TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

YUTMA GÜÇLÜĞÜ VE FORESTİER HASTALIĞI

Forestier Hastalığı

Forestier hastalığı, diğer adıyla diffüz idiyopatik iskelet hiperostozu (DISH), bağların omurganıza bağlandığı bölgelerde oluşan kemik sertleşmesidir.

Forestier hastalığı belirtilere neden olmayabilir veya belirtileri için tedavi gerektirmeyebilir. Forestier hastalığı belirtilere neden olursa, en yaygın belirtisi hafif ila orta şiddette ağrı ve sırtınızın üst kısmındaki sertliktir. Forestier hastalığı boynunuzu ve belinizi de etkileyebilir ve bazı kişilerde omuzlar, dirsekler, dizler ve topuklar gibi diğer bölgelerde de forestier hastalığının etkileri bulunur.

Forestier hastalığı zaman içinde ilerleyebilir. Hastalık ilerlerse ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Forestier Hastalığı Neden Olur?

Forestier hastalığı, bağlarda ve tendonlarda kalsiyum tuzlarının birikmesinden ve kemiğin sertleşmesi, aşırı büyümesinden kaynaklanır. Ancak bunların ortaya çıkmasına neyin sebep olduğu bilinmemektedir.

Forestier Hastalığı Riskini Arttıran Faktörler

Hangi durumların forestier hastalığı riskini arttırdığı belirlenmiştir. Risk faktörleri şunları içerir:

  • Cinsiyet. Erkeklerin Forester Hastalığı geliştirmesi daha olasıdır.
  • Yaşlılık. Forestier hastalığı en çok yaşlı erişkinlerde, özellikle 50 yaşından büyük kişilerde yaygındır.
  • Diyabet ve diğer hastalığı. Tip 2 diyabeti olan kişilerde, diyabeti olmayanlara göre Forestier hastalığı geliştirme olasılığı daha yüksek olabilir. Hiperinsülinemi, prediyabet ve obezite gibi vücudunuzdaki insülin seviyelerini yükseltebilecek diğer durumlar da riskinizi artırabilir.
  • Bazı ilaçlar. Akne gibi cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan izotretinoin gibi retinoid adı verilen ilaçların uzun süreli kullanımı forestier hastalığı riskini artırabilir.

Forestier Hastalığı Belirtileri

Forestier hastalığı ile ilgili hiçbir belirtiniz veya semptomunuz olmayabilir. Belirti ve semptomları olanlar için en çok sırtın üst kısmı etkilenir. Forestier hastalığının belirtileri şunları içerebilir:

  • Sertlik. Sertlik sabahları en belirgin olabilir.
  • Ağrı. Sırtınızda veya omuz, dirsek, diz veya topuk gibi diğer etkilenen bölgelerde ağrı hissedebilirsiniz.
  • Hareket aralığı kaybı. Bunu en çok yan halde uzanırken fark edebilirsiniz.
  • Yutma güçlüğü veya ses kısıklığı. Boynunuzda Forestier Hastalığı varsa bu belirtilere sahip olabilirsiniz.

Ne zaman doktora görünmeli?

Herhangi bir eklemde veya sırtınızda kalıcı ağrı veya sertlik varsa doktorunuzdan randevu alın.

Forestier Hastalığı Tedavi Edilmezse?

Forestiğer hastalığına sahip kişiler, aşağıdakiler gibi belirli komplikasyon riski altındadır:

  • Engellilik. Etkilenen eklemdeki hareket açıklığı kaybı, o eklemi kullanmayı zorlaştırabilir. Örneğin omzunuzdaki forestier sendromu, kolunuzu kullanmayı zorlaştırabilir.
  • Yutma zorluğu. Boyundaki kemik mahmuzları yemek borunuza baskı uygulayabilir. Kemik mahmuzlarının baskısı ayrıca ses kısıklığına veya uyku apnesine, uyku sırasında tekrar tekrar nefes almayı bıraktığınız bir uyku bozukluğuna neden olabilir. Nadiren bu durum ciddileşebilir ve kemik mahmuzlarını çıkarmak için ameliyat gerektirebilir.
  • Omurga kırığı. Forestier sendromu, özellikle orta ila şiddetli seviyede hastalığınız varsa, omurganızdaki kemik kırılma riskinizi artırabilir. Küçük yaralanmalar bile kırıklara neden olabilir. Kırıkların onarımı için ameliyat gerekebilir.

Forestier Hastalığında Teşhis Nasıl Konulur?

Doktorunuz Forestier hastalığına sahip olup olmadığınızı belirlemek için omurganızın ve eklemlerinizin fizik muayenesine başlayabilir. Anormallikleri hissetmek ve hareket açıklığınızı kontrol etmek için omurganıza ve eklemlerinize hafifçe bastıracaktır.

Doktorunuz ayrıca omurganızdaki değişiklikleri incelemek için Röntgen, BT taramaları veya MR gibi görüntüleme testleri isteyecektir.

Forestier Hastalığında Tedavi

Diffüz idiyopatik iskelet hiperostozu için bir tedavi olmasa da ağrı ve sertliği azaltmak için adımlar atabilirsiniz. Tedavi ayrıca durumun kötüleşmesini önlemeyi ve komplikasyonları önlemeyi amaçlar.

Forestier hastalığı ile obezite, insülin direnci ve tip 2 diyabet gibi durumlar arasındaki ilişki nedeniyle, bu durumların tedavi edilmesi Forestier Hastalığının ilerlemesini yavaşlatabilir veya durdurabilir.

Forestier Hastalığının Tedavisinde İlaçlar

Doktorunuz, asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler önerebilir. Daha şiddetli ağrılar kortikosteroid enjeksiyonları ile tedavi edilebilir.

Forestier Hastalığında Fizik Tedavi

Fizik tedavi, forestier hastalığı ile ilişkili sertliği azaltabilir. Egzersizler eklemlerinizdeki hareket aralığını da artırabilir. Yapabileceğiniz belirli egzersizler hakkında doktorunuza danışın. Doktorunuz daha fazla tavsiye için sizi bir fizyoterapiste yönlendirebilir.

Forestier Hastalığının Tedavisinde Ameliyat

Forestier hastalığının ciddi komplikasyonlara neden olduğu nadir durumlarda ameliyat gerekebilir. Boyundaki büyük kemik mahmuzları nedeniyle yutma güçlüğü çeken kişilerde kemik mahmuzlarının alınması için ameliyat gerekebilir. Cerrahi ayrıca forestier hastalığının neden olduğu omurilik üzerindeki baskıyı hafifletebilir.

Forestier Hastalığı Tedavisinde Evde Yapabilecekleriniz

Ağrı ve sertliği kontrol altına almak ve hastalığın ilerlemesini durdurmanıza yardımcı olmak için şu kişisel bakım önlemlerini deneyin:

  • Düzenli egzersiz. Yürüme veya yüzme gibi düzenli aerobik egzersizler dayanıklılığınızı artırabilir, vücudunuzu daha çevik tutabilir ve forestier hastalığı ile başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzla konuşun.
  • Sağlıklı bir kiloda kalın. Obezite forestier hastalığı ile ilişkili olduğundan, kilo vermek hastalığın ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilir ve komplikasyon geliştirme riskinizi azaltabilir.
  • Isı uygulayın. Ağrıyı azaltmak için vücudunuzun etkilenen bölgelerine ısı uygulayın.

Yutma Güçlüğü ve Forestier Hastalığı Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.
Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız