TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

DOĞUM LEKESİ NEDEN OLUR? DOĞUM LEKESİ TÜRLERİ NELERDİR?

Yazan : Başarı Hastanesi Son Güncelleme : 30.12.2020

Doğum Lekesi Nedir?

Doğum lekesi, doğumda mevcut olan veya kısa süre sonra ortaya çıkan çok sayıda olabilen yaygın deri izlerini tanımlamak için kullanılan terimdir. Doğum lekesi ismi bu lekelerin fiziksel doğum sürecinden kaynaklandıkları anlamına gelmez.Doğum lekelerinin oluşum nedeni bilinmemekle birlikte çoğu iyi huyludur (kanserli değildir) ve tedavi gerektirmez. Bebeklerde doğum lekeleri bir doktor tarafından muayene edilmelidir.


Doğum Lekesi Neden Olur

Doğum lekeleri genellikle ciltte normal olarak bulunan bir yapının aşırı büyümesinden kaynaklanır. Örneğin, kan damarlarının aşırı büyümesi vasküler doğum lekeleri veya hemanjiyomlar üretir; pigment hücrelerinin aşırı büyümesi, konjenital nevüs veya benler üretir.Doğum lekeleri, doğumda veya doğumdan sonraki birkaç hafta içinde oluşan görüntülerdir. Doğum lekeleri, bozuk pigment hücrelerinden veya kan damarlarından kaynaklanmaktadır.


En yaygın görülen damarsal doğum lekesi türleri nelerdir?

Aşağıdakiler en yaygın görülen damarsal doğum lekeleri listelenmiştir.

Maküler lekeler veya somon lekeleri

Bu lekeler, vücudun herhangi bir yerinde görülebilmekte ve pembeden kırmızıya kadar farklı renklerle karakterizedir. Melek öpücükleri ve leylek ısırıkları adıyla anlandırılan tipleri en yaygın görülen damarsal doğum lekesi tipleridir: 

  • Meleğin öpücükleri. Alın, burun, üst dudak ve göz kapaklarında bulunan ve genellikle yaşla birlikte kaybolan izlerdir. 
  • Leylek ısırıkları. Boynun arkasında genellikle yaşla birlikte kaybolan izlerdir.

Hemanjiyom

Yaygın görülen vasküler doğum lekeleri olan hemanjiyomlar yaşamın ilk birkaç haftası veya ayında görünür hale gelir ve yaklaşık 6 ila 9 ay boyunca hızla büyümeye devam eder. Daha sonra kırmızı renklerini yavaş yavaş kaybederek küçülürler. Hiçbir tedavi alınmadığında 5 yaşına kadar hemanjiyomların %50 si, 9 yaşına kadar ise % 90'ı kendiliğinden kaybolur. Diğer organlara veya yapılarada oluşan veya ülsere neden olan hemanjiyomlar ise uzman bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.  

Porto şarabı lekesi (nevus flammeus)

Porto şarabı lekesi, doğumda sıklıkla yüz, kollar ve bacaklarda görülen ve çocuk büyüdükçe büyümeye devam eden düz, pembe, kırmızı veya mor renkte lekelerdir. Porto şarabı lekeleri kaybolmaz ve genellikle göz kapağı veya alında bulunduğunda tedaviye ihtiyaç duyar. Yüzdeki porto şarabı lekeleri göz problemlerine neden olabilir ve diğer gelişimsel bozukluklarla ilişkilendirilebilir. 


En yaygın pigmentli doğum lekesi türleri nelerdir?

Aşağıdakiler en yaygın görülen pigmentli doğum lekeleridir.

Benler (konjenital nevüs)

Benler ten rengi, kahverengi,siyah, şekil açısından düz veya kabarık, boyut açısından küçük veya büyük olabilir. Vücudun herhangi bir yerinde ben oluşabilir. Benler yetişkinlikte de oluşabileceği gibi yalnızca doğumda mevcut olan benler doğum lekesi olarak kabul edilir. Konjenital nevuslar, hayatın ilerleyen dönemlerinde kansere dönüşebilmektedir. Büyük boyuttaki nevusların kansere dönüşme riski daha yüksektir.  

Cafe-au-lait noktaları

Cafe-au-lait, fransızca sütlü kahve anlamına gelmektedir. Bu lekeler genellikle oval şekilli, açık kahverengi veya siyahtır. Tipik olarak yaşla birlikte solar ve sorun oluşturmazlar. Bununla birlikte, bu lekelerin çoğunun grup halinde belli bölgelerde görülmesi bazı sağlık sorunlarının işareti olabilir ve bir doktor tarafından muayene edilmesi gereklidir.   

Moğol noktaları

Moğol noktaları sırtın alt kısmında veya kalçada mavi veya mavi-gri renkteki lekelerdir. Afrikalı-Amerikalı bebekler gibi koyu tenli bebeklerde daha yaygındır. Morluklarla karıştırılabilirler ve genellikle yaşla birlikte solarlar.   


Doğum Lekesi Neden Olur? Doğum Lekesi türleri nelerdir? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız