Göz tembelliği olarak da bilinen ambliyopi, çocuklarda en sık görülen göz bozukluğudur. Ambliyopide, göz ve beyin birlikte düzgün çalışmadığı için bir gözde görme bozukluğu oluşur. Ambliyopiye gözlerin yanlış hizalaması veya şaşılık neden olabilir. Ambliyopi bir gözün diğer göze göre daha miyop, hipermetrop veya astigmatik (odaklanma yeteneği bozulmuş) olduğu durumlarda da gelişir. Ambliyopi, kalıcı hale gelmesini önlemek için çocukluk döneminde tedavi edilmelidir.
· İçeri veya dışarı dönen gözler
· Birlikte işlev göstermiyor gibi görünen gözler
Teşhis için göz muayenesi gereklidir.
Ambliyopi, “tembel” gözün daha aktif çalışmaya zorlanmasıyla tedavi edilir. Tedavi amacıyla kullanılan yöntemler şunlardır:
· Atropin: Sağlıklı göze göz damlası şeklinde uygulanan ilaç sağlıklı gözde görmeyi geçici olarak zayıflatır ve böylece zayıf gözü daha çok çalışmaya zorlar. Bu yöntem aynı zamanda beynin görmeyi kontrol eden kısmını da uyarmaktadır.
· Yama kullanımı: Güçlü gözün üzerine, gözü kapayacak bir yama yerleştirilir ve birkaç hafta, ay boyunca takılır. Güçlü gözü kapatmak, zayıf gözü daha fazla çalışmak için uyarır.