TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

BOTOKS NEDİR, NASIL YAPILIR?

Botoks Nedir? 

Botoks enjeksiyonlarında, bir kasın hareket etmesini geçici olarak önlemek için onobotulinumtoxin adı verilen bir toksin kullanır. Bu toksin, bir tür gıda zehirlenmesi olan botulizme neden olan clostridium botulinum bakterisi tarafından laboratuvar şartlarında üretilir.


Botoks Enjeksiyonları 

Botoks enjeksiyonları, öncelikle yüzdeki kırışıklıkların görünümünü azaltır. Ayrıca boyun spazmları (servikal distoni), aşırı terleme (hiperhidroz), aşırı aktif mesane ve göz tembelliği gibi durumları tedavi etmek için de botoks enjeksiyonları kullanılmaktadır. Botoks enjeksiyonları ayrıca kronik migreni önlemeye de yardımcı olabilir.

Toksinin çeşitli tipleri var Onobotilunim toxin (Botox) , abobotulinum toxinA (Dysport), rimabotulinum toxinB (Myobloc) ve incobotulinum toxinA (Xeomin) adıyla piyasada bulunmaktadır. Her biri, özellikle dozaj farklılıkları söz konusu olduğunda biraz farklıdır, bu nedenle birbirlerinin yerini alamazlar. Ülkemizde Botox ve Dysport kullanılmaktadır.


Botoks Ne İşe Yarar?

Botoks enjeksiyonları, çoğunlukla kasların kasılmasına neden olan sinyaller olmak üzere sinirlerden gelen bazı kimyasal sinyalleri engeller. Bu enjeksiyonların en yaygın kullanım alanı, alın ve göz çevresinde kırışıklıklara neden olan yüz kaslarını geçici olarak gevşetmektir. Botoks enjeksiyonları, aşağıdaki bazı durumları tedavi etmek için de kullanılır: 

  • Servikal distoni. Bu ağrılı hastalıkta, boyun kaslarınız istemsizce kasılır ve başınızın bükülmesine veya rahatsız bir pozisyon almasına neden olur. Bu hastalıklı kasın gevşetilmesi için kullanılır.
  • Şaşılık. Şaşılığın en yaygın nedeni, gözün konumlandırılmasından sorumlu kaslardaki problemlerdir. Göz doktoru tarafından uygulanır.
  • Kas kontraktürleriSerebral palsi gibi bazı nörolojik durumlar uzuvlarınızın merkeze doğru çekilmesine neden olabilir. Bazı durumlarda bu kasılmış kaslar Botoks enjeksiyonları ile gevşetilebilir. Çok özel bazı durumlarda nöroloji doktorları tarafından uygulanır.
  • Aşırı terleme. Bu hastalığın varlığında, sıcaklık yüksek olmadığında ve kendinizi zorlamadığınızda bile aşırı terleme oluşur. El, ayak ve koltuk altı terlemelerinde uygulanır.
  • Kronik migren. Botox enjeksiyonları baş ağrılarınızın sıklığını azaltmaya yardımcı olabilir. Alın, kulak üstü, başın arka bölgesi ve ense gibi alanlardaki kaslara uygulanır. Dermatolog ve nöroloji uzmanı tarafından uygulanabilir.
  • İdrar tutamama problemleri. Botoks enjeksiyonları, aşırı aktif mesanenin neden olduğu idrar kaçırmanın tedavisinde de yardımcı olabilir. Üroloji doktorları tarafından uygulanır.
  • Göz seğirmesi. Botoks enjeksiyonları, göz çevresindeki kasların kasılmasını veya seğirmesini hafifletmeye yardımcı olabilir. Göz doktorları tarafından uygulanır.
  • Diş sıkma: Bruksizm denilen diş sıkma ve diş sıkmaya bağlı çene kaslarında sertleşme nedeniyle çene bölgesine botox yapılabilir.


Botoks Uygulamasının Riskleri

Botoks enjeksiyonları, deneyimli bir doktor tarafından yapıldığında nispeten güvenlidir. Olası yan etkiler ve komplikasyonlar şunları içerir:

  • Enjeksiyon bölgesinde ağrı, şişme veya morarma
  • Baş ağrısı veya grip benzeri semptomlar
  • Göz kapağı düşüklüğü veya eğik kaşlar
  • Çarpık gülümseme veya salya akması (Dudak üstü bölgesi uygulamalarında)
  • Göz kuruluğu

Botoksu aldıktan saatler veya haftalar sonra bu etkilerden herhangi birini fark ederseniz hemen doktorunuzu arayın:

  • Kas güçsüzlüğü ( Botox uygulanan kaslarda hareket kısıtlılığı)
  • Görme problemleri
  • Mesane kontrolünün kaybı

Doktorlar genellikle hamileyken veya emzirirken Botoks yaptırmamanızı önerir. 

Botoksu Uygulayacak Doktorunuzu Dikkatlice Seçin

Botoks sadece doktor gözetiminde uygulanmalıdır. Yan etkilerden kaçınmak için enjeksiyonların tam olarak yerleştirilmesi önemlidir. Botoks tedavisi yanlış uygulanırsa tehlikeli olabilir. 

Yetenekli ve uygun alanda uzman bir doktor, botoks hakkında size tavsiyede bulunabilir ve ihtiyaçlarınıza, sağlığınıza uygun olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.


Botoks Uygulamasına Hazırlanma

Son dört ay içinde herhangi bir Botoks enjeksiyonu yaptırdıysanız doktorunuza söyleyin. Ayrıca kas gevşetici, uyku yardımcıları veya alerji ilaçları kullanıyorsanız doktorunuza bilgi verin. Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız, kanama veya morarma riskinizi azaltmak için botoks enjeksiyonunuzdan birkaç gün önce bu ilaçları kullanmayı kesmeniz gerekebilir.

Botoks Prosedüründen Önce

Çoğu insan işlem sırasında pek rahatsızlık hissetmez. Ancak, özellikle avuç içleriniz veya ayak tabanlarınız aşırı terleme nedeniyle botoks ile tedavi edilecekse, cildinizin önceden uyuşturulmasını isteyebilirsiniz. Doktorunuz, rahatsızlığı azaltmak için topikal anestezi, buz ve titreşim anestezisi gibi bölgeyi uyuşturmak için mevcut çeşitli yöntemlerden birini veya birkaçını kullanabilir.

Botoks Prosedürü Sırasında

Botoks enjeksiyonları genellikle bir doktor muayenehanesinde gerçekleştirilir. Doktorunuz cildinize veya kaslarınıza küçük miktarlarda botulinum toksini enjekte etmek için ince bir iğne kullanır. İhtiyaç duyulan enjeksiyon sayısı, tedavi edilen alanın kapsamı da dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır.

Botoks İşleminden Sonra

Uygulama yapılan bölgeleri 24 saat ovalamayın veya masaj yapmayın. Bu, toksinin farklı bir alana yayılmasını önleyecektir. İşlemden hemen sonra normal aktivitelerinize dönebilirsiniz.


Botoks Sonuçları Ne Zaman Görülür?

Botoks enjeksiyonları genellikle tedaviden bir ila üç gün sonra etkilerini göstermeye başlar. 10-14 günde tamam etki görülmeye başlar. Tedavi edilen soruna bağlı olarak, etki üç ila altı ay arasında sürer. Etkiyi sürdürmek için enjeksiyonların 3-6 ay aralıklarla tekrarlanmasına ihtiyacınız olacaktır.


Botoks Hakkında Sık Sorulan Sorular

Botoks güvenli mi?

Evet, Botoks, çizgileri ve kırışıklıkları tersine çevirmek için FDA onaylı bir tedavidir. Ancak hamile, emziren veya bazı nörolojik hastalıkları olan hastaların Botoks tedavisi yaptırması sakıncalıdır.

Botoks enjeksiyonları ağrılı mı?

Her enjeksiyonda çok kısa süreli bir batma hissi hissedeceksiniz.

Yüzümün hangi bölgelerine Botoks enjekte edilebilir?

En yaygın tedavi alanları alın, kaş çizgisi (kaşlar arası) ve kaz ayaklarıdır, ancak Botoks ayrıca boyun ve çene hattının bölgelerini yumuşatmak için de kullanılabilir.

Botoks uygulaması sonrası yüz ifadem, mimiklerim kaybolacak mı?

Hayır. Botoksun kas hareketi üzerindeki etkileri hafiftir ve tedavi alanı ile sınırlıdır.

Botoks tedavisine alerjik reaksiyon gösterebilir miyim?

Botoksa alerjik reaksiyonlar mümkün olsa da çok nadirdir.

Botoks tedavisinin olası riskler ve yan etkiler nelerdir?

Baş ağrısı ve morarma bildirilen ancak nadir görülen yan etkiler arasındadır. Doktorunuz bunları, beklenen sonuçlar ve olası risklerle birlikte sizinle tartışacaktır.

Botoks tedavisine ne sıklıkla ihtiyacım olacak?

Her insan farklıdır. Tedavi sıklığınız, istediğiniz sonuçlara bağlı olacaktır. Tedaviler arasındaki ortalama aralık 3 ila 6 aydır.

Diğer cilt bakımı kozmetik tedavileriyle birlikte Botoks yaptırabilir miyim?

Evet, tamamlayıcı sonuçları en üst düzeye çıkarmak için tipik olarak Botoks ve dolgu maddeleri, lazer ve mezoterapi gibi diğer işlemler aynı tedavi süresinde yapılabilir.

Botoks yaptırmaya ne zaman başlamalıyım?

Bazı hastalar Botoks'u denemek için "çok genç" veya "çok yaşlı" olup olmadıklarını merak edebilir. Botoks kullanmaya başlamak için doğru ya da yanlış yaş yoktur. Hastalar, tedaviden önce bir tıp doktoru tarafından değerlendirilmeli ve bir konsültasyon almalıdır. Kırışıklık veya diğer sorunlarınız için doktorunuz değerlendirme sonrası size botoks tedavisinin uygun olup olmadığı bilgisini verecektir.

Botoks kozmetik tedavisi sadece kadınlar için mi?

Tabii ki hayır! Pek çok erkek botoks yaptırmaktadır.

Botoks gibi tedavileri seçen erkeklerin sayısı hızla artmakta, sadece son üç yılda bir milyondan fazla erkek botulinum toksin tedavisi yaptırmıştır. Anketlerde erkeklerin çoğu iyi görünmek istediklerini ve aynada gördükleri değişikliklerden rahatsız olduklarını söylüyor. % 80'i önce kaz ayaklarını tedavi etmeyi seçerken,% 74'ü alın çizgilerine öncelik veriyor ve% 60'ı en çok kaşlarını düzeltmek istiyor.

Botoks Nedir, Nasıl Yapılır? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.
Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız