TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

GÖZ SEĞİRMESİ NEDEN OLUR, NASIL GEÇER?

Yazan : Başarı Hastanesi Son Güncelleme : 22.12.2020

Göz seğirmesine neyin sebep olduğu hala bilinmemektedir. Göz seğirmesi sırasında, genellikle üstteki göz kapağınızı kontrol edemeden göz kırpmaya başlarsınız. Bazen her iki gözü de etkiler. Göz kapağınız dakikada içinde birkaç saniyede bir kontrolsüz şekilde hareket eder.

Seğirme ağrısız, zararsızdır ve genellikle kendiliğinden geçer. Ancak spazmlar yeterince güçlüyse, göz kapaklarınızın tamamen kapanmasına neden olabilir.

Göz seğirmesi, üç kategoriye ayrılabilen yaygın ve bazen kalıtsal bir durumdur:

Göz kapağı miyokimi: Bu form, çoğu hastanın tedaviye ihtiyaç duymadığı, ara sıra meydana gelen hafif göz seğirmesi vakalarıdır. 

İyi huylu esansiyel blefarospazm: Bu form, göz kapaklarının kısmen veya tamamen kapanmasıyla sonuçlanan sürekli, istemsiz kasılmaları içerir. İyi huylu esansiyel Blefarospazmı olan hastalar, önemli fonksiyonel bozukluklar geliştirebilir ve uzun süreli tedaviye ihtiyaç duyabilir. 

Hemifasiyal spazm Bu form nadir görülmektedirdir. Hem ağzınızın etrafındaki kasları hem de göz kapağınızı içerir. Diğer iki tipin aksine genellikle yüzün sadece bir tarafını etkiler.Çoğu zaman neden, yüz sinirine baskı yapan bir arterdir.

 


Göz seğirmesi neden olur?

 

Göz seğirmesinin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktörden göz seğirmesine neden olabilir:

·         Stres

·         Göz yorgunluğu

·         Kafein dahil bazı maddeler ve ilaçlar

·         Kuru veya tahriş olmuş gözler

·         Yetersiz uyku


Ya Göz Seğirmeleri Kendiliğinden Durmazsa?

Bazı insanlar gün boyu göz spazmları yaşar. Spazmlar günler, haftalar hatta aylarca devam edebilirler. Bu kişiyi üzebilir ve yaşam kalitesini etkileyebilir.

Nadirdir, ancak seğirmeniz geçmezse, her zaman kontrolsüz göz kırpmanıza veya gözlerinizi kısmanıza neden olabilir. Gözlerinizi açık tutamıyorsanız, görmeniz zor olacaktır.

Bazen seğirme, aşağıdakiler gibi daha ciddi bir durumun işareti olabilir:

  • Blefarit (iltihaplı göz kapakları)
  • Kuru gözler
  • Işık hassaslığı
  • Pembe göz

Çok nadiren göz seğirmesi bir beyin veya sinir bozukluğunun işaretidir, örneğin:

  • Bell felci
  • Distoni
  • Parkinson hastalığı
  • Tourette sendromu

Göz seğirmesi bazı ilaçların yan etkisi de olabilir. En yaygın olanları psikoz ve epilepsiyi tedavi eden ilaçlardır.


Göz Seğirmesi Belirtileri

 

Hastalık, göz kapağındaki kasları etkileyerek ve seğirmeye veya istem dışı göz kırpmaya neden olur. Seğirme genellikle aşırı yorgun, stresli veya endişeli olduğunuz zamanlarda gerçekleşir. Parlak ışığa ve güneş ışığına maruz kaldığınızda da göz seğirmesi yaşayabilirsiniz. Uyurken veya bir göreve konsantre olurken daha semptomlarınız azalabilir. Sağ göz seğirmesi veya sol göz seğirmesi arasında anlamlı bir fark yoktur.

Ciddi vakalarda seğirme göz kapağının saniyeler, dakikalar ve hatta saatler boyunca kapalı kalmasına neden olabilir. Belirtiler zamanla daha belirgin hale gelir.


Göz Seğirmesi Teşhisi

 

Göz seğirmesi rahatsız edici şekilde ağır seyrediyor ise, blefarit (iltihaplı göz kapakları) gibi diğer göz problemlerini veya aşağıdakiler gibi sinir sistemi bozukluklarını ekarte etmek için doktora danışılması gerekmektedir :  

·         Bell felci

·         Multipl Skleroz

·         Distoni

·         Tourette sendromu


Göz Seğirmesi Nasıl Durdurulur?

 

Hafif seviyede göz seğirmesi vakaları kendiliğinden düzelirler. Düzelme sürecine yardımcı olabilecek bazı adımlar şunlardır.

·         Daha fazla uyumak

·         Kafein ve / veya alkol alımınızı azaltmak

·         Egzersiz, nefes egzersizleri veya meditasyon gibi stres azaltma yöntemlerini denemek

·         Göz kuruluğunun önlenmesi için suni gözyaşı damlası kullanmak


Göz Seğirmesi Tedavisi

 

Çoğu durumda, küçük bir seğirme kendiliğinden geçer. Yeterince dinlendiğinizden, alkol, tütün ve kafeini azalttığınızdan emin olun.

Neden kuru gözler veya tahriş olmuş gözlerse, reçetesiz satılan suni gözyaşlarını deneyin. Bu önlemler genellikle küçük bir seğirmeyi hafifletebilir.

Şimdiye kadar, doktorlar iyi huylu temel blefarospazm için bir tedavi bulamadılar. Ancak birkaç tedavi seçeneği göz seğirmesini daha az şiddetli hale getirebilir.

En yaygın kullanılan tedavi botulinum toksinidir (Botox, Dysport, Xeomin). Botox tedavisi sıklıkla hemifasiyal spazmda kullanılır. Doktorunuz, spazmları hafifletmek için göz kaslarınıza küçük miktarlarda enjekte edecektir. Botox tedavisinin etkisi, yavaşça geçmeden önce birkaç ay sürer. Zaman içinde tekrar tedaviye ihtiyacınız olacaktır.

Hafif vakalarda doktorunuz aşağıdaki gibi ilaçlar önerebilir:

  • Klonazepam (Klonopin)
  • Lorazepam (Ativan)
  • Trihexyphenidyl hydrochloride (Artane, Trihexane, Tritane)

Bunlar genellikle sadece kısa süreli rahatlama sağlar.

Alternatif tedaviler şunları içerir:

  • Biyogeribildirim
  • Akupunktur
  • Hipnoz
  • Kayropraktik
  • Beslenme tedavisi

Diğer seçenekler başarısız olursa, doktorunuz ameliyat önerebilir. Miyektomi adı verilen bir prosedürde cerrahınız göz kapağınızın etrafındaki bazı kasları ve sinirleri çıkaracaktır.

Ameliyat, hemifasiyal spazmlara neden olan yüz sinirinizdeki arterin basıncını da hafifletebilir. Sonuçlar kalıcıdır, ancak herhangi bir operasyonda olduğu gibi komplikasyon olasılığı vardır.

Göz seğirmesi haftalarca sürerse, gözü açmada zorluk veya görme güçlüğüne sebep olursa, ileri tedaviler için göz doktorunuza başvurun. Doktorunuz botulinum toksini enjeksiyonu ve ilaçlar içeren bir tedavi planı önerebilir. Botulinum toksini, göz çevresindeki deri altına enjekte edilerek cildin hemen altındaki kasları gevşetir. Her enjeksiyon yaklaşık üç ay boyunca spazmları önler. Bu enjeksiyonların yan etkileri arasında enjeksiyon yerlerinde küçük morarma, geçici göz kapağı düşüklüğü veya geçici çift görme bulunmaktadır.

Ciddi vakalarda, semptomlar botulinum toksin enjeksiyonları ve ilaçlar ile yeterince kontrol altına alınmadığında ameliyat önerilebilir.


Ne Zaman Doktorunuzu Görmelisiniz?

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzdan randevu alın:

  • Seğirme 1 haftadan fazla sürerse
  • Göz kapağınız tamamen kapanıyorsa
  • Spazmlar diğer yüz kaslarını da içermekteyse
  • Gözde kızarıklık, şişme veya akıntı görüyorsanız
  • Üst göz kapağınız düşüyorsa

Doktorunuz bir beyin veya sinir sorununun sorumlu olduğundan şüphelenirse, diğer yaygın belirtileri kontrol eder. Sizi bir nöroloğa veya başka bir uzmana yönlendirebilir.

Göz Seğirmesi Neden Olur, Nasıl Geçer? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız