TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

PARKİNSON HASTALIĞINDA FİZİK TEDAVİ

Parkinson Hastalığı ve Fizik Tedavi

Parkinson hastalığı her kişiyi farklı şekilde etkilediği için, fizyoterapistiniz durumu kontrol altında tutmak için sizinle ortak çalışacaktır. 

Parkinson hastalığı teşhisinin ardından, fizik tedavi doktorunuz duruşunuzu, gücünüzü, esnekliğinizi, yürümenizi, dayanıklılığınızı, dengenizi, koordinasyonunuzu ve hareketle dikkatinizi incelemek için gerçekleştireceği testler dahil olmak üzere kapsamlı bir değerlendirme yapacaktır. Test sonuçlarınıza göre, doktorunuz mümkün olduğunca aktif ve bağımsız kalmanıza yardımcı olmak amacıyla kişiselleştirilmiş bir tedavi planı geliştirecektir. Programınız, parkinson hastalığı semptomlarıyla mücadele etmek için dizayn edilmiş egzersizler ve teknikler içerecektir.

Durumunuzun niteliğine ve ciddiyetine bağlı olarak, tedavi programınız size yardımcı olacak faaliyetlere ve eğitime odaklanabilir, bunlardan bazıları aşağıda bahsedilmiştir:

  • Zindelik seviyenizi, gücünüzü ve esnekliğinizi geliştirmek
  • Yatağa, sandalyelere ve arabalara oturup kalkmak için daha etkili stratejiler geliştirmek
  • Yatakta daha kolay dönebilmek
  • Yönleri daha verimli bir şekilde değiştirmek 
  • Yürüyüşünüzün düzgünlüğünü ve koordinasyonunu geliştirmek
  • El hareketlerini gerçekleştirme yeteneğinizi geliştirmek
  • Düşme riskinizi azaltmak
  • Merdivenlere tırmanma ve inme yeteneğinizi geliştirmek
  • Bir seferde 1'den fazla görevi daha verimli bir şekilde gerçekleştirmek
  • Sizin için önemli olan faaliyetlere katılmak

Parkinson hastalığı semptomlarını yönetmek için tasarlanan bazı ilaçlar anında olumlu etkiler gösterebilmektedir. Örneğin, bazı parkinson hastalığı ilaçlarını almaya başladıktan kısa bir süre sonra hareket etmek genellikle çok daha kolaydır. Fizik tedavi doktorunuz, en iyi sonuçları almanız için ilaçlarınızın alınma zamanı ve etkilerine göre tedavileri, egzersizi ve aktiviteyi nasıl zamanlayacağını belirleyecektir.

Parkinson hastalığı, günlük aktivitelerin sinir bozucu ve zaman alıcı hal almasına neden olabilir. Fizik tedavi doktorunuz, parkinson hastalığı semptomlarıyla mücadele etmenize ve bunları yönetmenize yardımcı olmak için sizinle ve ailenizle ortak çaışacaktır. Durumunuz değişim gösterdikçe, tedavi programınız da mümkün olduğunca bağımsız ve aktif olmanıza yardımcı olacak şekilde ayarlanacaktır.

Parkinson hastalığı olan bazı kişiler baston veya yürüteç kullanmaktan fayda görmektedir. Fizik tedavi doktorunuz, bu cihazlardan herhangi birinin size yardımcı olup olmayacağını belirlemek için sizi ve hareketlerinizi inceleyecektir. Yatakta hareket etmenize veya sandalyeden kalkmanıza yardımcı olacak fiziksel yardıma ihtiyacınız varsa, doktorunuz hareket etmeyi kolaylaştıracak ve yaralanmayı önlemeye yardımcı olacak stratejiler geliştirmek için sizinle ve ailenizle birlikte planlamalar gerçekleştirebilir. Ek olarak, fizyoterapistiniz evde güvenli ve verimli günlük işlevi optimize etmek için ev ortamınızdaki değişiklikler hakkında önerilerde bulunabilir.

Parkinson Hastalığında Fizik Tedavi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız