Üreterosel, mesaneye bağlandığı yerde üreterin kese benzeri genişlemesidir. Bu genişleme genellikle idrar akışını engeller. Üreteroseli olan hastaların çoğunda, çift toplama sistemi de vardır. Kadınların etkilenme olasılığı erkeklere göre daha yüksektir.
İki tür üreterosel vardır:
Üreterosel genellikle idrarın idrarın vücuttan dışarıya taşınmasını sağlayan tüp olan üretraya akışını engeller. Tıkanıklığın seviyesi, üreterosel tipine ve anormal doku gelişimi miktarına göre farklılık gösterir. Ektopik üreterosel daha ciddidir çünkü üretraya açılan mesane düzgün çalışmaz.
Üreterosel semptomları doğumdan önce veya sonra görülebilir. Hamilelik sırasında gerçekleştirilen ultrason, obstrüktif bir üreteroseli gösterebilir. Üreterosel doğumdan önce ultrasonda görülürse, doktor tanıyı doğrulamak için ultrasonu tekrarlayacaktır. Üreterosel ve çift toplama sistemi doğrulanırsa, doktor böbrek fonksiyonuna bakmak için daha fazla test yapacaktır.
Doğumdan hemen sonra ortaya çıkan semptomlar bebeklerde teşhisi sağlayabilir. Kadınlarda, doktor doğumda üretranın açılışında bir üreterosel görebilir. Yeni doğan erkek çocuklar idrar yapamayabilir. Böbrekler de iltihaplı olabilir.
Daha sonra ortaya çıkabilecek semptomlar arasında mesane iltihabı, idrara çıkma zorluğu ve acil idrar yapma ihtiyacı yer alır. Bazen üreteroseli olan hastalarda idrar mesaneden üretere (böbreğe doğru) geri akacaktır. Bu duruma vezikoüreteral reflü denir. İdrar, tıkanma ile aynı tarafta üretere veya tıkanıklığın karşısındaki üretere akar.
Semptom göstermeyen (asemptomatik) çoğu çocukta tedaviye gerek yoktur ve takip önerilir. İdrar yolu enfeksiyonları varsa antibiyotiklerle tedavi edilir. Ek olarak, böbrek fonksiyonunu değerlendirmek için röntgen kullanılarak başka testler yapılmalıdır. Böbrek fonksiyonu iyiyse, üreterosel endoskopik dekompresyon kullanılarak tedavi edilebilir. Böbrek fonksiyonu iyi değilse, böbrek dokusunun bir kısmı ameliyatla alınabilir. Bu operasyona parsiyel nefrektomi denir.
Böbreğin üst kısmı çalışıyorsa, üreterosel, idrar akışını engelleyen kese benzeri genişlemeyi açmak için delinebilir. Bu işleme endoskopik dekompresyon adı verilmektedir. Vücudun içinde, endoskop adı verilen tüp benzeri bir cerrahi aletle yapılır. Ürolog, üreteroseli delmek için endoskop aracılığıyla bir lazer kullanır. Bu, tıkanmanın boyutunu azaltır ve idrar akışına yardımcı olur. Bu tedavi bazen idrarın mesaneden üretere geri akmasına neden olabilir (vezikoüreteral reflü). Bu durum oluşursa ayrı olarak tedavi edilmelidir.
Böbrek iyi çalışmıyorsa, çalışmayan kısmı çıkarmak için ameliyat gerekebilir.
Tanı | Tanım | Tedavi |
Üreterosel | Mesaneye bağlandığı yerde üreterin kese benzeri genişlemesi |
|