Forestier hastalığı, diğer adıyla diffüz idiyopatik iskelet hiperostozu (DISH), bağların omurganıza bağlandığı bölgelerde oluşan kemik sertleşmesidir.
Forestier hastalığı belirtilere neden olmayabilir veya belirtileri için tedavi gerektirmeyebilir. Forestier hastalığı belirtilere neden olursa, en yaygın belirtisi hafif ila orta şiddette ağrı ve sırtınızın üst kısmındaki sertliktir. Forestier hastalığı boynunuzu ve belinizi de etkileyebilir ve bazı kişilerde omuzlar, dirsekler, dizler ve topuklar gibi diğer bölgelerde de forestier hastalığının etkileri bulunur.
Forestier hastalığı zaman içinde ilerleyebilir. Hastalık ilerlerse ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Forestier hastalığı, bağlarda ve tendonlarda kalsiyum tuzlarının birikmesinden ve kemiğin sertleşmesi, aşırı büyümesinden kaynaklanır. Ancak bunların ortaya çıkmasına neyin sebep olduğu bilinmemektedir.
Hangi durumların forestier hastalığı riskini arttırdığı belirlenmiştir. Risk faktörleri şunları içerir:
Forestier hastalığı ile ilgili hiçbir belirtiniz veya semptomunuz olmayabilir. Belirti ve semptomları olanlar için en çok sırtın üst kısmı etkilenir. Forestier hastalığının belirtileri şunları içerebilir:
Herhangi bir eklemde veya sırtınızda kalıcı ağrı veya sertlik varsa doktorunuzdan randevu alın.
Forestiğer hastalığına sahip kişiler, aşağıdakiler gibi belirli komplikasyon riski altındadır:
Doktorunuz Forestier hastalığına sahip olup olmadığınızı belirlemek için omurganızın ve eklemlerinizin fizik muayenesine başlayabilir. Anormallikleri hissetmek ve hareket açıklığınızı kontrol etmek için omurganıza ve eklemlerinize hafifçe bastıracaktır.
Doktorunuz ayrıca omurganızdaki değişiklikleri incelemek için Röntgen, BT taramaları veya MR gibi görüntüleme testleri isteyecektir.
Diffüz idiyopatik iskelet hiperostozu için bir tedavi olmasa da ağrı ve sertliği azaltmak için adımlar atabilirsiniz. Tedavi ayrıca durumun kötüleşmesini önlemeyi ve komplikasyonları önlemeyi amaçlar.
Forestier hastalığı ile obezite, insülin direnci ve tip 2 diyabet gibi durumlar arasındaki ilişki nedeniyle, bu durumların tedavi edilmesi Forestier Hastalığının ilerlemesini yavaşlatabilir veya durdurabilir.
Doktorunuz, asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler önerebilir. Daha şiddetli ağrılar kortikosteroid enjeksiyonları ile tedavi edilebilir.
Fizik tedavi, forestier hastalığı ile ilişkili sertliği azaltabilir. Egzersizler eklemlerinizdeki hareket aralığını da artırabilir. Yapabileceğiniz belirli egzersizler hakkında doktorunuza danışın. Doktorunuz daha fazla tavsiye için sizi bir fizyoterapiste yönlendirebilir.
Forestier hastalığının ciddi komplikasyonlara neden olduğu nadir durumlarda ameliyat gerekebilir. Boyundaki büyük kemik mahmuzları nedeniyle yutma güçlüğü çeken kişilerde kemik mahmuzlarının alınması için ameliyat gerekebilir. Cerrahi ayrıca forestier hastalığının neden olduğu omurilik üzerindeki baskıyı hafifletebilir.
Ağrı ve sertliği kontrol altına almak ve hastalığın ilerlemesini durdurmanıza yardımcı olmak için şu kişisel bakım önlemlerini deneyin: