Parkinson hastalığı her kişiyi farklı şekilde etkilediği için, fizyoterapistiniz durumu kontrol altında tutmak için sizinle ortak çalışacaktır.
Parkinson hastalığı teşhisinin ardından, fizik tedavi doktorunuz duruşunuzu, gücünüzü, esnekliğinizi, yürümenizi, dayanıklılığınızı, dengenizi, koordinasyonunuzu ve hareketle dikkatinizi incelemek için gerçekleştireceği testler dahil olmak üzere kapsamlı bir değerlendirme yapacaktır. Test sonuçlarınıza göre, doktorunuz mümkün olduğunca aktif ve bağımsız kalmanıza yardımcı olmak amacıyla kişiselleştirilmiş bir tedavi planı geliştirecektir. Programınız, parkinson hastalığı semptomlarıyla mücadele etmek için dizayn edilmiş egzersizler ve teknikler içerecektir.
Durumunuzun niteliğine ve ciddiyetine bağlı olarak, tedavi programınız size yardımcı olacak faaliyetlere ve eğitime odaklanabilir, bunlardan bazıları aşağıda bahsedilmiştir:
Parkinson hastalığı semptomlarını yönetmek için tasarlanan bazı ilaçlar anında olumlu etkiler gösterebilmektedir. Örneğin, bazı parkinson hastalığı ilaçlarını almaya başladıktan kısa bir süre sonra hareket etmek genellikle çok daha kolaydır. Fizik tedavi doktorunuz, en iyi sonuçları almanız için ilaçlarınızın alınma zamanı ve etkilerine göre tedavileri, egzersizi ve aktiviteyi nasıl zamanlayacağını belirleyecektir.
Parkinson hastalığı, günlük aktivitelerin sinir bozucu ve zaman alıcı hal almasına neden olabilir. Fizik tedavi doktorunuz, parkinson hastalığı semptomlarıyla mücadele etmenize ve bunları yönetmenize yardımcı olmak için sizinle ve ailenizle ortak çaışacaktır. Durumunuz değişim gösterdikçe, tedavi programınız da mümkün olduğunca bağımsız ve aktif olmanıza yardımcı olacak şekilde ayarlanacaktır.
Parkinson hastalığı olan bazı kişiler baston veya yürüteç kullanmaktan fayda görmektedir. Fizik tedavi doktorunuz, bu cihazlardan herhangi birinin size yardımcı olup olmayacağını belirlemek için sizi ve hareketlerinizi inceleyecektir. Yatakta hareket etmenize veya sandalyeden kalkmanıza yardımcı olacak fiziksel yardıma ihtiyacınız varsa, doktorunuz hareket etmeyi kolaylaştıracak ve yaralanmayı önlemeye yardımcı olacak stratejiler geliştirmek için sizinle ve ailenizle birlikte planlamalar gerçekleştirebilir. Ek olarak, fizyoterapistiniz evde güvenli ve verimli günlük işlevi optimize etmek için ev ortamınızdaki değişiklikler hakkında önerilerde bulunabilir.