Perineoplasti Başka Hangi Koşulları Tedavi Eder?

  • Vajinal kaşıntı
  • Vajinal gevşeklik: (Cinsel hissin azalmasına neden olabilecek vajinal açıklığın gevşekliği)
  • Vajinismus: (ilişki girişimi sırasında vajinanın istemsiz kasılmaları)
  • Vulvar vestibulit: (penis veya tampon girişi sırasında şiddetli ağrı)
  • Genital siğiller
  • İnkontinans: (istem dışı idrar kaçırma)
  • İntraoital vajinal stenoz: (genellikle kanser tedavisinin neden olduğu vajinada daralma)
  • Disparoni: (küçük bir vajinal açıklığa bağlı ilişki sırasında ağrı)
  • Sistosel: (mesanenin vajinaya doğru çıkması)
  • Rektosel: (rektumun bağırsağa çıkması)
  • Estetik iyileştirme: (bölgeye daha çekici bir görsel görünüm kazandırmak için gevşek veya sarkık doku, çıkıntıların sıkılaştırılması).

Perineoplasti Nasıl Yapılır?

Perineoplasti, genel veya lokal anestezi altında genellikle yaklaşık bir saat süren bir ayakta tedavi prosedürüdür. Nadiren hastaneye yatış gerektirir.

Perineoplasti sırasında arka vajina duvarına 'V' şeklinde bir kesi yapılır. Yara dokusu, çıkıntılar ve diğer hasarlar giderilir. Ameliyatın nedenine bağlı olarak kaslar ya gerilir ya da gevşetilerek sorunu giderilir, ardından dikkatlice dikilir. Kısa bir iyileşme süresinden sonra hastanın eve gitmesine izin verilir.

Perineoplasti Sonrası İyileşme Dönemi

Hastalar altı hafta boyunca seks yapmaktan kaçınmalıdır. Bisiklete binme, ata binme, ağır kaldırma veya esneme gibi yorucu aktivitelerden de bu süre zarfında kaçınılması önerilir. Tampon kullanılmamalıdır. Çoğu hasta birkaç gün sonra işe dönebilmelidir.

Ağrı ve rahatsızlık genellikle minimal ila orta düzeydedir ve reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar veya doktor tarafından verilen bir reçeteli ilaç ile tedavi edilebilir. Küçük kanama ve az miktarda akıntı olması normaldir.

Anestezinin bir sonucu olarak bir veya iki gün bir miktar baş dönmesi veya mide bulantısı olabilir, ancak bu kırk sekiz saat sonra kaybolur.

Kesi bölgesi temiz ve kuru tutulmalıdır. Dikişler yaklaşık iki hafta içinde kendiliğinden çözülecektir. Kabızlığı önlemek için bu süre zarfında bol su içmek ve lif alımını artırmak önemlidir.

Perineoplastinin Olası Komplikasyonları

Perineoplasti sonrası komplikasyon gelişme riski azdır. Bununla birlikte, aşağıdakilerden herhangi biri meydana gelirse doktorla temasa geçilmelidir:

  • Aşırı kanama
  • Enfeksiyon belirtileri
  • Kabızlık 
  • Kötü kokulu vajinal akıntı

Perineoplasti (Perine Estetiği) Ameliyatı Nedir? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız