Eğri boyun hastalığı (tortikolis) göğüs ve köprücük kemiğinden yukarı ve boynun arkasına doğru ilerleyen kas gerginleştiğinde, zayıfladığında veya kalınlaştığında, baş diğer omzuna doğru eğilirken çenenin bir omzuna doğru işaret etmesine neden olan bir durumdur. Durumun en yaygın görülen şekli, bebekleri etkileyen ve genellikle yaşamın ilk 2 ayında görülen konjenital kas tortikolisidir.
Tortikolis yetişkinlerde de görülebilir. Çocuklarda veya yetişkinlerde başın eğilmesi, daha ciddi durumların semptomlarının gelişmesine eşlik edebilir.
Nefes almada veya yutkunmada güçlük, kollarda veya bacaklarda güçsüzlük, konuşma bozukluğu, yürüme güçlüğü, kollarda veya bacaklarda karıncalanma, uyuşma hissi veya başın eğilmesine eşlik eden idrar veya dışkı kaçırma gibi belirtiler varsa derhal tıbbi yardım alın.
Hastanın yaşı ne olursa olsun, tüm tortikollis türleri için fizik tedavi birincil tedavidir. Fizik tedavi uzmanları, tortikolisin neden olduğu bozuklukları gidermek için tedavi sağlar. Erken tedavi en iyi sonuçları verir. Tortikolis tedavi edilmediği durumca kalıcı hale gelebilir.
Fizik tedavi uzmanınız, ortak hedefler geliştirmek ve bunlara ulaşmak için hasta çocuğun ebeveyni veya yetişkin hasta ile birlikte çalışacaktır. Doktorunuz, aşağıdakileri gerçekleştirmek amacıyla kişiselleştirilmiş bir tedavi planı tasarlayacaktır:
Doktorunuz bu hedeflere aşağıdaki egzersiz ve yaklaşımlarla ulaşacaktır: