TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

YAG LAZER KAPSÜLOTOMİ NEDİR?

YAG Lazer Kapsülotomi Nedir?

Gözün doğal merceği, mercek kapsülü adı verilen şeffaf bir zarla çevrilidir. Katarakt ameliyatı sırasında kapsülün önü açılır. Kapsül içindeki bulanık mercek çıkarılır. Çoğu durumda, kapsülün arkası tek parça halinde bırakılır ve kapsülün önüne plastik bir lens implantı yerleştirilir. Bu kapsül normalde bir cam pencere gibi şeffaftır. Az sayıda hastada kapsül kalınlaşır ve biraz opaklaşır. Bu durum, ışığın gözün arkasına ulaşmasını durdurur. Bu olursa, görüşte kademeli bir azalma, parlama ile ilgili sorunlar görünebilir. Kapsül kalınlaşması hiçbir şekilde göze zarar vermez; sadece görüşü bulanıklaştırır. Kapsül kalınlaşması (“katarakt sonrası” olarak da adlandırılır), katarakt ameliyatınızdan birkaç ay ila yıllar sonra herhangi bir zamanda olabilir. Bu lazer prosedürünün amacı, kalınlaşmış lens kapsülünde bir delik açmaktır.

Hangi durumlarda YAG Kapsülotomiye ihtiyaç olabilir?

Katarakt ameliyatından sonra görüşünüzü eski haline döndürmek için YAG Lazer Kapsülotomiye ihtiyacınız olabilir. Bu prosedürü yaptırma kararı, orijinal katarakt ameliyatı ile aynı kriterlere dayanmaktadır:

  • İşinizi veya yaşam tarzınızı etkileyen görme sorunları.
  • Parlak ışıkların neden olduğu parlama.
  • Çift görme
  • İki gözünüz arasındaki görme farkı 
  • Görmeyi tehdit eden bir başka göz hastalığı.

Lens kapsülünün bulanıklaşmasından kaynaklanan görme kaybı kişinin vizyonunu ve yaşam tarzını ciddi şekilde etkilemediği sürece prosedüre gerek yoktur.

YAG Lazer Kapsülektomi Olası Komplikasyon ve Riskler

Lazer tedavisi görme duyunuzu iyileştirmelidir. Bununla birlikte, bazen zayıf görmenin, retinadaki yaşlanma değişiklikleri (maküler dejenerasyon) gibi görüşünüzü iyileştirmeyi sınırlayacak başka bir nedeni vardır.

Aşağıdaki komplikasyonlardan veya risklerden bazılarıyla karşılaşabilirsiniz:

  • Gözde rahatsızlık hissedebilir ve kısa bir süre sonra gözlerinizde kamaşama deneyimleyebilirsiniz.
  • Görüş alanınızda hareket eden siyah noktalar veya çizgiler olan 'uçanlar cisimler' fark edebilirsiniz. Bunlar lazer tedavisini takiben zarın parçalanmasından kaynaklanır ve genellikle zamanla düzelir.
  • Göz içindeki basınç yükselebilir ve bazen göz basıncını kontrol etmek için göz damlası kullanmanızı gerektirebilir. Bu süreç, genellikle prosedürü takiben göz yerleşene kadar sadece birkaç gündür.
  • Lazer, plastik implante edilmiş lense zarar verebilir, ancak bu çok nadiren görüşünüzü etkiler.
  • Gözün arkasındaki retinada sıvı birikmesi nedeniyle görüşünüzün daha bulanık hale gelme olasılığı çok düşüktür, buna kistoid makula ödemi denir. Bu, damlalar ve tabletlerle daha fazla tedavi gerektirebilir.
  • Ayrıca, daha fazla tedavi gerektirecek ve görüşü tehdit edebilecek bir retina dekolmanı geliştirme riski de küçüktür.

YAG Lazer Kapsülotomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Lazer odasına alınarak, çene ve koltuk başlığı olan bir makinede oturacaksınız. Doktor, üzerine özel bir kontakt lens yerleştirilmeden önce gözün önünü uyuşturmak için başka damlalar uygulayacaktır. Daha sonra lazer tedavisi verilecektir. Bir tıklama sesi duyacak ve yanıp sönen bir ışık göreceksiniz. Tedavi yaklaşık on dakika sürer ve ağrılı değildir. Çoğu hasta, gözünde hafif bir "patlama" veya "şok" hissettiklerini, ancak bunun acıtmadığını söyler.

Ameliyat Sonrası

Lazer tedavisinden sonra, yaklaşık beş ila on dakika oturmanız önerilir. Lazer tedavisinin yapılabilmesi için göz bebeğini genişletmek için kullanılan göz damlalarının etkisiyle lazer tedavisinden birkaç saat sonra görüşünüz bulanıklaşacaktır. Gözü, gözdeki herhangi bir kısa süreli basınç artışına karşı korumak için size kısa bir süre için bazı göz damlaları veya tabletler verilebilir.

YAG Lazer Kapsülotomi Nedir? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız