Genital herpes, genital bölgede kabarcık ve açık yaralara (lezyonlara) neden olabilen , cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Bazı durumlarda hastalık belirti göstermeyecek yani asemptomatik şekilde de olabilir.
Herpes için tam tedavi olmamakla birlikte, virüsün oluşturabileceği problemin seviyesi değişiklik gösterir. Hastalığı olan bazı kişiler uzun süre herhangi bir belirti yaşamamalarına rağmen virüsü yayabilirler.
HSV I ve HSV II olmak üzere iki tip herpes simpleks virüsü vardır. HSV I genellikle ağızda uçuklara veya yaralara neden olur . Bu virüs, erken çocukluk döneminde üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde de ortaya çıkabilir. HSV II ise çoğu genital herpes vakasının nedenidir. Bununla birlikte, HSV I'in genital herpes'e ve HSV II'nin oral herpes'e neden olması da mümkündür.
Doktorlar tek başına fizik muayene ile türler arasındaki farkı anlayamazlar, ancak iki virüs arasında farklılıklar vardır. HSV II'nin neden olduğu genital herpes hastalığının tekrarlama olasılığı çok daha yüksektir.
Hastalığı olan biriyle vajinal, anal veya oral seks yapılması sonucunda genital herpes bulaşabilir.
Ülkemizde yaklaşık 10 milyon ila 20 milyon yetişkinde genital herpes olduğu düşünülmektedir. HSV II enfeksiyonu, kadınlarda ve çok fazla cinsel eşi olan kişilerde daha yaygındır. HSV II'li çoğu insan, hastalık her zaman semptomlara neden olmadığı için hastalığa sahip olduğunun farkında değildir.
Hastalığa sahip olan çoğu insan genital bölgesinde bir grup kabarcık veya lezyon fark eder. Bu lezyonlar ağrılı olabilir. Kadınlarda kalçada, anüste, uylukta, vulvada veya vajinada, erkeklerde ise penis veya skrotumda görünebilirler.
Çoğunlukla, lezyonlar ortaya çıkmadan önce, hastalar, lezyonların gelişeceği bölgede, idrar yaparken fark edilebilecek bir karıncalanma veya yanma hissinin yanı sıra genital bölgede kaşıntı veya rahatsızlık ile karakterize bir ön belirti tarif eder.
Aşağıdaki belirtilere de genital herpes varlığında görülmektedir:
Genital herpes semptomları genellikle kaybolur ve tekrarlayan enfeksiyon şeklinde geri döner. Çoğu insan için ilk enfeksiyon en kötüsüdür ve iki ila üç hafta sürer. Gelecekteki alevlenmeler genellikle daha az şiddetlidir ve uzun sürmez. Aşağıdaki tetikleyiciler, enfeksiyonun tekrar ortaya çıkma olasılığını artırabilir:
Tekrarlayan genital herpes ilk enfeksiyondan sonraki ilk yıl içinde yaygın görülür, zaman geçtikçe tekrar sayısı azalır.
Genital bölgenizde kabarcıklar varsa, doktorunuz genital herpes tanısı için testler isteyebilir. Doktorunuz, çıkıntının içindeki sıvıdan bir hücre örneği alabilir veya bir kan testi isteyebilir.
Herpes, enfekte bir kişinin vücudunda lezyonlar (kabarcıklar ve açık yaralar) olduğunda ve herhangi bir semptomun olmadığı durumlarda yayılabilir . Antiviral ilaç almak, genital herpesin cinsel partnerlerinize bulaşma riskini azaltmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca şunları da yapabilirsiniz:
Doktorunuz, semptomlarınızı azaltmaya ve enfeksiyonun iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olmak için ilaçlar yazabilir. Bu ilaçlar, enfeksiyon başladıktan hemen sonra kullanmaya başladığınızda en iyi sonucu verir.
Enfeksiyon sırasında ağrıyı azaltmak için:
Genital herpes hastalarının çoğunda lezyon yoktur. Birçok insan, bir kan testi virüse karşı antikorları olduğunu gösterene kadar genital herpes virüsü ile enfekte olduğunu fark etmez.
Evet. Herpes bulaşmasını önlemek için her zaman prezervatif kullanılmasını önermekteyiz. Pek çok hasta semptomları olmadığı zaman bile hastalığı bulaştıracak haldedir. Pek çok yeni herpes enfeksiyonu, virüsü asemptomatik olarak atan partnerlerden kaynaklanır, bu nedenle prezervatif kullanımı şiddetle tavsiye edilmektedir.
Hayır. Genital herpes, ilk enfeksiyon meydana geldikten sonra vücudunuzun kol, bacak veya el gibi başka bir yerine bulaşamaz. Genital HSV II'niz varsa, HSV II'yi vücudunuzun başka bir yerine bulaştıramazsınız. Bağışıklık sistemi, vücudunuzun diğer bölümlerini enfeksiyondan koruyan antikorlar üretir.
Evet: Genital herpes (tip I veya II) oral seks yoluyla bulaşabilir.
Evet. Uçuklara genellikle HSV I neden olur. HSV I sahibi olan kişiler, genital herpesin ortak nedeni olan HSV II ile enfekte olmaya daha yatkındır.
Herpes ve HIV, farklı virüslerden kaynaklanır. Ancak bu virüslerle enfekte hastaların her iki hastalığı da cinsel partnerlerine bulaştırma olasılığı daha yüksektir. Herpes hastaları, HIV enfeksiyonuna karşı daha savunmasızdır. Herpes teşhisi yeni konan kişiler, HIV enfeksiyonu ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar açısından test edilmelidir.
Hem herpes hem de HIV ile enfekte olan hastalar, herpes virüsü ve HIV virüsü arasındaki etkileşim nedeniyle vücutlarında daha yüksek konsantrasyonda HIV virüsüne sahip olabilir. HIV, bir kişinin bağışıklık sistemine zarar verdiğinde, kişinin herpes simpleks virüsünü yayma olasılığı daha artmaktadır.
Hamilelik sırasında herpes enfeksiyonundan kaçınmak önemlidir. Hamilelik sırasındaki yaşanabilecek bir ilk atak enfeksiyonun yeni doğmuş bebeğe bulaşma riskini artırabilir . Bununla birlikte, genital herpes olan kadınların bebeklerini enfekte etmesi nadir görülür. Doğum sırasında aktif hastalığınız varsa, sezaryen önerilebilir.