Kilitlenmiş parmak olarak da adlandırılan tetik parmağı, parmaklarınızdaki tendonları etkileyen ve sınırlı parmak hareketine yol açabilen bir durumdur. Eldeki fleksör tendon adı verilen uzun tendonlardan biri iltihaplandığında ortaya çıkar ve bu da tendonun tendon kılıfı tünelinde düzgün bir şekilde hareket etme kabiliyetini etkiler. Sonuç olarak, etkilenen parmak bükülmüş bir pozisyonda sıkışabilir ve genellikle düz bir pozisyona kilitlenir. Bazı çok ağır vakalarda parmak bükülü pozisyonda kalıcı olarak sıkışabilir veya eli ve parmakları kullanırken şiddetli ağrıya neden olabilir. Çoğu durumda, tedaviler sizi parmağınızda iyileştirilmiş hareket aralığı ile ağrısız bir yaşama geri döndürebilir.
Ayrıca, duruş problemleri distal problemlere katkıda bulunabileceğinden, hastaya optimal sonuçları sağlamak için duruş problemleri de ele alınmalıdır.
Tetik parmak aşırı kullanım sonucu oluşan bir yaralanma olarak görüldüğü için parmağın nasıl kullanılacağı hakkında hastaya bilgi verilmesi çok önemlidir. Şu konularda hastaya bilgi verilmelidir:
Tedavinin ilk adımı, durumu kötüleştiren aktiviteleri gerçekleştirmeyi bırakmaktır. Atel, hareketi sınırlamanın en iyi yollarından biridir. Atel kullanımının amacı, maksimum diferansiyel tendon kaymasını teşvik ederken fleksör tendonların biyomekaniğini değiştirmektir. Ateller genellikle 6-10 hafta takılır. Şiddetli veya uzun süreli semptomları olan hastalarda atel kullanımı daha az fayda göstermektedir.
Özellikle cerrahi takiben tetik parmakların tedavisinde üç egzersiz önerilir:
Isı / buz kullanımı, ultrason, elektrik stimülasyonu, masaj, germe ve eklem hareketi (aktif ve pasif) gibi diğer yöntemler de tetik parmağı fizik tedavisinde kullanılmaktadır. Isı, tendonda kan akışını arttırmakta ve esneklik sağlayabilmektedir. Eklem hareketi ve mobilizasyonları, yavaş, pasif terapötik traksiyon ve translasyonel kayma yoluyla eklem ve yumuşak doku hareketliliğini arttırır.