TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

YATILI FİZİK TEDAVİ MERKEZİ İSTANBUL

Yatılı Fizik Tedavi Merkezi

Yakın zamanda ciddi bir hastalık veya yaralanma geçirdiyseniz, ameliyat olduysanız veya başka uzun süredir bir hastalıktan dolayı zorluk yaşıyorsanız, hareket, yürüme yeteneğinizi kaybettiyseniz tam ve hızlı bir iyileşmeye yardımcı olmak için yatılı fizik tedaviye ihtiyacınız olabilir. Çoğu durumda, ayakta tedavi tedavi yerine kısa süreli yatarak rehabilitasyon size daha yararlı olabilir. 

Yatılı ve ayaktan fizik tedavi türleri ve aralarındaki farklılıklar hakkında temel gerçekleri öğrenmek, hangi tedavinin optimal iyileşme sonuçlarına ulaşmanıza yardımcı olacağı konusunda bilinçli kararlar vermenize yardımcı olabilir.

Ayaktan Fizik Tedavi ve Yatılı Fizik Tedavi Farkları Nelerdir?

Yatılı fizik tedavi programı, ihtiyacınız olan rehabilitasyon tedavisi ve bakımı için bir tesiste kalmak anlamına gelir. Bu, bir rehabilitasyon programına kabul edilmeyi ve tedavi tamamlanana kadar hastanede kalmayı gerektirir. Yatılı fizik tedavi süreniz, bireysel ihtiyaçlarınıza bağlı olarak birkaç günden bir aya kadar değişebilir. Yatılı rehabilitasyon tesislerine kabul edilen bireyler, sıkı bir şekilde koordine edilmiş, fizik tedavi doktorunuz liderliğindeki farklı branşlardan doktorların katıldığı bir rehabilitasyon ekibi aracılığıyla kapsamlı fizik tedavi alırlar. Yatılı fizik tedavi ekibi tipik olarak, her hastanın özel ihtiyaçlarına göre rehabilitasyon hekimleri ve uzmanları, rehabilitasyon hemşireliği personeli, fiziksel, mesleki ve konuşma terapistleri, beslenme uzmanları ve bakım koordinatörlerini içerecektir.

Yatılı fizik tedavi günde en az üç saat terapistlerle çalışarak yoğun bir rehabilitasyon süreci göreceğiniz anlamına gelir. Ayrıca kaldığınız süre boyunca kurum içinde bulunan fizik tedavi ve rehabilitasyon ekipmanı, tesisleri ve personeli ile birlikte çalışacak ve böylece terapi seansları arasında güvenli, denetimli bir ortamda rehabilitasyon hedeflerinize ulaşabileceksiniz. Gerekirse ağrı yönetimi ve yara bakımı da dahil olmak üzere 24 saat tıbbi izleme ve bakıma sahip olacaksınız. Yatılı fizik tedavi süreciniz boyunca tüm öğünlerde yemekleriniz ve kişisel bakımınız sağlanacaktır.

Yatılı Fizik Tedavinin Gerekli Olduğu Durumlar

Kısa süreli yatılı rehabilitasyon, belirli durumlarda iyileşmeniz ve rehabilitasyonunuz için en iyi seçenek olarak önerilebilir. Örneğin, ciddi bir yaralanma geçirdiyseniz veya eklem implantları, diğer karmaşık ortopedik ameliyatlar geçirdiyseniz, yatılı fizik tedavi sizin için iyi bir seçenektir. Bu gibi durumlarda, Başarı Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon biriminin sunduğu yoğun terapi ve kapsamlı bakım, mümkün olan en iyi ve güvenli iyileşmeyi sağlamak, bakım ve rehabilitasyon ihtiyaçlarınızı karşılamak için en iyisi olabilir.

Kalp krizi veya felç gibi önemli bir kardiyovasküler olaydan sonra iyileşme sürecindeyseniz veya bir yaralanma veya hastalıktan kurtulmayı zorlaştırabilecek kronik sağlık sorunlarınız varsa, hastanede yatılı fizik tedavi akıllıca olabilir. Bu koşullar altında, hastanede sunulan yakın tıbbi izleme ve kapsamlı, çok disiplinli bakım, muhtemelen en güvenli ve en başarılı iyileşmeyi sağlamak için gereklidir.

Yalnız yaşıyorsanız ve acil gelişen bir problem veya artrit, osteoporoz gibi dejeneratif bir hastalığınız varsa kendi bakımınızı pratik veya güvenli bir şekilde karşılayamıyor olabilirsiniz. Yatılı fizik tedavi ve rehabilitasyon programında kalmak, işlevsel yeteneğinizi, hareket yeteneğinizi yeniden kazanmak ve/veya eve dönmeden önce bu bozuklukların üstesinden gelmeyi öğrenmek için tam da ihtiyacınız olan şey olabilir.

Bazı durumlarda iyileşme ve rehabilitasyon, işte veya evde gerçekleştirmeniz gereken günlük işleriniz yüzünden yavaş bir şekilde ilerleyebilir. Yoğun yatılı fizik tedavi rehabilitasyon programı iyileşme sürecini hızlandırabilir ve tüm günlük ihtiyaçlarınızı (yemekler, ilaçlar ve bakım yönetimi) karşılayarak iyileşmenize odaklanmak için zamanınızı ve enerjinizi yönetmenizi sağlayabilir. Yatılı fizik tedavi, ayağa kalkmak için gereken süreyi en aza indirmeye yönelik uzun bir yol kat edebilir.

Bunlar, bir hastalıktan veya tıbbi bir olaydan kurtulurken yatarak rehabilitasyonun en iyi seçeneğiniz olduğu birkaç örnektir. Bu düzeyde bir bakıma ihtiyacınız olup olmadığından emin değilseniz, doktorunuz sizin durumunuz için en uygun yaklaşımı belirlemenize yardımcı olabilir.

Hareket etme veya kendi kendine bakma yeteneklerini önemli ölçüde değiştiren bir hastalığı veya yaralanması olan hastalar, hastanede kaldıkları süre boyunca fiziksel, mesleki ve/veya konuşma terapisine ihtiyaç duyabilirler. 

Fizik tedavinin amaçları, fonksiyonel eksiklikleri belirlemek, hastanede yatarken bakım için bir tedavi planı geliştirmek ve hastaneden taburcu olduktan sonra tedaviye devam etmek için önerilerde bulunmaktır. Hastaların terapi hizmetleri için görülme sıklığı, fiziksel veya işlevsel ihtiyaçlara bağlı olarak değişecektir.

Yatılı Fizik Tedavi Çeşitli Hastalıklara Nasıl Yardımcı Olur?

İyileşmenizin önemli bir parçası olan yatılı rehabilitasyon fizik tedavisi, özellikle alttakı durumlar olmak üzere birçok problemin iyileşmesine yardımcı olabilir.

Eklem İmplantları Sonrası Yatılı Fizik Tedavi

Eklem implantları sonrası gerçekleştirilen yatılı fizik tedavi ve rehabilitasyon, daha hızlı ve daha eksiksiz bir iyileşme seçeneği sunar. Ayrıca iyileşme ve rehabilitasyon süreci boyunca ameliyat sonrası komplikasyon ve yaralanma riskini azaltabilir.

İnme Sonrası Yatılı Fizik Tedavi

Amerikan İnme Derneği'nin kılavuzlarına göre, felç geçiren hastalarda yatılı fizik tedavi, felçten kurtulmak için mümkün olan en iyi ortamı sağlar.

KOAH Yatılı Fizik Tedavi

KOAH'lı kişilerde akciğer kapasitesinin korunmasına veya iyileştirilmesine yardımcı olmak için, yatan hasta rehabilitasyon ortamı, hastaların fizik tedavi uzmanlarının yardımıyla egzersiz toleranslarını kademeli olarak artırmaları için güvenli, tıbbi olarak denetlenen bir ortam sağlayabilir.

Artrit Yönetiminde Yatılı Fizik Tedavi

Artrit ile yaşayan birçok insan yatılı fizik tedavi ve rehabilitasyondan yararlanmaktadır. Yoğun fizik tedavi sayesinde hastalar, etkilenen eklemleri çevreleyen kaslarla güçlerini ve esnekliklerini geliştirebilirler.

Kalp Krizi Sonrası İyileşme Sürecinde Yatılı Fizik Tedavi

Yatılı fizik tedavi, kalp hastalarının normal hayatlarına geri dönmeden önce tam olarak iyileşmesi için hizmet edebilir. Özellikle kalp krizi geçiren hastalarda, yatılı fizik tedavi başka bir kardiyak olay riskini azaltmak, güçlerini yeniden kazanabilmeleri ve kalp sağlığına uygun egzersizleri öğrenebilmeleri için güvenli, tıbbi olarak denetlenen bir ortamı sağlar.

Eklem İmplantları Sonrası Yatılı Fizik Tedavi

Yakın gelecekte eklem implantı ameliyatı geçirecekseniz, ameliyat sonrası iyileşmenizi planlamak iyileşme sürecinde önemli bir adımdır. Ameliyatı sonrası aldığınız bakım ve terapi, ameliyatın kendisi kadar önemli olabilir.

Yatılı fizik tedavi programı,tam ve hızlı şekilde iyileşmek için önemli bir adım olabilir. Yatılı fizik tedavinin birkaç faydası şunlardır:

  • Daha yoğun seviyede terapi ve tedavi
  • Kapsamlı bakım ve destek
  • Rehabilitasyon personeli, ekipman ve tesislere güvenilir erişim

Yatılı fizik tedavi merkezinde tedavinizi almanız aynı zamanda alışveriş, yemek hazırlama, temizlik ve çamaşır yıkama gibi tipik olarak endişelenebileceğiniz bazı ev işlerinden de uzaklaşmanızı ve tedavinize odaklanmanızı sağlar.

İnme Sonrası Yatılı Fizik Tedavi

İnme sonrası iyileşme sürecinde yatarak veya ayakta fizik tedavi almayı düşünüyorsanız, karar vermeden önce değerlendirmeniz gereken birkaç seçenek vardır.

Ayakta tedavi programları tipik olarak terapötik ihtiyaçları değerlendirmek için bir ilk değerlendirmeyi ve ardından bir tedavi planını içerir. Oradan, hastaların genellikle haftada birkaç kez bir ila üç saatlik terapi seanslarına gitmesi gerekecektir.

İnme sonrası yatılı fizik tedavi programı ise daha yoğundur. Hastalar kısa süreli bir rehabilitasyon programına girecek, uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından değerlendirilecek ve daha sonra hastanede kalış süresi için bir tedavi planı önerilecektir.

Bir hasta için hangi seçeneğin doğru olduğunu belirlemenin ötesinde, inme rehabilitasyon kılavuzları da vardır. Bu kılavuzlar, felçten kurtulanların tipik olarak farklı birimlerden uzmanların bulunduğu bir ekip tarafından sağlanan rehabilite edici bakımdan en çok fayda sağladığını belirtmektedir. Ayrıca, her gün en az üç saatlik terapinin de inme rehabilitasyonu için en etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Nihayetinde, ayakta veya yatarak rehabilitasyona devam etme kararı hastaya, ailesine ve tedavi sürecinde en iyi iyileşme için ne kadar yardıma ihtiyaç duyacaklarına bağlıdır.

Kalp Problemleri Sonrası Yatılı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun Önemi

Kalp krizi veya bazı kalp problemleri yatılı tedavi ve rehabilitasyon gerektirebilir. İster planlı bir ameliyat isterse kalp krizi gibi bir olay sonrasında, yatılı fizik tedavi ve rehabilitasyonun ayakta tedaviden daha faydalı olmasının birkaç nedeni vardır.

İlk olarak, kalp problemleri sonrası kişi yakın tıbbi gözetim ve bakıma ihtiyaç duyabilir. Hasta hastaneden ayrıldıktan sonra tekrar günlük hayata dönmeye hazır olmayabilir. Yatılı hastalarda kalp rehabilitasyon programı, iyileşmek için güvenli ve destekleyici bir ortam sağlar.

Etrafı uzmanlarla çevrili olan hastalar, 7/24 yardım ile iyileşme sürecini rahat atlatabilmektedir.

Bu yardım, doktorlar, hemşireler, fiziksel, mesleki ve konuşma terapistleri, psikologlar, diyetisyenler ve bakım koordinatörleri dahil olmak üzere multi disipliner bir kardiyak bakım/rehabilitasyon uzmanları ekibi şeklinde sağlanır.

Yatılı Fizik Tedavinin Faydaları Nelerdir?

Yatan hasta bakımının iyileşme sürecinde size faydalı olabilmesinin dört temel nedeni vardır. 

  • İyileşme Sürecinin Daha Kolay Yönetilmesi

Kısa süreli yatılı fizik tedavi ve rehabilitasyon programı, size veya sevdiklerinize gereken profesyonel bakımı sağlar. Bu profesyonel bakım sırasında tamamen iyileşmeniz sürecin odak noktasıdır ve uzmanlar yara bakımı, ilaç yönetimi gibi alanlarda size yardımcı olacaktır.

  • Kapsamlı, Verimli ve Yüksek Düzeyde Koordineli Bakım

Yatılı fizik tedavi programı hastalara doktor tarafından yönetilen, çok disiplinli bir rehabilitasyon uzmanları ekibi desteği sağlar. Bu, tüm iyileşme sürecinin tek bir yerde gerçekleşeceği ve personelin birbirleriyle etkili bir şekilde iletişim kurabileceği anlamına gelir.

  • Daha Hızlı ve Eksiksiz İyileşme Süreci

Yatılı kısa süreli bir rehabilitasyon programı sayesinde, ayakta tedavi programlarının çoğunda bulunmayan bir bakım düzeyine ulaşacaksınız. Kapsamlı bakımın yanı sıra, daha yoğun rehabilitasyon tedavisi de alacaksınız. Örneğin, ayakta tedavi programındaki hastalar, haftada 1-3 kez yaklaşık 30 dakika ila bir saat arasında bir terapi görebilir. Yatılı fizik tedavi ve rehabilitasyon programında ise hastalar günlük olarak en az 3 saat tedavi alırlar.

  • Güvenli İyileşme Süreci

Son olarak, yatılı fizik tedavi rehabilitasyonda güveni bir ortamda iyileşme süreci geçirmek diğer bir önemli faktördür. Hastaneden taburcu olduklarında bazı hastalar daha iyi hissetmelerine rağmen henüz kendilerine bakmaya hazır olmayabilirler. Bu hastalarda yatarak tedavi, hastayı eve ve normal hayatlarına dönmeye hazırlamak için ideal bir çözümdür.

Yatılı Fizik Tedavinin Faydaları:

  • Mevcut hareket ve fonksiyonel eksikliklerin kapsamlı değerlendirmesi
  • Kişiye özel tedavi planları
  • Gücü, hareket aralığını, ağrıyı, dengeyi ve dayanıklılığı geliştirmek
  • Hareketlilik eğitimi (yatakta hareket etme, yatağa girip çıkma, yürüme, merdiven çıkma)
  • Hasta, aile ve bakıcı eğitimi
  • Kas atrofisi, basınca bağlı yaralanmalar ve kardiyopulmoner kondisyon kaybı riskini azaltmak için erken mobilizasyonun kolaylaştırılması
  • İşlevsel bağımsızlığın teşvik edilmesi
  • Hastanedeyken güvenli hareketlilik için önerilerde bulunulması
  • Yaşam kalitesini en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olunması
  • Kaba motor beceri gelişiminin teşvik edilmesi
  • Ve daha fazlası!

Yatılı Fizik Tedavi Hizmetleri

Bakım kalitesine ek olarak, hastaların yatılı fizik tedavi ve rehabilitasyon programına girdiklerinde aldıkları birkaç kritik hizmet vardır. Aşağıdakiler iyileşme sürecinin önemli bir parçasıdır:

  • Rehabilitasyon uzmanlarından oluşan multidisipliner bir ekip tarafından değerlendirme ve tedavi
  • Yoğun rehabilitasyon tedavisi
  • Belirli koşullar için özel rehabilitasyon programları ve bakım hizmetleri
  • 24 saat bakım, yardım ve destek

Yatılı Fizik Tedavi Merkezi İstanbul Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız