Güneş yanığı, cildin ultraviyole (UV) radyasyona (güneş ışığının bir parçası olan görünmez ışınlar) veya bronzlaşma salonları gibi UV ışık kaynaklarına maruz kalması sonucunda oluşan gözle görülür reaksiyonlardır. Güneş yanığı belirtileri güneş ışığına maruz kalınmasından birkaç saat sonra görünmeyebilir. Tipik olarak güneşe maruz kaldıktan 24 ila 36 saat sonra yanıklar en kötü haldedir, 3 ila 5 gün içinde ise tamamen geçer. Ultraviyole ışınlar ciltte görünmez hasara da neden olabilir. Aşırı seviyede ve / veya birden fazla güneş yanığı varlığı, cildin erken yaşlanmasına ve cilt kanserine yol açar. Güneşe maruz kalma cilt kanserinin en önemli nedenidir ve cilt kanseri ülkemizde en yaygın görülen kanser türleri arasındadır.
Aşağıdakiler güneş yanığının en yaygın görülen semptomlarıdır. Bununla birlikte, her birey semptomları farklı şekilde yaşayabilir. Yaygın görülen belirtiler şunları içermektedir:
Şiddetli güneş yanıkları kişinin susuz kalmasına ve hatta bayılma, düşük tansiyon ve derin güçsüzlük sonucunda şoka girmesine neden olabilir. Böyle bir durumda acil tıbbi yardım gereklidir. Zaman içinde kızarıklık ve ağrı görünür hale gelir ve hasar oluşur. Ağrı genellikle yanıktan 6 ila 48 saat sonra en kötü haline ulaşır. Güneş yanığının semptomları geçici olabilirken ciltte oluşan hasar kalıcıdır. Güneş yanığının semptomları diğer cilt problemlerinin semptomlarına benzeyebilir. Teşhis için daima doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.
Güneş yanıkları genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Bununla birlikte, güneş yanığının şiddetine ve yerine bağlı olarak aşağıdaki tedaviler önerilebilir.
Güneş yanıklarını önlemek için bazı ipuçları: