TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

HEPATİT NEDİR, NASIL BULAŞIR? HEPATİT TİPLERİ TANI VE TEDAVİSİ

Hepatit Nedir?

Hepatit karaciğerin iltihaplanmasıdır. Hepatit A, B veya C virüsü ile enfeksiyon, hepatitin en yaygın nedenleri arasındadır. Hepatit A sıklıkla kendi kendine iyileşse de hepatit B veya C tedavi edilmediğinde kronik inflamasyona, siroza, karaciğer kanserine ve hatta karaciğer yetmezliğine yol açabilir.

Hepatit riski taşıyanlar veya hepatiti olanlar için tarama, önleme, teşhis ve tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Hepatitin yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkisi vardır.

Hepatit Türleri

Hepatit karaciğerin iltihaplanmasıdır. Hepatit A, hepatit B ve hepatit C olarak bilinen virüsler bu iltihabın en yaygın nedenleri arasındadır.

Bilinen iki viral tip daha vardır, D ve E, ancak bunlar nadirdir. Hepatit ayrıca diğer virüsler, bazı ilaçlar, bazı otoimmün durumlar ve uzun süreli, yoğun alkol kullanımından da kaynaklanabilir.

Hepatit A genellikle herhangi bir tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşir. Hepatit B veya C'nin neden olduğu iltihaplanma kronikleşebilir ve uzun süreli karaciğer hasarına ve diğer komplikasyonlara yol açabilir.

Bir hepatit virüsü kan dolaşımına girip karaciğer hücrelerine saldırdığında, vücudun bağışıklık sistemi onunla savaşmak için tepki verir. Geçici inflamasyon bu yanıtın bir parçasıdır. Ancak iltihaplanma aylarca veya yıllarca devam ederse, karaciğer hücrelerine zarar verebilir ve hatta yok edebilir.

Karaciğer hasarı, vücudun temel besinleri işlemesini ve toksinlerin vücuttan atılmasını engelleyebilir. Tedavi edilmediğinde, viral hepatit, karaciğer fonksiyonuna müdahale eden siroz olarak da adlandırılan karaciğerde skar oluşmasına neden olabilir. Tedavi edilmeyen hepatit B veya C de karaciğer kanserine yol açabilir.

Hepatit A, B ve C'nin her birine belirli bir hepatit virüsü türü neden olur. Bu virüslerin hepsi bulaşıcıdır. Hepatit A, kontamine yiyecek, su veya enfekte bir kişiyle kişisel temas yoluyla yayılabilir. Hepatit B ve C, kan veya meni gibi vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılır. Bu virüsler, annenin virüsü doğum sırasında çocuğuna geçirmesi halinde yeni doğan bebekler de dahil olmak üzere her yaştan insanı etkileyebilir.

Her hepatit tipinin farklı özellikleri vardır ve doktorunuz sizi etkileyen virüsün türüne göre tedavi konusunda önemli kararlar verir.

Hepatit A Nedir?

Hepatit A, hepatit A virüsünün neden olduğu karaciğer iltihabıdır. Belirtiler enfeksiyondan haftalar sonra bile ortaya çıkmayabilir ve bazı kişilerde hiç belirti görülmeyebilir.

Bu hastalık, semptomlar gelişmeden önce ve semptomlar ortaya çıktıktan bir hafta sonraya kadar bir kişiden diğerine yayılabilir. Hepatit A, virüsü içeren mikroskobik miktarlarda dışkı ile kontamine olmuş su ve yiyecekler yoluyla yayılabilir. Bu, sanitasyonun zayıf olduğu bölgelerde daha yaygındır. Hepatit A, korunmasız cinsel ilişki sırasında da kişiden kişiye geçebilir.

Hepatit A'nın semptomları ateş, mide bulantısı, iştahsızlık ve ishal gibi grip benzeri semptomları içerir. Hepatit A ayrıca cildin ve gözlerin sarı görünmesine ve dışkı renginin açık olmasına ve idrarın koyulaşmasına neden olan bir durum olan sarılığa da neden olabilir.

Hepatit A, kısa ömürlü veya akut bir hastalıktır. Semptomlar geliştiğinde hastaneye yatış ve damardan sıvı verilmesini gerektiren ciddi hastalıklara neden olabilirler.

Çoğu insanda vücut birkaç hafta veya ay sonra virüsü kendi kendine yener. Bazen, bir kişi birkaç ay sonra tekrar hastalanır ve daha sonra, genellikle bu ikinci alevlenmeden sonra tamamen iyileşir.

Kendinizi hepatit A'dan korumak için doktorlar, hepatit A'nın yaygın olduğu bir ülkeye seyahat etmeden ve kolayca kontamine gıda maddelerinden kaçınmadan önce aşı yapılmasını önerir. Bunlara taze sebzeler veya meyveler (soyulmadıkları sürece), çiğ kabuklu deniz ürünleri, musluk suyu ve buz küpleri dahildir.

Hepatit B Nedir?

Hepatit B, hepatit B virüsünün neden olduğu karaciğer iltihabıdır. Virüs bulaşmış kişilerde belirti olabilir veya olmayabilir, ancak belirtisi olmasa da kişi virüsü başkalarına bulaştırabilir. Semptomlar sarılık, iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal ve kas ağrılarını içerir.

Enfeksiyon kısa süreli veya kronik olabilir, yani semptomlar hiç ortaya çıkmasa bile uzun süre devam eder. Altı aydan uzun sürerse hepatit kronik olarak kabul edilir.

Çoğu insanda vücut, kalıcı karaciğer hasarı olmaksızın birkaç ay içinde hepatit B virüsüyle savaşır. Ancak bazılarında hepatit B uzun süreli bir hastalık haline gelir ve karaciğer hasarına veya karaciğer kanserine yol açabilir.

Hepatit B, tükürük, kan ve meni gibi vücut sıvılarıyla veya virüsün günlerce yaşayabileceği diş fırçası veya ustura gibi kontamine bir nesneyle temas yoluyla yayılır.

Bazı faktörler enfeksiyon riskini artırır. Bunlar arasında, uyuşturucu enjekte ederken iğneleri paylaşmak, korunmasız cinsel ilişkiye girmek, temiz iğne kullanmayan biri tarafından dövme veya piercing yaptırmak, hepatit B'nin yaygın olduğu ülkelere seyahat, uzun süreli diyaliz ve diş fırçası veya ustura gibi eşyaları enfekte olan biriyle paylaşmak sayılabilir.

Hepatit C Nedir?

Hepatit C, hepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer iltihabıdır. Çoğu zaman, bu hastalık semptomlara neden olmaz ve bir kişi hepatit C ile enfekte olduğunu bilmeden yıllarca yaşayabilir.

Hepatit C bulaşıcıdır ve bir kişi hiçbir zaman semptom göstermese bile ciddi karaciğer hasarına neden olabilir. Tedavi edilmediğinde, hepatit C karaciğerde yara izi olan siroza ve karaciğer kanserine yol açabilir.

Semptomlar yorgunluk, eklem ağrısı, kas zayıflığı ve sarılığı içerir.

Hepatit C kontamine kanla temas yoluyla kişiden kişiye bulaşır, intravenöz ilaç kullanımı sırasında iğneleri paylaşmak, hepatit C virüsünün yayılmasının en yaygın yoludur.

Diğer risk faktörleri arasında birden fazla partnerle korunmasız cinsel ilişkiye girmek, uyuşturucu kullanımı ve kirli ekipman kullanan biri tarafından dövme veya piercing yaptırmak yer alır.

Hepatit A, B & C Nasıl Önlenir?

Karaciğer iltihabı ile karakterize bir hastalık olan en yaygın üç hepatit türü, hepatit A, B ve C virüslerinin neden olduğulardır. Tüm viral tipler bulaşıcıdır, yani bir kişiden diğerine yayılabilirler, ancak bulaşma yöntemleri farklılık gösterir.

Hepatit A ve Hepatit B için aşılama

Hepatit A ve hepatit B aşıları, bu virüslere karşı en etkili koruyucu önlemlerdir. Tüm bebekler için bu aşılar önerilmektedir.

Aşı her yaştaki kişiye uygulanabilir. Bebekken aşı olmadıysanız, şimdi aşı olmanızda bir sakınca yoktur. Aşı, enfeksiyona karşı uzun süreli koruma sağlar.

Yakın zamanda virüse maruz kalmış olsanız bile, aşı enfeksiyonu önleyebilir. İdeal olarak aşı, olası bir maruziyetten sonraki 24 saat içinde gerçekleşir.

Hepatit C'nin aşısı yoktur. Doktorlarımız, enfeksiyonu önlemek için ortak iğnelerden ve diğer risk faktörlerinden kaçınmak gibi belirli davranışların benimsenmesini önermektedir.

Hepatit A Aşısı

Hepatit A'nın yaygın olduğu bir ülkeye seyahat etmeyi planlıyorsanız ve bebekken aşılanmadıysanız, bu ülkeye gitmeden önce hepatit A aşısı olmanız şiddetle tavsiye edilmektedir. Aşı, altı ay arayla uygulanan iki enjeksiyondan oluşur, bu nedenle önceden plan yapmak önemlidir.

Bir son dakika seyahati planlasanız ve yalnızca ilk enjeksiyonu yaptırmak için zamanınız olsa bile, aşı bir miktar koruma sağlar. Döndüğünüzde ikinci enjeksiyonu alabilirsiniz.

Seyahate çıkmadan önce her iki dozu da alamıyorsanız, doktorlar genel olarak enfeksiyona karşı anında ve geçici koruma sağlayan immün globulin adı verilen bir enjeksiyon önerebilir. İmmün globulin, bağışçılardan alınan kandan antikor adı verilen sağlıklı immünoglobulin proteinlerinin ekstrakte edilmesiyle üretilen bir maddedir. Kan dolaşımına enjekte edildiğinde, bu sağlıklı antikorlar enfeksiyonu önleyebilir.

Doktorunuz ayrıca aşılanmadıysanız ancak hepatit A'ya maruz kaldıysanız immün globulin önerebilir. İmmün globulin, maruziyetten kısa bir süre sonra verildiğinde enfeksiyonun şiddetini azaltabilir.

Hepatit A aşısının yan etkileri aşının yapıldığı yerde ağrı, baş ağrısı ve yorgunluktur. Nadiren bu aşı, enjeksiyondan birkaç dakika veya saat sonra alerjik reaksiyona neden olabilir. Aşı yapıldıktan sonra aniden grip benzeri semptomlar başlarsa, derhal doktorunuzla iletişime geçin.

Hepatit B aşısı

Doktorlar, bebekken aşılanmamış ve enfeksiyon kapma riski taşıyan herkese hepatit B aşısını önermektedir.

Hepatit B aşısı üç enjeksiyondan oluşur. İkinci ve üçüncü enjeksiyonlar birinciden bir ay altı ay sonra yapılır.

Hepatit B'nin yaygın olduğu bir ülkeye seyahat etmeyi planlıyorsanız, doktorlar tam koruma sağlamak için aşılama sürecine en az altı ay önceden başlamanızı önerir.

Hepatit B aşısının yan etkileri nadirdir, ancak enjeksiyonun yapıldığı yerde ağrı hissedebilirsiniz. Hepatit B aşısı hepatit B enfeksiyonuna neden olamaz.

Seyahate çıkmadan önce hepatit B aşısının üç dozunu da alamazsanız, doktorlar acil ve geçici koruma sağlayan bir immün globulin enjeksiyonu önerebilir. Doktorunuz aşı yaptırmamış ancak hepatit B virüsüne maruz kalmışsanız da immün globulin enjeksiyonu önerebilir.

Hepatiti Önlemede Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Hijyen kurallarına uymak ve kontamine nesneler veya vücut sıvılarıyla temastan kaçınmak, hepatit virüslerinden herhangi biri ile enfeksiyona karşı koruma sağlayabilir. Ayrıca doktorlar, viral hepatit riskiniz yüksekse, enfeksiyonla ilişkili karaciğer hasarını hızlandırabileceğinden alkol almaktan kaçınmanızı önerir.

Hepatit A, enfekte bir kişiyle yakın temas veya kontamine dışkı ile temas yoluyla yayılır, bu da sanitasyonun yetersiz olduğu yerlerde su ve yiyecekleri etkileyebilir. Hepatit A'nın yaygın olduğu bir ülkeye seyahat ediyorsanız musluk suyundan, kabuğu soyulmadıkça taze meyvelerden ve sebzelerden kaçınmanın yanı sıra ellerinizi sık sık yıkamanızı önerir.

Hepatit B, kan ve meni dahil vücut sıvıları yoluyla yayılır. Güvenli cinsellik enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir. Hepatit B virüsü de vücudun dışında yedi güne kadar yaşayabilir, bu nedenle diş fırçalarını, usturaları veya iğneleri paylaşmaktan kaçının. Kullanılan iğneler steril değilse, dövmeler ve piercingler de bu enfeksiyonu yayabilir.

Hepatit C, kontamine kanla temas yoluyla yayılır. En iyi önlem, iğneleri paylaşmaktan kaçınmaktır. Doku, bandaj veya eller ve parmaklar gibi üzerinde kan bulunan herhangi bir şeyle temas, virüsü yayabilir. Güvenli cinsellik ve iyi hijyen de sizi enfeksiyondan koruyabilir.

Hepatit A, B & C Tanısı Nasıl Konulur?

Hepatit A, B ve C'yi teşhis etmek için kan testleri kullanır. Bu viral enfeksiyonlar karaciğer iltihabına neden olur.

Bir kan testinin sonuçları viral hepatit tanısını doğrularsa, doktorunuz karaciğer hastalığının derecesini belirlemek için görüntüleme testleri veya karaciğer biyopsisi önerebilir.

Fiziki Muayene

Bir doktor, viral hepatitin belirti ve semptomlarını aramak için fizik muayene gerçekleştirir. Karaciğerin şişmiş veya hassas olup olmadığını değerlendirmek için karnınıza hafifçe bastırır ve sarılığın gelişmesine neden olup olmadığını anlamak için gözlerinizi ve cildinizi inceler.

Fizik muayenenin bir parçası olarak doktorunuz ayrıca artan yorgunluk, kas zayıflığı veya iştahsızlık fark edip etmediğiniz de dahil olmak üzere mevcut ve geçmiş sağlığınız hakkında sorular sorar.

Kan Testleri

Viral bir enfeksiyonun mevcut olduğuna dair işaretleri aramak ve karaciğer fonksiyonlarını değerlendirmek için kan testleri kullanılır. Doktorunuz kolunuzdaki bir damardan az miktarda kan alır ve test için laboratuvara gönderir.

Bir kan testinin sonuçları, viral hepatitin tipini, enfeksiyonun ciddiyetini, bir enfeksiyonun aktif mi yoksa uykuda mı olduğunu ve bir kişinin şu anda bulaşıcı olup olmadığını doğrulayabilir. Bir kan testi ayrıca bir virüsün kısa dönem anlamına gelen akut mu yoksa uzun dönem anlamına gelen kronik mi olduğunu doğrulayabilir.

Doktorlar, teşhis süreci boyunca farklı kan testleri önerebilir. Örneğin, birçok kan testi, vücudun virüslere veya bakterilere yanıt olarak ürettiği maddeler olan antikorları arar. Bir kan testinin sonuçları kan dolaşımında hepatit antikorlarının varlığını gösteriyorsa, virüsün hala mevcut olup olmadığını ve varsa ne kadarının kan dolaşımında olduğunu değerlendirmek için aynı kan örneği test edilir. Doktorunuz ayrıca virüsün karaciğeri ne kadar etkilediğini belirlemek için bir kan testi önerebilir.

Görüntüleme Testleri

Kan testlerinin sonuçları hepatit A, B veya C tanısını doğrularsa, doktorunuz karaciğer hasarını değerlendirmek için bir veya daha fazla karaciğer görüntüleme testi önerebilir.

Ultrason

Bir doktor, karaciğerin iltihaplı olup olmadığını görmek için bir ultrason önerebilir. Bir ultrason görüntüsü ayrıca karaciğerde sirozu düşündürebilecek geniş skar dokusu alanlarını ortaya çıkarabilir.

Ultrason, vücut içindeki yapıların görüntülerini oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanır. Bir uzman, dönüştürücü adı verilen bir el tipi sondayı karnınıza yerleştirir ve dönüştürücü, karaciğerin bir görüntüsünü analiz edilebileceği bir bilgisayar monitörüne gönderir. Bu, genellikle bir doktorun ofisinde yapılan ağrısız bir testtir.

MR ve BT Taramaları

Kan testleri veya ultrason sonuçları karaciğer kanseri için risk altında olabileceğinizi gösteriyorsa veya ailenizde karaciğer kanseri öyküsü varsa ve bu nedenle yüksek risk altındaysanız, doktorunuz karaciğeri aşağıdaki durumlarda incelemek için bir BT taraması veya MR taraması önerebilir. Bu görüntüleme testleri, vücudun içindeki yapıların iki veya üç boyutlu görüntülerini oluşturmak için bilgisayarları kullanır.

Karaciğer biyopsisi

Nadiren, görüntüleme çalışmalarının sonuçları karaciğer hasarının boyutunu gösterecek kadar ayrıntılı değildir ve doktor karaciğer biyopsisi önerebilir. Bir biyopsi, viral hepatitten etkilenen bir karaciğerde skar veya fibrozisin derecesini belirleyebilir. Biyopsi ile sağlanan bilgiler tedaviye rehberlik etmek için kullanılabilir.

Doktor, cildi uyuşturmak için lokal anestezik enjekte eder ve daha sonra deriden ve karaciğere bir iğne sokar ve küçük bir karaciğer dokusu örneğini çıkarır. Genellikle doktorlar, iğnenin konumunu yönlendirmek için ultrason veya BT taraması gibi görüntüleme kullanır. Bu doku örneği test için bir laboratuvara gönderilir ve sonuçlar genellikle bir hafta içinde elde edilir.

Hepatit A, B & C için Tedavi

Hepatit A, B veya C tedavisi, kan dolaşımında hangi tip hepatitin bulunduğuna ve ortaya çıkan karaciğer hasarının ciddiyetine dayanır. Teşhis testlerinin sonuçlarına bağlı olarak, uzmanlarımız, virüsün çoğalmasını durdurmak ve karaciğerinizi daha fazla hasardan korumak için antiviral ilaçlar önerebilir.

Hepatit B veya C teşhisi konanlar için uzmanlarımız, virüsü bastırmak ve mümkün olduğunda bir tedavi sağlamak için kişiselleştirilmiş bakım planları oluşturmak ve koordine etmek için birlikte çalışır. Doktorlarımız, önceki tedavilerin yan etkileri olmaksızın hepatit B ve C'yi etkili bir şekilde tedavi etme potansiyeline sahip yeni antiviral tıbbi tedaviler önerebilir. Hepatit A için de tedavi mevcuttur, ancak bu durum genellikle tedavi olmaksızın kendi kendine düzelir.

Dinlenme ve Sıvı Alımı

Hepatit A'lı çoğu insan tedaviye ihtiyaç duymaz. Bu tip hepatit genellikle birkaç hafta veya ay sonra kendiliğinden geçer. Doktorunuz bol bol dinlenmenizi ve bol su içmenizi tavsiye edebilir. Alkollü içeceklerden uzak durmalısınız çünkü alkol almak iyileşmeyi geciktirebilir.

Genellikle birkaç ay süren kısa süreli bir hastalık olan akut hepatit B de nadiren tedavi gerektirir ve semptomlara neden olmayabilir. Doktorlar, vücudunuzun virüsle savaşmasına yardımcı olmak için bol bol dinlenme, yeterli sıvı ve besleyici bir diyet önermektedir.

Nadiren, hepatit A veya akut hepatit B olan bir kişi ciddi semptomlar yaşayabilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir. Sık sık kusmaya başlarsanız veya kalıcı ishaliniz varsa, doktorunuz intravenöz (IV) sıvıların vücudunuzdaki sıvı miktarını artırması için kısa bir hastaneye yatış önerebilir.

Hepatit Tedavisinde Antiviral İlaç

Doktorlar, kronik veya uzun süreli hepatit B veya hepatit C tedavisi için antiviral ilaçlar önerebilir. Son araştırmalar, yeni antiviral ilaçların daha etkili olduğunu ve önceki tedavilerden daha az yan etki ürettiğini gösteriyor.

Doktorunuz, hepatit B veya C için tıbbi tedavi önerirken viral enfeksiyonun akut mu yoksa kronik mi olduğu ve karaciğer hasarının boyutu da dahil olmak üzere birçok faktörü göz önünde bulundurur.

Hepatit B Tedavisinde Antiviral İlaç

Doktorlar, virüs vücudunuzda altı aydan fazla kaldığında ortaya çıkan kronik hepatit B'li kişiler için antiviral ilaçlar önerebilir.

Antiviral ilaçlar, virüsün çoğalmasını veya kendi kopyalarını oluşturmasını engeller ve ilerleyici karaciğer hasarını önleyebilir. Halihazırda mevcut ilaçlar, hepatit B'yi düşük ciddi yan etki riski ile tedavi edebilir.

Doktorlar, tedavi olmaksızın hepatit B virüsünün zamanla karaciğere zarar verme olasılığının çok yüksek olduğunu belirlediklerinde ilaç reçete ederler. Kronik hepatit B'li kişilerin karaciğer hasarını önlemek için hayatlarının geri kalanında antiviral ilaçlar almaları gerekebilir.

Birçok farklı antiviral ilaç türü mevcuttur ve doktorunuz belirtilerinize, genel sağlığınıza ve teşhis testlerinin sonuçlarına göre sizin için doğru türü önerir. Bir doktor, karaciğeri sağlıklı olan ve kan testleri düşük bir "viral yük", yani kan dolaşımınızdaki hepatit B virüsünün kopya sayısını gösteren bir kişiyle "bekle ve gör" yaklaşımını benimseyebilir.

HIV enfeksiyonu veya AIDS'li birinin bağışıklık sistemi zayıf olabilir ve bu nedenle karaciğer hasarı geliştirme olasılığı daha yüksektir. Hepatit B teşhisi konan HIV enfeksiyonu olan kişilerin derhal antiviral ilaçlarla tedaviye başlamaları tavsiye edilmektedir.

Doktorlar, tedavi boyunca alkollü içeceklerden ve yüksek dozda asetaminofenden kaçınılmasını önermektedir, çünkü bu maddeler karaciğer hasarına neden olabilir.

Hepatit C Tedavisinde Antiviral İlaç

Hepatit C'li kişiler için, antiviral ilaç tedavisinin amacı, virüsün kendini kopyalamasını önlemek ve virüsü kan dolaşımından ortadan kaldırmaktır. Hepatit C virüsü vücutta altı aydan fazla kaldıysa, enfeksiyon kronik olarak kabul edilir. Tedavi olmadan, akut hepatit C'li çoğu insan hastalığın kronik formunu geliştirir.

Doktorunuz, genotip testi adı verilen bir kan testinin sonuçlarına göre hangi antiviral ilacı veya ilaç kombinasyonunu reçete edeceğine karar verir. Hepatit C virüsünün altı genotipi veya suşu vardır ve belirli genotiplere sahip kişiler tıbbi tedaviye daha hızlı yanıt verir.

Uzun yıllar boyunca, kronik hepatit C için standart tedavi, pegile interferon ve ribavirin antiviral ilaçlardan oluşuyordu. Ribavirin her gün ağızdan alınır ve interferon, sizin veya bir bakıcının haftada bir evde uygulayabileceği bir enjeksiyondur.

Antiviral ilaç tedavisi tamamlandıktan sonra, kan testleri en az altı ay boyunca hepatit C virüsüne dair hiçbir kanıt göstermediğinde doktorlar hepatit C'nin tedavi edildiğini düşünür. Bununla birlikte, virüsün farklı bir genotipiyle yeniden enfekte olmak veya enfekte olmak mümkündür, bu nedenle tedavi görmüş biri için bile önleyici tedbirler önemlidir.

Hepatit A, B & C Tedavisinde Ameliyat

Viral hepatitin neden olduğu karaciğer hasarı veya siroz, antiviral ilaçların etkisiz kalmasına neden olacak kadar ilerlemişse veya skar, karaciğere organın işlevini yitirecek kadar zarar vermişse, doktorlar karaciğer nakli önerebilir. 

Karaciğer Nakli

Karaciğer nakli, hastalıklı bir karaciğeri sağlıklı bir karaciğerle değiştirir. Karaciğerin bir kısmı, canlı verici adı verilen sağlıklı bir kişi tarafından bağışlanabilir. Verici ve nakil yapılan kişi aynı kan grubuna sahip olmalı ve karaciğerleri benzer büyüklükte olmalıdır. Bu kriterler karşılanırsa, çoğu insan transplantasyondan sonra tam olarak işleyen karaciğere sahip olur.

Bir karaciğer, aynı zamanda bir kadavra vericisi olarak da bilinen yakın zamanda ölen bir organ bağışçısından da gelebilir. New York Eyaletinde bağışlanan karaciğerler için bir bekleme listesi var. Doktorlar karaciğer nakli için uygun olduğunuzu belirlerse, NYU Langone doktorları adınızı bu listeye koymanıza yardımcı olur. Bağışlanan bir karaciğeri almaya uygunluk, karaciğer hastalığının kapsamı ve transplantasyonun başarılı olma olasılığı da dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır.

Doktorlar, uygunluğunuzu onaylamadan ve adınızı listeye koymadan önce vücudunuzun nakledilen bir karaciğeri kabul edecek kadar sağlıklı olduğundan emin olmak için bir dizi test yapar. Bir donör karaciğerinin hazır hale gelmesinin ne kadar süreceğini tahmin etmenin bir yolu yoktur. Bazı insanlar aylarca veya yıllarca listede olabilir.

NYU Langone'deki karaciğer nakli ekibi, bir karaciğer bulunur bulunmaz harekete geçmeye hazır. Ameliyattan hemen önce doktorlar damar yoluyla (IV) infüzyon olarak antibiyotik verirler. İşlem genel anestezi gerektirir. Canlı bir donör karaciğerinin bir kısmını bağışlıyorsa, bir cerrah ekibi siz ameliyata hazırlanırken o karaciğer dokusunu alır. Doktorlar daha sonra üst karnınızda bir kesi yapar, hastalıklı karaciğeri çıkarır ve sağlıklı olanı ile değiştirir.

Karaciğer nakli büyük bir ameliyat olarak kabul edilir ve vücudunuzun bağışlanan karaciğeri reddetmesini içeren bir komplikasyon riski vardır. Vücudunuzun nasıl iyileştiğini izlemek ve bir komplikasyon ortaya çıkarsa doktorların size yardım etmeye hazır olduğundan emin olmak için çoğu insan nakilden sonra birkaç gün NYU Langone'nin nakil ünitesinde kalır. Ağrı yönetimi uzmanlarımız, bu süre boyunca rahat olmanızı sağlamak için günde 24 saat hizmetinizdedir.

Hepatit Nedir, Nasıl Bulaşır? Hepatit Tipleri Tanı ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız