TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

LASİK GÖZ AMELİYATI NEDİR, SONRASI VE İYİLEŞME SÜRECİ

LASIK göz ameliyatı nedir?

LASIK göz ameliyatı, görme problemlerini düzeltmek için en iyi bilinen ve en sık uygulanan lazer refraktif cerrahidir. Lazer destekli in situ keratomileusis (LASIK), gözlük veya kontakt lenslere alternatif olabilir.

LASIK ameliyatı sırasında, görmeyi iyileştirmek için gözünüzün önündeki kubbe şeklindeki şeffaf dokunun (kornea) şeklini hassas bir şekilde değiştirmek için özel bir kesme lazeri kullanılır.

Normal görüşe sahip gözlerde, kornea ışığı tam olarak gözün arkasındaki retinaya doğru kırar. Ancak uzağı görememe (miyopi), uzağı görememe (hipermetrop) veya astigmatizmde ışık yanlış bükülür ve bu da bulanık görmeye neden olur.

Gözlük veya kontakt lensler görmeyi düzeltebilir, ancak korneanın ameliyatla yeniden şekillendirilmesi de gerekli kırılmayı sağlayacaktır.

LASİK Ameliyatı Neden Yapılır?

LASIK ameliyatı, aşağıdaki görme sorunlarının düzeltilmesi için iyi bir seçenek olabilir:

  • Yakın görüşlülük (miyopi). Göz küreniz normalden biraz daha uzun olduğunda veya kornea çok keskin bir şekilde kıvrıldığında, ışık ışınları retinanın önüne odaklanır ve uzak görüşü bulanıklaştırır. Yakın olan nesneleri oldukça net bir şekilde görebilirsiniz, ancak uzaktaki nesneleri göremeyebilirsiniz.
  • Uzak görüşlülük (hipermetrop). Ortalamadan daha kısa bir göz küresine veya çok düz bir korneaya sahipseniz, ışık retinanın üzerine değil arkasına odaklanır. Bu, yakın görüşü ve bazen de uzak görüşü bulanıklaştırır.
  • Astigmatizma. Kornea düzensiz bir şekilde kıvrıldığında veya düzleştiğinde, sonuç yakın ve uzak görüşün odağını bozan astigmatizmadır.

LASIK ameliyatı olmayı düşünüyorsanız, muhtemelen zaten gözlük veya kontakt lens kullanıyorsunuzdur. Göz doktorunuz LASIK ameliyatı veya benzeri bir refraktif cerrahinin sizin için işe yarayacak bir seçenek olup olmadığı konusunda sizinle konuşacaktır.

Lasik Ameliyatının Olası Riskleri

Görme kaybına neden olan komplikasyonlar çok nadirdir. Ancak LASIK göz ameliyatının bazı yan etkileri, özellikle kuru gözler ve görüntüde parlama gibi geçici görme sorunları oldukça yaygındır.

Bunlar genellikle birkaç hafta veya ay sonra düzelir ve çok az insan bunları uzun vadeli bir sorun olarak tecrübe eder.

LASIK ameliyatının olası riskleri şunları içerir:

  • Göz kuruluğu. LASIK ameliyatı gözyaşı üretiminde geçici bir azalmaya neden olur. Ameliyatınızdan sonraki ilk altı ay boyunca gözleriniz iyileşirken alışılmadık derecede kuru hissedebilirsiniz. Kuru gözler görüş kalitenizi düşürebilir. Göz doktorunuz kuru gözler için göz damlası önerebilir. 
  • Parlama, haleler ve çift görme. Genellikle birkaç günden birkaç haftaya kadar süren ameliyattan sonra geceleri görmede zorluk çekebilirsiniz. Artan ışık hassasiyeti, parlama, parlak ışıkların etrafında haleler veya çift görme fark edebilirsiniz. Standart test koşulları altında iyi bir görsel sonuç ölçülse bile, loş ışıkta (örneğin alacakaranlıkta veya sisli havalarda) görüşünüz ameliyattan sonra ameliyat öncesine göre daha fazla azalabilir.
  • Astigmatizma. Astigmatizma düzensiz doku çıkarılmasından kaynaklanabilir. Ek ameliyat, gözlük veya kontakt lens gerektirebilir.
  • Flep sorunları. Ameliyat sırasında gözünüzün önünden flebi geri katlamak veya çıkarmak enfeksiyon ve aşırı gözyaşı gibi komplikasyonlara neden olabilir. En dıştaki kornea dokusu tabakası iyileşme sürecinde flebin altında anormal şekilde büyüyebilir.
  • Görme kaybı veya değişiklikleri. Nadiren cerrahi komplikasyonlar görme kaybına neden olabilir. 

Lasik Ameliyatı Risklerini Artıran Koşullar

Bazı sağlık koşulları, LASIK ameliyatı ile ilişkili riskleri artırabilir veya sonucu daha az tahmin edilebilir hale getirebilir.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli koşullarınız varsa doktorlar sizin için lazer refraktif cerrahi önermeyebilir:

  • Romatoid artrit gibi otoimmün bozukluklar
  • Bağışıklık baskılayıcı ilaçlar veya HIV'in neden olduğu zayıflamış bir bağışıklık sistemi
  • Aşırı kuru gözler
  • İlaçlar, hormonal değişiklikler, hamilelik, emzirme veya yaş nedeniyle görmede son değişiklikler
  • Kornea iltihabı, göz kapağı bozuklukları, göz yaralanmaları veya üveit, herpes simplex, glokom veya katarakt gibi göz hastalıkları

Aşağıdaki durumlarda LASIK ameliyatı genellikle önerilmez:

  • Korneanın incelmesine ve şişmesine neden olan bir göz hastalığınız varsa veya aile geçmişinizde varsa
  • Oldukça iyi bir görme yeteneğiniz varsa
  • Şiddetli miyop varsa
  • Kornea çok ince ise
  • Görüşün daha az net olmasına neden olan yaşa bağlı göz değişikliklerine sahip olmak
  • Yüze darbelerle ilişkili olabilecek temas sporlarına katılım

LASIK ameliyatı olmayı düşünüyorsanız, sorularınız ve endişeleriniz hakkında doktorunuzla konuşun. Doktorunuz prosedür veya diğer benzer prosedürler için iyi bir aday olup olmadığınızı tartışacaktır.

Lasik Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Lasik Ameliyatı Öncesi

LASIK'ten elde edilen uzun vadeli sonuçlar, prosedür için iyi aday olduklarından emin olmak için ameliyattan önce dikkatlice değerlendirilen kişilerde en iyi olma eğilimindedir.

Korneanızın şeklini değiştirebilen kontakt lens kullanıyorsanız, değerlendirme ve ameliyattan en az birkaç hafta önce lensleri kullanmayı tamamen bırakmanız ve sadece gözlüklerinizi takmanız gerekir. Doktorunuz, taktığınız kontakların türüne ve ne kadar süredir kontakt lens kullanıcısı olduğunuza bağlı olarak özel yönergeler sağlayacaktır.

Değerlendirme sırasında göz doktorunuz tıbbi ve cerrahi geçmişinizi soracak ve görüşünüzü değerlendirmek ve işlemi güvenli bir şekilde yapıp yapamayacağını değerlendirmek için size kapsamlı bir göz muayenesi yapacaktır.

Doktorunuz aşağıdaki belirtileri arayacaktır:

  • Göz enfeksiyonu
  • Enflamasyon
  • Kuru gözler
  • Büyük göz bebekleri
  • Yüksek göz basıncı

Göz doktorunuz korneanızı da ölçerek şekli, konturu, kalınlığı ve herhangi bir düzensizliği not eder. Göz doktorunuz, korneanızın hangi bölgelerinin yeniden şekillendirilmesi gerektiğini değerlendirecek ve korneanızdan çıkarılması gereken doku miktarını kesin olarak belirleyecektir.

Doktorlar, LASIK ameliyatından önce gözünüzü ayrıntılı olarak değerlendirmek için genellikle wavefront kılavuzlu teknolojiyi kullanır. Bu testte, bir tarayıcı, gözünüzün topografik haritasına benzer, oldukça ayrıntılı bir grafik oluşturur. Ölçümler ne kadar ayrıntılı olursa, göz doktorunuz kornea dokusunu çıkarmada o kadar doğru hareket eder. 

Ameliyattan önce doktorunuz LASIK ameliyatının risklerini ve faydalarını, ameliyattan önce ve sonra neler beklemeniz gerektiğini ve tüm sorularınızı tartışacaktır.

Lasik Ameliyatı Sırasında

LASIK ameliyatı genellikle 30 dakika veya daha kısa sürede tamamlanır. İşlem sırasında, yatar bir sandalyede sırt üstü yatarsınız. Rahatlamanıza yardımcı olması için size ilaç verilebilir.

Uyuşturucu damlalar gözünüze yerleştirildikten sonra doktorunuz göz kapaklarınızı açık tutmak için bir alet kullanır.

Kornea flebi kesilmeden hemen önce gözünüze yerleştirilen bir emme halkası, basınç hissine neden olabilir ve görüşünüzde biraz azalma olabilir.

Göz cerrahınız, gözünüzün önünden küçük bir menteşeli kanadı kesmek için küçük bir bıçak veya kesme lazeri kullanır. Flebin geri katlanması, doktorunuzun korneanızın yeniden şekillendirilecek kısmına erişmesini sağlar.

Göz cerrahınız programlanmış bir lazer kullanarak korneanızın bölümlerini yeniden şekillendirir. Lazer ışınının her darbesiyle küçük bir miktar kornea dokusu çıkarılır. Korneayı yeniden şekillendirdikten sonra cerrah flebi tekrar yerine koyar. Flep genellikle dikişsiz iyileşir.

Ameliyat sırasında bir ışık noktasına odaklanmanız istenecektir. Bu ışığa bakmak, lazer korneanızı yeniden şekillendirirken gözünüzü sabit tutmanıza yardımcı olur. Lazer kornea dokunuzu çıkardığında belirgin bir koku algılayabilirsiniz. Bazı insanlar, yanan saç kokusuna benzer bir koku tanımlamaktadır.

Her iki gözde de LASIK ameliyatına ihtiyacınız varsa, doktorlar genellikle iki işlemi aynı gün içinde yapacaklardır.

Lasik Ameliyatı Sonrası

Ameliyattan hemen sonra gözünüz kaşınabilir, rahatsız hissedebilir, yanabilir ve sulanabilir. Muhtemelen bulanık göreceksiniz. Genelde çok az ağrı hissedersiniz ve genellikle görüşünüz çabucak iyileşir.

İşlemden sonra sizi birkaç saat rahat ettirmek için ağrı kesici ilaç veya göz damlası verilebilir. Göz doktorunuz ayrıca geceleri gözünüz iyileşene kadar gözünüze bir koruyucu takmanızı isteyebilir.

Ameliyattan sonra görebileceksiniz, ancak görüşünüz hemen net olmayacak. Ameliyatınızdan sonra gözünüz iyileşmesi ve görüşünüzün stabilize olması yaklaşık iki ila üç ay sürer. 

Ameliyattan bir ila iki gün sonra göz doktorunuzla bir takip randevunuz olacak. Doktorunuz gözünüzün nasıl iyileştiğini inceleyecek ve herhangi bir komplikasyon olup olmadığını kontrol edecektir. Ameliyattan sonraki ilk altı ay boyunca doktorunuzun önerdiği şekilde diğer takip randevularını planlayın.

Göz çevrenizdeki kozmetik ürünleri tekrar kullanmaya başlamanız birkaç haftayı bulabilir. Ayrıca yorucu temas sporlarına, yüzmeye veya jakuzileri kullanmaya devam etmeden önce birkaç hafta beklemeniz gerekebilir.

Normal aktivitelerinize ne kadar sürede devam edebileceğiniz konusunda doktorunuzun tavsiyelerine uyun.

Lasik Ameliyatının Sonuçları

LASIK gözlük veya kontakt lens kullanma sıkıntısı olmadan daha iyi görüş sunar. Genel olarak, refraktif cerrahiden sonra daha iyi bir görüş elde edersiniz.

LASIK refraktif cerrahi geçiren 10 kişiden 8'i aktivitelerinin çoğu için artık gözlük veya kontakt lens kullanmamaktadır.

Ameliyatın sonuçları, gözünüzdeki özel ışık kırma problemine ve diğer faktörlere bağlıdır. Düşük dereceli miyop olan kişiler, refraktif cerrahiden en fazla yarar görme eğilimindedir. Astigmatizma ile birlikte yüksek derecede miyop veya ileri hipermetrop olan kişiler daha az öngörülebilir sonuçlara sahiptir.

Lasik Göz Ameliyatı Nedir, Sonrası ve İyileşme Süreci Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

Doktorlar

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız