Miyomektomi, leiomyomlar olarak da adlandırılan uterus fibroidlerini çıkarmak için gerçekleştirilen bir ameliyattır. Uterus fibroidleri rahimde yaygın görülen kanserli olmayan büyümelerdir. Rahim miyomları genellikle doğurganlık yıllarında gelişir, ancak her yaşta ortaya çıkabilirler.
Cerrahın miyomektomi sırasındaki amacı, belirtilere neden olan miyomları çıkarmak ve rahmi yeniden düzenlemektir. Tüm rahmin alındığı histerektomiden farklı olarak, miyomektomi sadece miyomları alır ve rahminizin geri kalan bölgelerine dokunmaz.
Miyomektomi geçiren kadınlar, ağır adet kanamasının ve pelvik basıncın azalması dahil olmak üzere fibroid semptomlarında iyileşme bildirmektedir.
Doktorunuz, rahatsız edici veya normal aktivitelerinizi engelleyen semptomlara neden olan miyomların alınması için miyomektomi önerebilir. Ameliyata ihtiyacınız varsa, rahim fibroidleri için histerektomi yerine miyomektomiyi seçmenizi gerektirebilecek nedenler şunlardır:
Miyomektominin ameliyat sonrası komplikasyon oranı düşüktür. Miyomektominin olası riskleri şunları içerir:
Miyomektomi ameliyatı risklerini en aza indirmek için doktorunuz şunları önerebilir:
Çoğu kadında GnRH agonist tedavisi, sıcak basması, gece terlemesi ve vajinal kuruluk gibi menopoz semptomlarına neden olur. Ancak bu rahatsızlıklar ilacı almayı bıraktıktan sonra sona erer. Tedavi genellikle ameliyattan birkaç ay önce gerçekleşir.
Kanıtlar, tüm kadınların miyomektomiden önce GnRH agonist tedavisi almaması gerektiğini göstermektedir. GnRH agonist tedavisi miyomları o kadar yumuşatabilir ve küçültebilir ki tespit edilmeleri daha zor hale gelir. İlacın maliyeti ve yan etki riski, faydalarına karşı tartılmalıdır.
Ulipristal (ella) gibi başka bir ilaç ailesi de miyomları küçültebilir ve kanamayı azaltabilir.
Ameliyattan önceki saatlerde herhangi bir şey yemeyi veya içmeyi bırakmanız gerekir. Doktorunuz gerekli yönlendirmeleri sağlayacaktır.
İlaç kullanıyorsanız, ameliyattan önceki günlerde olağan ilaç rutininizi değiştirmeniz gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun. Doktorunuza, aldığınız reçetesiz ilaçlar, vitaminler veya diğer diyet takviyeleri hakkında bilgi verin.
Gerçekleştirilecek ameliyat türüne bağlı olarak, aşağıdaki anestezi türlerinden birini alabilirsiniz:
Bazen spinal veya lokal anestezi gibi diğer anestezi türleri de kullanılabilir. Kullanılacak anestezi türünü doktorunuza sorun.
Son olarak, ağrı kesici ilaçlar ve bu ilaçların nasıl verileceği hakkında doktorunuzla konuşun.
Hastanede kalmanız gereken süre, yapılan işlemin türüne bağlıdır. Abdominal miyomektomi (laparotomi) genellikle bir ila iki gün hastanede kalmayı gerektirir. Çoğu durumda, laparoskopik miyomektomi ayaktan veya sadece bir gece kalarak yapılır. Histeroskopik miyomektomi genellikle gece hastanede kalmaya ihtiyaç duyulmadan yapılır.
Myomlarınızın boyutuna, sayısına ve konumuna bağlı olarak, cerrahınız miyomektomiye yönelik üç cerrahi yaklaşımdan birini seçebilir.
Abdominal miyomektomide (laparotomi), cerrahınız rahminize erişmek ve miyomları çıkarmak için açık bir abdominal kesi yapar. Cerrahınız mümkünse bikini hattı olarak adlandırılan bölgede yatay bir kesi yapmayı tercih edecektir. Daha büyük rahimler için dikey kesilere ihtiyaç vardır.
Minimal invaziv bir cerrahi olan laparoskopik miyomektomide, cerrahınız birkaç küçük abdominal insizyon yoluyla miyomlara erişir ve onları çıkarır.
Laparatomi olan kadınlarla karşılaştırıldığında, laparoskopi yapılan kadınlarda kan kaybı, hastanede kalış ve iyileşme süresi, ameliyat sonrası komplikasyon ve adezyon oluşum oranları daha düşüktür. Cerrahınız göbek deliğinizin içinde veya yakınında küçük bir kesi yapar. Ardından, karnınıza bir laparoskop (kamera ile donatılmış dar bir tüp) sokar. Cerrahınız ameliyatı karın duvarınızdaki diğer küçük kesilerden yerleştirdiği aletlerle gerçekleştirir.
Bazen miyom parçalara ayrılır (morselasyon) ve karın duvarındaki küçük bir kesiden çıkarılır. Diğer zamanlarda miyom, parçalara ayrılmadan çıkarılabilmesi için karnınızdaki daha büyük bir kesiden çıkarılır. Nadiren, miyom vajinanızdaki bir kesiden çıkarılabilir (kolpotomi).
Rahminize önemli ölçüde çıkıntı yapan daha küçük miyomları (submukozal miyomlar) tedavi etmek için cerrahınız histeroskopik miyomektomi önerebilir. Cerrahınız vajina ve serviks yoluyla rahminize yerleştirilen aletleri kullanarak miyomlara erişir ve bunları çıkarır.
Histeroskopik miyomektomi genellikle aşağıdaki süreci takip eder:
Hastaneden taburcu olurken doktorunuz ağızdan alabileceğiniz bir ağrı kesici ilaç yazar, kendinize nasıl bakmanız gerektiği, diyet ve diğer faaliyetlerinizdeki kısıtlamaları hakkında size bilgiler verir. Geçirdiğiniz prosedürün türüne bağlı olarak, birkaç günden altı haftaya kadar bir miktar vajinal lekelenme veya hafif kanama bekleyebilirsiniz.
Miyomektomiden elde edilen sonuçlar şunları içerebilir:
Doktorunuzun ameliyat sırasında tespit edemediği miyomlar veya tamamen alınmayan miyomlar sonunda büyüyebilir ve semptomlara neden olabilir. Tedavi gerektirebilen veya gerektirmeyen yeni miyomlar da gelişebilir. Sadece bir miyomu olan kadınların, birden fazla miyomu olan kadınlara göre yeni miyom geliştirme riski daha düşüktür. Ameliyattan sonra hamile kalan kadınların, hamile kalmayan kadınlara göre yeni miyom geliştirme riski daha düşüktür.