TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

ALZHEİMER HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR

ALZHEİMER HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR

Yazan : Son Güncelleme : 25.10.2019 00:00:00

BEYNİN HAFIZAYLA İLGİLİ ALANLARINDAN HİPOKAMPUS HÜCRELERİNDE NÖROFİBRİLER YUMAKLAR DENİLEN KÖTÜ BİRİKİMLER VE HÜCRELER ARASINDA  BETA AMİLOİD DENEN KÖTÜ PROTEİNİN BİRİKİMİ SONUCU BEYİN HÜCRELERİNDE İLETİŞİM BOZULARAK BEYİNDE KÜÇÜLMEYE NEDEN OLARAK BILIŞSEL FONKTION  KAYBI OLMAKTADIR.

HASTALARIN %25 İNDE GENETİK VE AİLEVİ TUTULUŞ OLUR.BU GENETİK BOZUKLUK 19. KROMOZUMUN HATALI KODLAMASI İLE APOE4 BİRİKİMİ İLE HASTALIK TAŞIYICILIĞI GÖSTERİLEBİLİR.

ALZHEIMER HASTALIĞININ  RİSKİNİN ARTTIĞI DURUMLAR;

65 YAŞ ÜSTÜ/KADIN CİNSİYET

BEYİN DAMAR HASTALIKLARI (GEÇİRİLMİŞ FELÇ)

KAFA TRAVMASI

1.DERECEDEN AKRABADA ALZHEİMER HASTALIĞI

APOE4 GEN TAŞIYICIĞI

TANI: KAN TAHLİLLERİNDE  TİROID HORMONU, B12, FOLİK ASİT, ŞEKER TAM KAN SAYIMI SEDİMİTASYAN, ÜRE, KARACİĞER FONKSİYON TESTLERİ. BAZI KRONIK İNFEKSİYONLARIN DIŞLANMASI İÇİN HIV, SİFİLİZ VE  APOE4 ÖLÇÜM AYRICA BİYOBELİRTEÇLERDE ALZHEİMER HASTALINDA ERKEN TANISI İÇİN BEL SUYUNDAN YAPILAN TOTAL TAU VE FOSFORİLE TAU, ABETA42 ,ABETA40, BETASEKRETAZ ENZİMİ BAKILARAK HASTALIK 20 30 YIL ÖNCESİNDEN TANI DESTEĞİ ALINMAKTADIR.

EEG(ELELKTROENSEFALOGRAfi) KRANIAL MR, KRANIAL BT , AMİLOİD  PET .

HASTALIK ORATALAMA 8 YIL SÜRER BAZI HASTALARDA ÇOK YAVAŞ İLERLERKEN BAZILARINDA KISMEN HIZLI İLERLEMEKTEDİR. HASTALIK 3 EVREYE AYRILIR ; ERKEN, ORTA , İLERİ EVRE.

 HASTALIĞIN BULGULARI 3 ANA KATAGORİDE SINIFLANDIRILABİLİR.BİLİŞSEL, DAVRANIŞSAL VE İŞLEVSELDİR. BUNLARI MOTOR BOZUKLUKLAR  ,OTONOMİK BOZUKLUKLAR  VE UYKU BOZUKLUKLARI İZLEMEKTEDİR.

BİLİŞSEL BOZUKLUKLAR ;

BELLEK: YAKIN VE UZAK BELLEK BOZUKLUKLARI OLUP EN ÖNEMLİ BULGUSU UNUTKANLIK ANAHTARINI KAYBETME ,İSİMLERİ UNUTMA ,PARA ÜSTÜ ALMAMA, EVİN YOLUNU BULAMAMA, EŞYALARI YANLIŞ YERE KOYMA

DİKKAT: DİKKATDE DALGALANMA, KONSANTRASYON BOZUKLUĞU, ÇELİNEBİLİRLİK

DİL:  KELİME BULMADA ZORLUK , İFADE ETME, ANLAMA ,OKUMA YAZMA GÜÇLÜKLERİ.

GÖRSEL MEKANSAL İŞLEVLER: EVİNİN YOLUNU BULAMA, KAYBOLMA, ODALARI KARIŞTIRMA.

YÜRÜTÜCÜ İŞLEVLER: PROBLEM ÇÖZME MUHAKEME BOZUKLUKLARI VE KARAR VERMEDE GÜÇLÜK YAŞARLAR YİYECEKLERİNİ GİYECEKLERİNİ SEÇMEDE VE KARAR VERMEDE BOZULMA OLUR

PRAXSİS: ALET KULLANMA BECERİSİNDE BOZULMA.

GNOSİZ: NESNELERİ TANIMA AYIRT ETMEDE BOZUKLUK.

DAVRANIŞSAL BOZUKLUKLAR;

RUH HALLERİ NEDENSİZ ŞEKİLDE ANİ DEĞİŞMELER GÖSTEREBİLİR ÇABUK AĞLAYABİLİR NEDENSİZ SİNİRLENİP UYUMAYIP SÜREKLİ AMAÇSIZ DOLAŞAN HAYAL GÖREN AYNALARLA TELEVİZYONDAKİ KİŞİLERLE KONUŞUR HİÇ DURMADAN YEMEK YİYİP BAZEN HİÇ YEMEYİP ŞÜPHECİLİK YAPAN EŞYALARINI SAKLAYAN DAHA SONRA BULAMAYIP YAKINLARINI SUÇLAR HALE GELİRLER.

DUYGU DURUM BOZUKLUĞU( YERİNDE DURUMAMA, SİNİRLİLİK ,UYGUNSUZ NEŞE, EŞİNİN YAKININDAN AYRILMAMA )

ALGI BOZUKLUKLARI( GÖRSEL VE DİĞER HALÜSİNASYONLAR)EVDE OLMAYAN KİŞİLERİN VARLIĞINDAN BAHSEDER.SAADAKAT HEZEYANLARI EŞİNE VE KIZINA KARŞI OLUR.

DÜŞÜNCE BOZUKLUKLARI ( SAADAKATSİZLİK HEZEYANLARI )

İŞLEVSEL BOZUKLUKLAR

GÜNLÜK YAŞAM BOZUKLUKLAR:I İŞ YAŞAMI, MALİ İŞLER, SOSYAL İŞLERDE BOZULMALAR

EVDE GÜNLÜK YAŞAM BOZUKLUKLARI( HOBİLER ,YEMEK PİŞİRME KÜÇÜK TAMİRATLARI BECEREMEME GAZETE TV İLGİSİNDE AZALMA)

KENDİNE BAKIMDA YEMEK YEMEDE , YIKANMADA, GİYİNME, MAKYAJ , TIRAŞ OLMA, VE İDRARINI TUTAMAMA GİBİ BULGULARLA KENDİNİ GÖSTERİR.

KORUNMA:

ZİHİNSEL VE FİZİKSEL OLARAK AKTİF KALMAK

TANSİYON VE ŞEKERİ NORMAL DÜZEYDE TUTMAK

SEBZE,MEYVE,BALIK (AKDENİZ DİYET)

KAFA TRAVMASINDAN KORUNMA(DÜŞME,EMNİYET KEMERİ KASK)

ALKOL VE SİGARAYI BIRAKMA.

 TEDAVİ

GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN BU HASTALIK HASTANIN ZİHİNSEL KAPASİTESİNİ DÜZELTMEK VE GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİNİ TOPLARLAMAK İÇİN BEYİNDE EKSİLEN ASETİLKOLİNİ,YERİNE KOYAN İLAÇLARLA VE İLTİHAP VE DEJENERASYONU GÖSTEREN GLUTEMAT YÜKSEKLİĞİNİ DÜŞÜREN İLAÇLA   TEDAVİYE BAŞLIYORUZ. EGZERSİZ, BELLEK ÇALIŞMALARI, MÜZİK VE DUYU TEDAVİSİ, AROMA TERAPİ, EVCİL HAYVANLARLA TERAPİ  VE PSİKOLOJİK TEDAVİ DESTEĞİ İLE SÜRDÜRÜYORUZ.