Havadaki alerjenler histaminin vücutta hareketini tetiklemekte bunun sonucu olarak burun, boğaz ve gözlerde rinit oluşmaktadır. Histamin burun pasajlarında, sinüsler ve göz kapaklarında kaşıntı, şişlik ve diğer sorunlara neden olabilmektedir.
Alerjik rinit yıl boyu sürebileceği gibi mevsimsel de olabilir. Yıl boyunca devam eden rinit daha sık küçük çocuklarda görülmektedir. Genellikle bu hastalığın ailede bir geçmişi görülmektedir.
Çocuklarda rinitin en sık nedenleri şunlardır:
· Ağaçlardan, çimenlerden veya otlardan gelen polenler
· Toz akarları
· Küf
· Hamamböceği atıkları
· Hayvan tüyleri
· Tütün dumanı
Yaygın görülen semptomlar olmasına rağmen her birey farklı semptom gösterebilmektedir. Yaygın görülen belirtiler aşağıdaki gibidir:
Rinit belirtileri başka hastalıkların semptomları gibi değerlendirilebilmekte ve kesin tanı için her zaman bir doktora danışılması gerekmektedir.
Doktorunuz tedavinizi tıbbi geçmişiniz ve fizik muayene sonuçlarına göre planlayacaktır. Gözlerin altında koyu halkalar, gözlerin altında kırışıklıklar, ve burun içinde şişmiş dokular bu hastalık için yaygın bulgulardır. Bu semptomların varlığı durumundada, doktorunuz çocuğunuzu bir alerji uzmanına sevk edebilir.
Çocuğunuzun doktoru aşağıdaki soruların cevaplarını temel alarak çocuğunuz için en başarılı tedaviyi oluşturacaktır:
Rinit belirtilerinin bazı durumlarda diğer koşullar veya tıbbi sorunlar tarafından kaynaklandığı düşünülebilmekte ve bu durum tanıyı geciktirebilmektedir. Kesin tanı için her zaman çocuğunuzu sağlık kuruluşuna götürmeniz gerekmektedir.
Rinit için tedavi seçenekleri şunları içerebilir:
Astım hastaları rinit gelişimi için yüksek risk grubundadır. Uzmanlar, rinitin burundan nefes almayı zorlaştırarak burnun normal fonksiyonlarını daha zor gerçekleştirdiğini düşünmektedir. Ağızdan alınan hava akciğerlere girmeden önce ısınmamakta, filtrelenmemekte ve nemlendirilmemektedir. Bu sebeple ağızdan solumak astım belirtileri daha kötü yapabilmektedir.
Astım hastalığının kontrol altında tutulması bazı çocuklarda riniti kontrol altında tutmaya yardımcı olabilmektedir.
Rinitten korunmak için önleyici tedbirler şunlardır:
· Çevre kontrolü
· Ağır toz, akar, küf içeren alanlardan kaçınma
· Evcil hayvanlardan kaçınma
Hastanızın semptomları kötüleşirse veya yeni semptomlar ortaya çıkarsa, doktorunuza başvurun.