TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

SAĞLIKLI VE KALİTELİ BİR YAŞAM İÇİN DİYABET HASTASININ UYGULAMASI GEREKEN 15 ALTIN KURAL

SAĞLIKLI VE KALİTELİ BİR YAŞAM İÇİN DİYABET HASTASININ UYGULAMASI GEREKEN 15 ALTIN KURAL

1. Karbonhidrat seçiminizde dikkatli olun!

Diyabet tamamen karbonhidrattan zengin besinleri kesmek zorunda kalmak anlamına gelmez. Sürekli enerji sağlayan, vücutta yavaşça yakılan karbonhidratları seçin. Kepekli tahıllar, fasulye, fındık, taze sebze ve meyveler uygun alternatifler olacaktır. Glisemik indeksi düşük; yani daha az tatlı olan meyveleri tercih edin.

2. Vücudunuza uygun olan kiloyu hedefleyin!
Önce küçük ve ulaşılabilir hedefler koyarak başlayın. Yemek listenizden cips, patates kızartması gibi kalori değeri yüksek gıdaları çıkararak yerine sağlıklı gıdaları koyun.

3. Diyabet hastası yeterince uyumalı
Günde 7-8 saat uyuyun. Uyku apnesi probleminiz varsa mutlaka gerekli tedavinizi yaptırın. Tedavinin ardından kan şekeri seviyenizin düşmeye başladığını göreceksiniz.

4. Diyabet hastası aktif olmalı
Yürüyün, dans edin, bisiklete binin. Düzenli aktivite, kalp damar hastalıkları riskinizin yanı sıra kolesterol ve kan basıncı seviyenizi de düşürür ve kilo kaybetmenizi sağlar. Egzersiz stresinizi de azaltır.

5. Diyabet hastaları kan şekeri düzenli kontrol etmeli 
Şeker düzeyinizi düzenli olarak ölçün ve hekiminizin belirlediği aralıklar içerisinde kontrol altında tutmaya çalışın.

6. Diyabet hastası stresini yönetmeyi öğrenmeli
Stres, kan şekeri düzeylerinin yükselmesine neden olur. Stresinizle başa çıkmak için kendinize bir hobi edinmeyi deneyin. Gerekirse psikiyatrik destek alın.

7. Diyabet hastası tuz kullanımında dikkatli olmalı
50 yaş üzerindeki, hipertansiyon, kronik böbrek ve diyabet hastalarının günlük tuz ihtiyacı 1.500 mg’dir. Bu bir çay kaşığının yarısından azdır. Bu nedenle sofranızdan tuzu kaldırın ve yemeklerinize lezzet katmak için tuz yerine mevsimine uygun ot ve baharatları tercih edin.

8. Kalp hastalığı riskinizi azaltmaya çalışın
Kalp hastalığı ciddi bir diyabet komplikasyonu olabilir. Bu nedenle kan şekerinizi, tansiyonunuzu ve kolesterolünüzü hekiminizin belirlediği ortalama düzeylerde tutun.

9. Yaralanmalara karşı kendinizi koruyun
Diyabet enfeksiyon riskini yükselten ve iyileşmeyi geciktiren bir hastalıktır. Yaranız olduğunda yaranızı dikkatle temizleyin, antibiyotikli krem ve steril bandaj kullanın. Birkaç gün içerisinde iyileşme görmüyorsanız mutlaka hekiminize başvurun. Kabarcık, kesik, yara, kızarıklık veya şişlik için her gün ayaklarınızı kontrol edin. Çatlakları önlemek için ayaklarınıza düzenli olarak nemlendirici krem sürün.

10. Diyabet hastaları sigarayla vedalaşmalı
Sigara, diyabet hastalarında akciğer, inme, kalp krizi, sinir hasarı ve böbrek hastalığı riskini artırır. Sigarayı bırakma konusunda mutlaka uzmana başvurun.

11. Doymamış yağlardan zengin besinleri tercih edin.
Omega-3 yağ asitleri ile çilek, balık ve koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi besinleri sofranızdan eksik etmeyin. Tükettiğiniz tüm ürünlerde doymamış yağ oranının yüksek olmasına dikkat edin.

12. Diyabet hastaları kontrollerini aksatmamalı
Hastalığınızın düzeyine göre hekiminizin belirlediği kontrol sürelerini ihmal etmeyin. Eğer insülin alma ya da kan şekeri seviyesini dengeleme konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, daha sık kontrole gitmeniz gerekebilir. Ayrıca göz, sinir, böbrek hasarı ve diğer komplikasyonlar açısından risklerinizi kontrol altında tutmak için yıllık fiziksel ve göz muayenelerinizi aksatmayın. Yılda iki kez diş hekimine gidin.

 

13. Tırnak bakımı diyabet hastaları için önemli bir husustur. Tırnakların banyodan sonra düz olarak kesilmesi gerekmektedir. Tırnakların köşeleri derin olarak kesilmemeli ve keskin tırnak kenarları muhakkak törpülenmelidir.

14. Hipoglisemiye karşı dikkatli olunmalıdır. Hipoglisemi , tıp tanımı olarak düşük kan şekeri demektir. Kan şekerinin 50 mg/dl altında olmasına hipoglisemi denilmektedir. Ancak bir şeker hastası insülin veya şeker düşürücü haplarla tedavi ediliyorsa bu kişide takipler sırasında ölçülen şeker değerinin 70 mg/dl altında olması da hipoglisemi olarak tanımlanır.

15. Şeker hastası bir kişinin çantasında muhakkak bu hastalığının olduğunu ve kullandığı ilaç ve tedaviyi anlatan bir yazı taşıyor olması olası bir ani rahatsızlanmada doğru müdahale için gerekmektedir.