Düşük ayak sendromu, alt bacak önündeki kaslardaki zayıflıkla karakterize nöromüsküler bir hastalıktır. Bu hastalık, ayak üzerinde kısmen veya tamamen kontrol kaybına neden olabilmekte ve ayak bileğinden ayağı kaldırma yeteneğini etkilemektedir.
Düşük ayak sendromu olan hastalar için birincil tedavi egzersizdir. Ayak ve alt ekstremitelerdeki kasların güçlendirme egzersizleri kas tonusunun korunmasına yardımcı olur. Bu tür egzersizler, ayak bileğine hareketliliği geri getirirken ayağı güçlendirmeye ve germeye yardımcı olacaktır.
Germe egzersizleri, düşük ayak sendromu için mükemmel bir tedavi yöntemidir. Fizik tedavi uzmanı, hastalara yere oturmalarını, ayağın etrafına bir havlu koymalarını, her iki ucundan tutmalarını ve havluyu nazikçe onlara doğru çekmelerini tavsiye edeceklerdir. Bu egzersiz, baldır ve ayak kaslarının gerilmesine yardımcı olur.
Diğer egzersizler arasında bacak fleksiyonları ve parmak bukleleri bulunur. Kasları yeterince uyarmak için birkaç set ve tekrar gereklidir.
Düşük ayak sendromu olan bazı hastalarda, fizyoterapistler sinirlerin ve kas liflerinin elektriksel uyarımlarını içeren bir tedavi rejimi önerebilir. Bu tedavi, kaslarda elektriksel uyarıların oluşmasına yardımcı olur ve bir dereceye kadar kası tonusu ve kasılmayı artırmaya yardımcı olabilir.
Önemli yürüme sorunları olan hastalar için yürüyüş eğitimi önerilir. Bu tedavi, bir hastanın daha sağlıklı şekilde yürümesine ve farklı kuvvet, denge egzersizlerini birleştirerek stabilitesini artırmasına yardımcı olur.
Bazen yürüyüş eğitimi, hastayı korumak için yürüteçlerin, bastonların ve paralel çubukların kullanılmasını gerektirir. Eğitim sırasında hastanın dengesini korumasına yardımcı olmak için yardımcı bir ekipman olarak yürüyüş kemeri kullanılabilir.
Ayak kasları üzerinde sınırlı kontrole sahip kişiler için, yürüyüş şeklini iyileştirmeye yardımcı olmak için bir farklı ekipmanlar kullanılabilir. Bu ekipmanlar ayak bileği ve ayağı dik tutarak (90 derecelik bir açıyla) işlevini desteklemek için tasarlanmış L şeklinde cihazlardır. Cihaz kullanımı, yürürken ayağı yerden uzak tutmaya yardımcı olur.
Düşük ayak sendromu hastalar için oldukça zorlayıcı olabilir ve hareketliliği büyük ölçüde etkiler. Düşük ayak sendromu oluşumu bir çok çeşitli neden sonucunda gerçekleşebilirken, fizik tedavi en etkili tedavi seçeneğidir.
Uzun vadeli sonuçlar değişebilir, ancak birçok hasta, fizik tedavi bakım planını takiben önemli derecede işlev ve hareketliliği yeniden kazanmaktadır.