TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ, TANI VE TEDAVİSİ

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

Bir idrar yolu enfeksiyonu (İYE), böbrekleriniz, üreterleriniz, mesaneniz ve üretranız gibi idrar sisteminizin herhangi bir yerinde gerçekleşen enfeksiyondur. Genellikle idrar yolu enfeksiyonlarının çoğu alt idrar yolunda (mesane ve üretra) oluşur.

Kadınlar, erkeklere göre idrar yolu enfeksiyonu geliştirme açısından daha yüksek risk altındadır. Mesanenizle sınırlı enfeksiyon ağrılı ve can sıkıcı olabilir. Bununla birlikte, bir İYE böbreklerinize yayılırsa ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir.

Doktorlar genellikle idrar yolu enfeksiyonlarını antibiyotiklerle tedavi ederler. Bununla birlikte idrar yolu enfeksiyonu geliştirmeyi önlemek için siz de adımlar atabilirsiniz.


İdrar yolu enfeksiyonu türleri

Her bir idrar yolu enfeksiyonu türü, idrar yolunuzun hangi bölümünün enfekte olduğuna bağlı olarak daha spesifik belirti ve semptomlara neden olabilir.

Enfeksiyondan etkilenen idrar yolu kısmı Belirti
Böbrekler (akut piyelonefrit) Sırt ağrısı veya yan bölgedeağrı
Yüksek ateş
Titreme ve titreme
Mide bulantısı
Kusma
Mesane (sistit) Pelvik basınç
Alt karın bölgesinde rahatsızlık
Sık, ağrılı idrara çıkma
İdrarda kan
Üretra (üretrit) İdrar yaparken yanma
Deşarj


Ne zaman doktora görünmeli?

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri ve semptomlarınız varsa doktorunuzla iletişime geçin.


İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

İdrar yolu enfeksiyonları tipik olarak bakteriler üretra yoluyla idrar yoluna girdiğinde ve mesanede çoğalmaya başladığında ortaya çıkar. Üriner sistem bu tür mikroskobik istilacıları dışarıda tutmak için tasarlanmış olsa da, bu savunmalar bazen başarısız olur. Bu olduğunda, bakteri idrar yoluna tutunabilir ve gelişmiş bir enfeksiyona dönüşebilir.

En yaygın idrar yolu enfeksiyonları genellikle olarak kadınlarda görülür ve mesaneyi, üretrayı etkiler.

  • Mesane enfeksiyonu (sistit). Bu tip idrar yolu enfeksiyonuna genellikle gastrointestinal (GI) sistemde yaygın olarak bulunan bir bakteri türü olan Escherichia coli (E. coli) neden olur. Bununla birlikte, bazen diğer bakteriler de enfeksiyonu oluşturabilir. Cinsel ilişki sistite yol açabilir. Tüm kadınlar anatomileri, özellikle de üretradan anüse olan kısa mesafe ve üretral açıklığın mesaneye yakınlığı nedeniyle sistit riski altındadır.
  • Üretra enfeksiyonu (üretrit). Bu tip idrar yolu enfeksiyonu, GI bakterileri anüsten üretraya yayıldığında ortaya çıkabilir. Ayrıca dişilerde üretra vajinaya yakın olduğu için herpes, gonore, klamidya ve mikoplazma gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da üretrite neden olabilir.


İdrar Yolu Enfeksiyonu Riskini Arttıran Faktörler

İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda sık görülür ve birçok kadın yaşamları boyunca birden fazla enfeksiyon yaşar. İdrar yolu enfeksiyonları için kadınlara özgü risk faktörleri şunları içerir:

  • Kadın anatomisi. Bir kadının, bir erkekten daha kısa bir üretraya sahip olması, bakterilerin mesaneye ulaşmak için kat etmesi gereken mesafeyi kısaltır.
  • Cinsel aktivite. Cinsel olarak aktif kadınlar, cinsel olarak aktif olmayan kadınlardan daha fazla idrar yolu enfeksiyonu geçirme eğilimindedir. Yeni bir cinsel partnere sahip olmak da idrar yolu enfeksiyonu riskinizi artırır.
  • Bazı doğum kontrol türleri. Doğum kontrolü için diyafram kullanan kadınlar ve sperm öldürücü ajanlar kullanan kadınlar idrar yolu enfeksiyonları açısından daha yüksek risk altında olabilir.
  • Menopoz. Menopozdan sonra, dolaşımdaki östrojen miktarındaki düşüş, idrar yollarında sizi enfeksiyona karşı daha savunmasız hale getiren değişikliklere neden olur.

İdrar yolu enfeksiyonları için diğer risk faktörleri şunları içerir:

  • İdrar yolu anormallikleri. İdrarın vücudu normal şekilde terk etmesine izin vermeyen veya idrar yolunda idrar birikmesine neden olmayan idrar yolu anormallikleri ile doğan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu riski yüksektir.
  • İdrar yollarında tıkanıklıklarBöbrek taşları veya genişlemiş prostat, idrarı mesanede tutabilir ve idrar yolu enfeksiyonu riskini artırabilir.
  • Baskılanmış bir bağışıklık sistemi. Bağışıklık sistemini - vücudun mikroplara karşı savunmasını - bozan diyabet ve diğer hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonu riskini artırabilir.
  • Kateter kullanımı. Kendi kendine idrar yapamayan ve idrar yapmak için tüp (kateter) kullanan kişilerde idrar yolu enfeksiyonu riski artar. Bu, hastaneye kaldırılan kişileri, idrar yapma yeteneklerini kontrol etmeyi zorlaştıran nörolojik sorunları olan kişileri ve felçli kişileri içerebilir.
  • İdrar yolu ameliyatları. İdrar yolunuzdaki bölgelerin ameliyatı veya idrar yolunuzun tıbbi aletleri içeren bir muayenesi, idrar yolu enfeksiyonu geliştirme riskinizi artırabilir.


İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

İdrar yolu enfeksiyonları her zaman belirti ve semptomlara neden olmaz, görülebilen belirtiler ise şunları içerir:

  • Sürekli, güçlü idrar yapma dürtüsü
  • İdrar yaparken yanma hissi
  • Sık, az miktarda idrar yapma
  • Bulantılı görünen idrar
  • Kırmızı, parlak pembe veya kola renginde görünen idrar – idrarda kan belirtisi
  • Kokulu idrar
  • Kadınlarda özellikle pelvisin merkezinde ve kasık kemiği çevresinde pelvik ağrı

İdrar yolu enfeksiyonları yaşlı erişkinlerde gözden kaçabilir veya diğer durumlarla karıştırılabilir.


İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavi Edilmezse Ne Olur? 

Hızlı ve uygun şekilde tedavi edildiğinde idrar yolu enfeksiyonları nadiren komplikasyonlara yol açar. Bununla birlikte tedavi edilmeyen bir idrar yolu enfeksiyonu ciddi sonuçlara yol açabilir.

İdrar yolu enfeksiyonlarının komplikasyonları şunları içerebilir:

  • Özellikle altı aylık bir süre içinde iki veya bir yıl içinde dört İYE geçiren kadınlarda tekrarlayan enfeksiyonlar.
  • Tedavi edilmemiş bir İYE nedeniyle akut veya kronik böbrek enfeksiyonundan (piyelonefrit) kaynaklanan kalıcı böbrek hasarı.
  • Gebe kadınlarda düşük doğum ağırlıklı veya prematüre bebek doğurma riskinde artış.
  • Daha önce gonokokal üretrit ile görülen tekrarlayan üretritten erkeklerde üretral daralma (striktür).
  • Enfeksiyonun yaşamı tehdit edebilen bir komplikasyonu olan sepsis.


İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanısı

İdrar yolu enfeksiyonlarını teşhis etmek için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:

  • İdrar örneğini analiz etmek. Doktorunuz, beyaz kan hücreleri, kırmızı kan hücreleri veya bakterilerin varlığını araştırmak için idrar testi isteyebilir. 
  • İdrar kültürü. İdrarın laboratuvar analizini bazen idrar kültürü takip eder. Bu test doktorunuza enfeksiyonunuza hangi bakterilerin neden olduğunu ve hangi ilaçların en etkili olacağı hakkında bilgi verir.
  • İdrar yolunuzun görüntülenmesi. Doktorunuz enfeksiyonunuzun idrar yolunuzdaki bir anormallikten kaynaklanabileceğini düşünüyorsa ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) isteyebilir. Görüntüleme testlerinde idrar yolunuzdaki yapıların görüntülerini vurgulamak için kontrast boya da kullanabilir.
  • Mesanenizin içini görmek için sistoskop kullanımı. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının varlığında, doktorunuz üretranızın ve mesanenizin içini görmek için lensli uzun, ince bir tüp (sistoskop) kullanarak sistoskopi yapabilir. Sistoskop üretranıza yerleştirilir ve mesanenizden geçirilir.


İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Tedavisi

Antibiyotikler genellikle idrar yolu enfeksiyonları için ilk basamak tedavidir. Hangi ilaçların, ne kadar süreyle kullanılacağı, sağlık durumunuza ve idrarınızda bulunan bakteri türüne bağlıdır.

Basit idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisi

Basit idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisi için yaygın olarak önerilen ilaçlar şunları içerir:

  • Trimetoprim/sülfametoksazol 
  • Fosfomisin
  • Nitrofurantoin
  • Sefaleksin
  • Seftriakson

Siprofloksasin, levofloksasin ve diğerleri gibi florokinolonlar olarak bilinen antibiyotik ilaç grubu, basit İYE'ler için yaygın olarak önerilmez, çünkü bu ilaçların riskleri genellikle komplike olmayan İYE'lerin tedavisindeki faydalardan daha ağır basar. Komplike bir İYE veya böbrek enfeksiyonu gibi bazı durumlarda, başka tedavi seçeneği yoksa doktorunuz bu ilaçları reçete edebilir.

Çoğu zaman, idrar yolu enfeksiyonu semptomları tedaviye başladıktan birkaç gün sonra düzelir. Ancak antibiyotiklere bir hafta veya daha uzun süre devam etmeniz gerekebilir. Tüm antibiyotik tedavisini doktorunuzun reçete ettiği süre boyunca almanız gerekir.

Doktorunuz ayrıca idrar yaparken yanmayı gidermek için mesanenizi ve üretranızı uyuşturan bir ağrı kesici (analjezik) reçete edebilir, ancak ağrı genellikle bir antibiyotiğe başladıktan hemen sonra geçer.

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında tedavi

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonunuz varsa, doktorunuz aşağıdakiler gibi belirli tedavi önerilerinde bulunabilir:

  • Başlangıçta altı ay, bazı durumlarda daha uzun süre düşük doz antibiyotik
  • Enfeksiyonlarınız cinsel aktivite ile ilgiliyse, cinsel ilişkiden sonra tek doz antibiyotik
  • Menopoz sonrası dönemde iseniz vajinal östrojen tedavisi

Şiddetli idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisi

Şiddetli bir idrar yolu enfeksiyonunun tedavisi için hastanede alınacak intravenöz (damar yolu ile) antibiyotiklerle  ihtiyacınız olabilir.


İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Tedavisinde Kendiniz Yapabilecekleriniz

İdrar yolu enfeksiyonları ağrılı olabilir, ancak antibiyotikler enfeksiyonu tedavi edene kadar rahatsızlığınızı hafifletmek için adımlar atabilirsiniz. Şu ipuçlarını izleyin:

  • Bolca su için. Su, idrarınızı seyreltmeye ve bakterileri temizlemeye yardımcı olur.
  • Mesanenizi tahriş edebilecek içeceklerden kaçının. Enfeksiyonunuz temizlenene kadar kahve, alkol ve narenciye suyu veya kafein içeren alkolsüz içeceklerden kaçının. Mesanenizi tahriş edebilir ve idrara çıkma ihtiyacınızı şiddetlendirme eğiliminde olabilirler.
  • Bir sıcak su torbası kullanın. Mesane basıncını veya rahatsızlığını en aza indirmek için karnınıza ılık ama sıcak olmayan bir sıcak su torbası uygulayın.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Tedavisinde Alternatif Tıp

Birçok insan idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için kızılcık suyu içmektedir. Meyve suyu veya tablet formundaki kızılcık ürünlerinin enfeksiyonla mücadele özelliklerine sahip olabileceğine dair bazı göstergeler bulunmaktadır. Araştırmacılar, kızılcık suyunun idrar yolu enfeksiyonlarını önleme konusunda etkili olup olmadığını araştırmaya devam etmekte ancak şu anda net sonuçlar bulunmamakta. Çoğu insan için kızılcık suyu içmek güvenlidir, ancak bazı insanlarda fazla miktarda kızılcık suyu mide rahatsızlığı veya ishal oluşturabilir.

Bununla birlikte, warfarin gibi kan inceltici ilaçlar alıyorsanız kızılcık suyu içmeyin.


İdrar Yolu Enfeksiyonu Önlenebilir Mi?

İdrar yolu enfeksiyonu riskinizi azaltmak için şu adımları atabilirsiniz:

  • Bol sıvı, özellikle su için. Su içmek idrarınızı seyreltmeye yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunuzdan temizler.
  • Cinsel ilişkiden hemen sonra mesanenizi boşaltın. Ayrıca, bakterileri temizlemeye yardımcı olmak için bir bardak su için.
  • Potansiyel olarak tahriş edici ürünlerden kaçının. Deodorant spreyleri veya duş ve pudra gibi diğer ürünleri genital bölgede kullanmak üretrayı tahriş edebilir.
  • Doğum kontrol yönteminizi değiştirin. Diyaframlar veya kayganlaştırılmamış, sperm öldürücü ile işlenmiş prezervatiflerin tümü bakteri üremesine katkıda bulunabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri, Tanı ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

Doktorlar

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız