Lazer epilasyon cihazları ya kıl kökündeki melanin pigmentini yakarak kılın da yanmasını sağlar, ya da kıl kökündeki damarları yakarak kılın beslenmesini bozar ve kıl kökünün yanmasını sağlayarak kılları yok eden cihazlardır.
Epilasyon için Alexandrite lazer, Diod lazer, Nd-YAG lazer ve gerçek bir lazer olmayan bir ışık sistemi IPL cihazları kullanılır. Farklı dalga boylarında cihazlardır ve derinin farklı derinliklerine inebilirler.
Lazer epilasyon cihazları en iyi beyaz tenli ve kalın siyah kıllı olanlarda daha başarılıdır. İnce kıllarda başarısı daha düşüktür, beyaz kıllarda ise etkisizdir. Aynı zamanda bölgeye göre de başarı değişir. Vücudun daha kalın olan genital bölge ve koltuk altı, koyu renkli bacak kıllarında daha etkili iken kol, yüz gibi daha açık renkli ve ince kıllarda etkisi daha düşüktür.
Lazer epilasyon en iyi oranı %80 civarındadır. Lazer ile harap olan kıllar yeniden çıkmaz ancak gebelik gibi hormonlarda yükseklik görülen durumlarda yeterince haraplanmamış kıllarda canlanma görülebilir, bazı kişilerde doğum sonrası bu kıllar da tekrar dökülebilir.
Ergenlik dönemine girmiş en az 2 yıldır adet gören kız çocuklarında ve kılların son kalın halini almış erkeklerde lazer epilasyon yapılabilir.
Gebelere, kanser hastalarına, ergenlik öncesi dönemde olanlara, psikiyatrik sorunu olan hastalara yapılmaz.
Lazer ışınları göze zararlıdır, bu nedenle uygulama esnasında hem uygulayıcı hem uygulatıcı lazer ışınlarına karşı gözlük kullanmalıdır. Doğru dozda ve ehil yapılırsa yan etkisi yoktur. Doz iyi ayarlanmazsa veya bronz ten üzerine yapılırsa yanıklara neden olabilir. Güneşten korunma olmazsa leke oluşabilir.
Hayır, lazer ışınları sadece deri içinde belli bir derinliğe kadar etkili olup daha derin tabakalara ulaşamazlar. Bu nedenle yumurtalıklara, rahime veya başka bir iç organa ulaşıp etki etme şansı yoktur.
Kullanılan lazer cihazına göre, deri rengine göre, kılların rengine ve kalınlığına göre, kılların bölgesine göre seanslar ve başarı oranı değişmektedir. Yüz ve kol bölgesi daha uzun seanslar gerektirirken kalın kıl olan bölgeler daha az sayıda seansla başarı elde edebilir. Vücudun bölgelerine göre de kılların uzama hızları farklıdır bu da seans sayısını etkiler.
Lazer epilasyon cihazlarında amaç kıl köklerini yakmaktır. Bu nedenler kılı kökünden alacak ağda gibi yöntemler kullanmadan kıllar kısaltılmalıdır. Üzerindeki kıllar kısaltılmazsa hem işlem sırasında yanacağından can yakıcı olur hem enerji bu kıllara harcanınca kıl köküne daha az etkili olmuş olur, hem de üstte yanan kıllar deriye yapışarak sorun oluşturur.