TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

ANTİKOR TESTİ NEDİR VE KİMLERE YAPILIR? ANTİKOR TESTİ VE COVİD-19

Antikor Testi Nedir?

Antikor testi, kanınızda antikor adı verilen maddelerin varlığının taranmasıdır. Vücudunuz antikorları COVID-19 veya benzeri bir enfeksiyonla savaşırken oluşturur. Grip aşısı gibi herhangi bir aşı yaptırdığınızda da antikor oluşumu olur. Hastalık oluşturan virüse karşı bağışıklık bu şekilde oluşturulmaktadır.

Antikor testine ayrıca seroloji testi de denilmektedir.

Antikor testi vücutta virüs varlığını bulmak için kullanılmaz. Bunun yerine, bağışıklık sisteminizin - vücudunuzun hastalığa karşı savunması - enfeksiyona yanıt verip vermediğini gösteren antikorların varlığını inceler.

Antikor Testi Nasıl Gerçekleştirilir?

Bir hemşire sizden testi gerçekleştirmek için kan alacaktır. Test, COVID-19'a neden olan virüs olan SARS-CoV-2'ye karşı oluşan bir veya iki tür antikorun varlığını arar, bu antikorlar:

  • Enfeksiyon varlığının erken dönemlerinde ortaya çıkan IgM antikorları
  • Enfeksiyonun sonraki dönemlerinde ortaya çıkması daha muhtemel olan IgG antikorları

Çoğu insan, semptomların başlamasından yaklaşık 14 gün sonra IgG antikorlarını oluşturur. Genellikle enfeksiyon geçtikten sonra uzun süre bu antikorlar kanınızda kalmaya devam eder.

PCR Testi ile Antikor Testi Arasındaki Fark Nedir?

Bir koronavirüs testi olan PCR testi aktif virüs belirtilerini arar. Antikor testinden daha karmaşıktır. Ancak size yalnızca test edildiğiniz anda vücudunuzda virüs olup olmadığını söyler.

Antikor testi, virüse geçmişte bir noktada sahip olup olmadığınızı gösterir. 

Antikor Testi Kimlere Yapılır?

Koronavirüs hastası biri ile temas kurduğunuzu düşünüyorsanız veya COVID-19 hastalığı gerçirip iyileştiyseniz covid hastalığına karşı bağışıklık seviyenizi görmek için antikor testi yaptırabilirsiniz.

Covid-19 aşısı sonrası aşının oluşturduğu bağışıklığın seviyesinin tayini için de antikor testi gerçekleştirilmektedir.

Antikor Testi Sonucu Nasıl Yorumlanır?

COVID-19 aşısı olduysanız antikor oluşturmalısınız.

Eğer aşı olmamanıza rağmen SARS-CoV-2 antikorları için testiniz pozitif sonuç verdiyse, bu sonuç hastalığı önceden geçirmiş olduğunuz anlamına gelir.

Pozitif bir test sonucu, koronavirüse karşı bir miktar bağışıklığınız olduğu anlamına gelebilir. Bağışıklığınızın ne kadar güçlü olduğunu veya ne kadar süreceğini bilmek için henüz çok erken.

Negatif bir test sonucu, hastalığı hiç kapmadığınız veya hastalığı kaptığınız süreden sora antikor üretecek kadar uzun bir sürenin geçmediği anlamına gelir. 

Test sonuçları ne olursa olsun, semptomlarınız yoksa, doktor tarafından takibe ihtiyacınız yoktur. 

Antikor testinizin sonucu pozitif ise

Pozitif bir test sonucu, COVID-19'a neden olan virüsün oluşturduğu enfeksiyon ile savaşan antikorlara sahip olduğunuzu gösterir. Bununla birlikte, pozitif bir sonucun, aynı virüs ailesinden (koronavirüsler olarak adlandırılır) farklı bir virüsle enfeksiyondan antikorlara sahip olduğunuz anlamına gelme ihtimali de vardır. Not: Diğer koronavirüsler, SARS-CoV-2 için viral bir testte pozitif sonuç üretemez.

COVID-19'a neden olan virüse karşı antikorlara sahip olmak, virüsle tekrar karşılaşırsanız size koruma sağlayabilir. Ancak sağlasa bile, antikorların ne kadar koruma sağlayabileceğini veya bu korumanın ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Doğrulanmış ve şüpheli yeniden enfeksiyon vakaları bildirilmiştir, ancak nadirdir.

Sonucunuzun ne anlama geldiğini anlamak için doktorunuzla test sonucunuz ve yaptığınız testin türü hakkında konuşun. Doktorunuz, ilk testin doğru olup olmadığını görmek için ikinci bir tür antikor testi yapmanızı önerebilir.

Virüsü tekrar kapabileceğiniz için kendinizi ve başkalarını korumaya devam etmelisiniz.

Hiç COVID-19 semptomları yaşamamış olsanız bile antikor testiniz pozitif sonuç verebilir. Bazı hastalar covid-19 hastalığını herhangi bir belirti göstermeden geçirmektedir.

Antikor testinizin sonucu negatif ise

Negatif antikor testi sonucu hiç COVID-19 geçirmemiş olduğunuz anlamına gelir. Sonucunuzun ne anlama geldiğini anlamak için doktorunuzla test sonucunuz ve yaptığınız testin türü hakkında konuşun.

Mevcut bir enfeksiyonunuz olabilir veya yakın zamanda enfekte olmuş olabilirsiniz.

  • Test negatif olabilir çünkü vücudunuzun antikor üretmesi enfeksiyondan sonra tipik olarak 1-3 hafta sürer. Virüsü kaptıktan sonraki 1-3 haftalık sürede virüsü kapmış olmanıza rağmen vücudunuz antikor üretmeye yeni başladığı için test sonuçlarınız negatif olabilir.
  • Bazı kişilerin antikor geliştirmesi daha da uzun sürebilir ve enfekte olan bazı kişiler hiçbir zaman antikor geliştirmeyebilir.

Antikor Testi Nedir ve Kimlere Yapılır? Antikor testi ve Covid-19 Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız