TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

TOPUK DİKENİ NEDİR, BELİRTİLERİ, NEDEN OLUR VE NASIL GEÇER?

Topuk Dikeni

Topuk dikeni, ayağınızın içinde arka topuk kemiğinizin altından çıkan kemikli bir büyümedir. Topuk dikeni, ayak bağlarınızda stres olduğunda meydana gelir. Çoğu insan, topuk ağrısı için yardım arayana kadar topuk dikeni olduğunu fark etmez. Topuk dikeni tamamen tedavi edilemez. Doktorlar, topuk dikeni ile ilişkili semptomları hafifletmek için cerrahi olmayan tedaviler önermektedir.

Topuk dikeni nedir?

Topuk dikeni veya kemik çıkıntısı, topuğunuzun altından çıkan ve topuk kemiğinizin, topuğunuz ile ayağınızın topu (plantar fasya) arasındaki bağa bağlandığı kemikli bir büyümedir. Topuk dikenleri insanların yaklaşık %15'ini etkiler.

Topuk dikenleri zaman içinde gelişir. Çoğu insan, topuk ağrısı için yardım arayana kadar topuk dikeni olduğunu fark etmez. Topuk dikeni ameliyatla alınabilirken, doktorlar topuk mahmuzlarıyla ilişkili semptomları hafifletmek için ameliyatsız tedaviler önermektedir.

Topuk dikeni plantar fasiit ile aynı şey midir?

Topuk dikeni ve plantar fasiit birbiriyle ilişkili durumlardır ancak aynı şey değildir. İki koşulun benzer noktaları aşağıda anlatılmıştır:

  • Plantar fasiit, aşırı kullanım, topuğunuz ile ayağınızın ucu arasındaki bağ olan plantar fasyanızı gerdiğinde veya yırttığında meydana gelir. Plantar fasiitiniz varsa, muhtemelen gün boyunca gelip geçen yoğun bir topuk ağrısı hissedeceksiniz. Ağrı biraz yürüdükten sonra hafifler, ancak oturup biraz daha yürümek için ayağa kalktığınızda geri gelir.
  • Topuk dikenleri, plantar fasiitin neden olduğu stres ve iltihaplanmaya tepki olarak ortaya çıkabilir. Zamanla vücudunuz ekstra kemik dokusu oluşturarak strese tepki verir. Bu ekstra doku topuk dikeni haline gelir. Çoğu insan topuk dikeninden ağrı hissetmez, ancak hissettiklerinde ağrı plantar fasiit ağrısına benzer.

Topuk dikeni neden olur?

Topuk dikeni, vücudunuzun ayak bağlarınıza ve tendonlarınıza yerleştirilen strese ve zorlanmaya verdiği tepkidir. Örneğin, plantar fasiit geliştirdiğinizde, vücudunuz strese bir topuk dikeni oluşturarak tepki verir.

Ayrıca, topuk kemiğinizi kaplayan kaplamayı tekrar tekrar yırtarak veya yürüme bozukluğunuz varsa topuk dikeni geliştirebilirsiniz. (Yürüme bozukluğu, bir hastalık veya durumun dengenizi ve koordinasyonunuzu etkilemesi ve bu nedenle genellikle yaptığınız gibi yürüyememenizdir.)

Topuk dikeni nasıl teşhis edilir?

Doktorlar genellikle ayağınızı inceler ve topuk ağrınıza neden olabilecek fiziksel aktivite hakkında sorular sorar. Sonuç olarak, röntgen, doktorların topuk dikenlerini teşhis etmek için kullandığı en yaygın testlerden biridir.

Topuk dikeni nasıl geçer, tedavisi nedir?

Doktorlar, topuk dikenlerini plantar fasiiti tedavi ettikleri gibi tedavi eder. Bunun nedeni, topuk dikenine atfedilen topuk ağrısının aslında plantar fasiitten kaynaklanmasıdır. Plantar fasiit semptomlarını tedavi etmek, topuk dikenleriyle ilişkili ağrıyı hafifletebilir. Tipik tedavi şunları içerir:

  • Topuğunuzu dinlendirmek. Koşarsanız mola vermek topuk ağrınıza yardımcı olacaktır.
  • Soğuk paketler veya buz kullanma. Ayağınızın altını “buzlamak” topuk ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Oral anti-inflamatuar ilaç almak.
  • Ayağınızın altını yastıklayarak plantar fasyanızı koruyan ayakkabı veya ayakkabı ekleri giymek.

Topuk dikeni tedavisinde ameliyat

Topuk dikeniniz plantar fasiit ameliyatının bir parçası olarak alınabilir, ancak doktorlar topuk dikenlerini çıkarmak için nadiren ameliyat yaparlar.

Topuk dikeni ameliyatsız geçer mi?

Bir kez oluştuktan sonra topuk dikeni kalıcıdır. Topuk dikenini çıkarmanın tek yolu cerrahidir. Topuk dikeni genellikle can yakmadığından, topuk dikenine neden olan durumu tedavi etmek, topuk ağrınızı hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Topuk dikeni için risk faktörleri nelerdir?

Birkaç faktör, topuk dikeni geliştirme riskinizi artırır. Bazı faktörler, hemen değiştirebileceğiniz veya zamanla değiştirebileceğiniz şeylerdir. Diğerleri değiştiremezsiniz.

Şu anda yapabileceğiniz değişiklikler

  • Jogging yapıyor veya koşuyorsanız, kaldırımlar ve kaldırımlar gibi sert yüzeyler üzerinde çimen ve palet gibi yumuşak yüzeyleri seçin.
  • Ayak kemerlerinize uyan ve destekleyen ayakkabılar giyin.
  • Parke veya karo zeminlerde yürüyorsanız terlik veya ayakkabı giyin.
  • Topuklarınız üzerinde daha az baskı olacak şekilde yürüme şeklinizi ayarlayın.

Zamanla yapabileceğiniz değişiklikler

  • Ayağınıza daha az baskı uygulamak için kilo verin.
  • Ayakta kalmamak için günlük rutininizi değiştirin.

Değiştiremeyeceğiniz şeyler

  • Yaşlandıkça, plantar fasyanız daha az esnek, hasara daha yatkın hale gelir ve plantar fasiit geliştirme olasılığı daha yüksektir.
  • Ayaklarınızın altındaki doğal yağ yastığı yastıklarını yavaş yavaş kaybedersiniz.
  • Şişman ayaklar veya yüksek ayak kemerleri

Topuk dikeni için evde ne yapılabilir?

Bir kez bir topuk dikeniniz olduğunda, her zaman bir topuk dikeniniz olacak. Neyse ki, topuk dikeni genellikle incitmez. Ancak topuk dikeni ile ilişkili semptomları yönetmeyi planlamalısınız. İşte atabileceğiniz bazı adımlar:

  • Topuk ağrınızı daha da kötüleştiren aktiviteleri azaltın.
  • Ayak kemerlerinizi destekleyen iyi oturan ayakkabılara sahip olduğunuzdan emin olun.

Doktorunuzu ne zaman görmelisiniz?

Topuk ağrınızın tedavisi yardımcı olmuyorsa, doktorunuzla konuşun. Topuk dikenleri her zaman can yakmasa da, devam eden topuk ağrısı, diğer tedavileri denemenin veya diğer olası sorunları kontrol etmenin zamanının geldiğinin bir işareti olabilir.

Bir topuk dikeni, stres ve gerginlik, ayağınızın altındaki bağ olan plantar fasyanıza zarar verdiğinde meydana gelir. Topuk dikenleri genellikle topuğunuzun ağrımasının nedeni değildir. Topuk ağrısı için yardım aradığınızda genellikle topuk dikeninizin varlığını öğrenirsiniz. Topuk dikeniniz topuk ağrınıza neden olmadıysa bile yine de topuklarınıza dikkat etmelisiniz. Belirli aktiviteleri yaparken topuklarınız ağrıyorsa, topuk ağrınızı hafifletmek için atabileceğiniz ek adımlar hakkında doktorunuzla görüşün.

Topuk Dikeni Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız