TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

SÜNNET NEDİR? NEDEN VE NASIL YAPILIR?

Sünnet Nedir?

Sünnet, penisin ucunu kaplayan derinin cerrahi olarak alınmasıdır. Prosedür, dünyanın belirli bölgelerinde yeni doğan erkek çocuklar için oldukça yaygın bir biçimde gerçekleştirilmektedir. Yenidoğan döneminden sonra da sünnet mümkündür, ancak daha karmaşık bir işlemdir.

Bazı aileler için sünnet dini bir ritüeldir. Prosedür ayrıca aile geleneği, kişisel hijyen veya koruyucu sağlık bakımı meselesi olabilir. 

Sünnet derisi nedir?

Sünnet derisi, penisin ucunu kaplayan bir deri parçasıdır. Bir bebek doğduğunda, sünnet derisi tamamen penise yapışıktır. Zamanla, sünnet derisi penisin başından ayrılır ve geri çekilebilir. Bazen sünnet derisi gerektiği zaman ayrılmaz ve gergin kalır, bu duruma fimosis denir. Genellikle fimosis, düzeltmek için daha fazla müdahale veya sünnet gerektirir.

Sünnet Neden Yapılır?

Sünnet, birçok Yahudi ve Müslüman ailenin yanı sıra Afrika ve Avustralya'daki bazı yerli kabileler için dini veya kültürel bir ritüeldir. Sünnet aynı zamanda bir aile geleneği, kişisel hijyen veya koruyucu sağlık bakımı meselesi olabilir.

Bazen sünnet derisinin penis başı üzerinden geri çekilemeyecek kadar sıkı olması gibi tıbbi bir sünnet ihtiyacı da oluşabilir. Diğer durumlarda, özellikle Afrika'nın bazı bölgelerinde, cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonların bulaşma riskini azaltmak için daha büyük erkek çocuklar veya yaşlı erkekler için de sünnet önerilir.

Sünnetin aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları bulunmaktadır:

  • Daha iyi hijyen seviyesi. Sünnet, penisin yıkanmasını kolaylaştırır. Bununla birlikte, sünnetsiz penisi olan erkeklere, sünnet derisinin altını düzenli olarak yıkamaları önerilir.
  • İdrar yolu enfeksiyonu riskinde azalma. Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu riski düşüktür, ancak bu enfeksiyonlar sünnetsiz erkeklerde daha sık görülür. Hayatın erken dönemlerinde görülen şiddetli enfeksiyonlar, daha sonra böbrek sorunlarına yol açabilir.
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların riskinde azalma. Sünnetli erkeklerin HIV de dahil olmak üzere cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonlara yakalanma riski daha düşüktür. Yine de, güvenli cinsel uygulamalar esastır.
  • Penis problemlerinin önlenmesi. Bazen sünnetsiz bir penis üzerindeki sünnet derisinin geri çekilmesi zor veya imkansız olabilir (fimozis). Bu, sünnet derisinin veya penisin başının iltihaplanmasına yol açabilir.
  • Penis kanseri riskinde azalma. Penis kanseri nadir olmakla birlikte, sünnetli erkeklerde daha az görülür. Ayrıca sünnetli erkeklerin kadın cinsel partnerlerinde rahim ağzı kanseri daha az görülmektedir.

Bazı kan pıhtılaşma bozuklukları varsa sünnet iyi bir seçenek olmayabilir. Ayrıca, hastane kreşinde hala tıbbi bakıma ihtiyaç duyan prematüre bebekler veya penis anormallikleri ile doğan bebekler için sünnet uygun olmayabilir.

Sünnet doğurganlığı etkilemez ve sünnetin genellikle erkekler veya eşleri için cinsel zevki arttırdığı veya azalttığı düşünülmez.

Sünnet Prosedürünün Riskleri Var Mı?

Sünnetle ilişkili en yaygın komplikasyonlar kanama ve enfeksiyondur. Anesteziye bağlı yan etkiler de görülebilir.

Nadiren sünnet, sünnet derisinde sorunlara neden olabilir. Örneğin:

  • Sünnet derisi çok kısa veya çok uzun kesilmiş olabilir
  • Sünnet derisi düzgün bir şekilde iyileşmeyebilir
  • Kalan sünnet derisi, küçük cerrahi onarım gerektirerek penisin ucuna yeniden takılabilir.

Her ameliyat gibi sünnet işlemi de az miktarda acıya sebep olabilir. Ancak doktorunuzun önereceği ilaç ve anestezi sünnet acısını azaltacaktır. Bu ilaçlar prosedür sırasında ve prosedürden sonraki iyileşme döneminde kullanılabilir.

Sünnet Nasıl Yapılır?

Sünnetten önce doktor, işlemin risklerini ve faydalarını açıklayacaktır. İster oğlunuzu sünnet ettirmeyi planlıyor olun ister kendiniz için sünnet yaptırıyor olun, prosedür için yazılı onay vermeniz gerekecektir.

Sünnet Sırasında Gerçekleşenler

Yenidoğan sünneti genellikle doğumdan sonra genellikle 10 gün içinde hastanede yapılır.

Yenidoğan sünneti için oğlunuz kolları ve bacakları tutularak sırt üstü yatacaktır. Penis ve çevresi temizlendikten sonra penis tabanına bir anestezik enjekte edilecek veya penise krem olarak sürülecektir. Penise özel bir kelepçe veya plastik halka takılacak ve sünnet derisi çıkarılacaktır.

Daha sonra penis, topikal bir antibiyotik veya petrol jölesi gibi bir merhemle kaplanacak ve gazlı bezle gevşek bir şekilde sarılacaktır. Sünnet genellikle yaklaşık 20 dakika sürer.

Sünnet, daha büyük erkek çocuklar ve yetişkinler için de benzer şekildedir. Ancak işlemin genel anestezi altında yapılması gerekebilir, iyileşme daha uzun sürebilir ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde yapıldığında komplikasyon riski daha fazla olabilir.

Sünnet Prosedüründen Sonra İyileşme

Sünnet sonrası penisin iyileşmesi genellikle yedi ila 10 gün sürer. Penisin ucu ilk başta ağrılı olabilir ve penis kırmızı, şiş veya morarmış görünebilir. Penisin ucunda da az miktarda sarı sıvı fark edebilirsiniz.

Yenidoğan sünnet sonrası anestezinin etkisi geçtiğinde huysuzlaşırsa bebeği sırt üstü bir pozisyonda nazikçe tutarak penisine baskı uygulamamasına dikkat edin.

İyileşme sürecinde penisi yıkamak problem değildir. Yeni doğanlar için, her bez değişiminde bandajı değiştirin ve beze yapışmasını önlemek için penisin ucuna bir miktar vazelin sürün. Bebeğinizin bezini sık sık değiştirin ve bezinin gevşek bir şekilde bağlı olduğundan emin olun.

Bandaj yerine plastik bir halka varsa halka genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden düşer. Penis iyileştiğinde, normal banyo sırasında sabun ve su ile yıkayın.

Sünnet sonrası problemler nadirdir. Aşağıdaki durumların varlığında ise doktorunuza başvurun:

  • Sünnetten sonraki 12 saat içinde idrara çıkma gerçekleşmemişse
  • Kalıcı kanama var ise
  • Penisin ucundan kötü kokulu akıntı varsa
  • Plastik halka kullanıldıysa ve sünnetten iki hafta sonra düşmediyse

Sünnet Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız