Bakır, tüm vücut dokularında bulunan önemli bir eser elementtir. Vücudun normal fonksiyonu için az miktarda bakır elementi gereklidir, ancak vücut kendi bakırını üretemez. Bu yüzden vücudunuzun doğru çalışması için gereken bakırı yiyeceklerden almanız gerekmektedir.
Bakır, vücudun kırmızı kan hücreleri oluşturmasına yardımcı olmak için demir ile birlikte çalışır. Ayrıca kan damarlarını, sinirleri, bağışıklık sistemini ve kemikleri sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Bakır ayrıca demir emiliminde de rol alır.
İstiridye ve diğer kabuklu deniz ürünleri, kepekli tahıllar, fasulye, fındık, patates ve böbrekler, karaciğer iyi bakır kaynaklarıdır. Koyu yapraklı yeşillikler, kuru erik gibi meyveler, kakao, karabiber ve maya da güçlü bakır kaynaklarıdır.
Normalde günlük tükettiğiniz yiyeceklerde yeterince bakır bulunur. Menkes hastalığı, doğumdan önce mevcut olan çok nadir bir bakır metabolizması bozukluğudur. Erkek bebeklerde görülür ve bakır seviyelerini etkiler.
Bakır eksikliği anemi ve osteoporoza neden olabilir.
Vücutta fazla miktarda bakır bulunması ise zehirlidir. Nadir bir kalıtsal bozukluk olan Wilson hastalığı karaciğerde, beyinde ve diğer organlarda bakır birikimine neden olur. Bu dokularda artan bakır miktarı, hepatit, böbrek yetmezliği, beyinde problemler ve diğer sorunlara yol açar.
Günlük alınması gereken bakır miktarı:
Bebeklerde
Çocuklarda
Ergenler ve yetişkinler
Günlük temel vitamin ihtiyacını karşılamanın en iyi yolu, çeşitli besinleri içeren dengeli bir diyet yemektir.
Spesifik öneriler yaşa, cinsiyete ve diğer faktörlere (hamilelik gibi) bağlıdır. Hamile olan veya anne sütü üreten (emziren) kadınların daha yüksek miktarlarda bakıra ihtiyacı vardır. Hangi miktarın sizin için en uygun olduğunu konuda uzman diyetisyeninize veya doktorunuza sorun.