Stres kırığı, sürekli aşırı kullanımın kemikte neden olduğu çok küçük, ince kırıklardır. Stres kırıkları genellikle basketbol, koşu ve diğer sporların antrenmanları sırasında meydana gelir. Tekrarlayan aktivitelere maruz kalan birçok kemikte stres kırıkları meydana gelebilirken, bacak ve ayak kemikleri kırık konusunda en büyük riskin altındadır. Koşucularda orta ayaktaki kemikler (metatarslar) özellikle stres kırıklarına karşı korunmasızdır.
Ayak bölgesindeki stres kırıklarının belirtileri nelerdir?
Stres kırıkları, gözle görülür belirgin şişlikler oluşturmayabilir. Bununla birlikte semptomlar her kişide farklılık gösterebilir. Yaygın belirtiler şunlardır:
· Genellikle uzun veya yoğun egzersiz dönemlerinden sonra ayağın ön tarafında ağrı
· Egzersizden sonra kaybolan, egzersize devam edildiğinde geri dönen ağrı
Stres kırıklarının semptomları diğer sağlık problemlerinin semptomlarıyla benzerlik gösterebilir. Teşhis için daima doktorunuza görünün.
Stres kırıkları nasıl teşhis edilir?
Stres kırıkları genellikle tam bir medikal geçmiş ve fizik muayene ile tanı almaktadır. Stres kırıkları boyut olarak küçük olmaları sebebiyle röntgen testlerinde görülmeyebilir. Bu sebeple kemik taraması veya MRI yapılması gerekebilir . Kırık çevresinde nasırlar oluştuğu durumlarda, stres kırığı varlığını doğrulamak için röntgen çekilmesi gerekebilir.
Stres kırıklarının tedavisi
Tedavi, ağrıyı hafifletmeyi ve kırığın iyileşmesi için gereken koşulları sağlamaya odaklıdır. Stres kırıkları için tedavi planı aşağıdaki parametrelere bağlı olarak oluşturulur:
· Yaşınız
· Genel sağlık durumunuz ve tıbbi geçmişiniz
· Kırığın durumu, seviyesi
· Belirli ilaçları, prosedürleri ve tedavileri tolore edebilme seviyeniz
Tedavi şunları içerebilir:
· Dinlenme
· Kırık varlığı olan bölgesinin korunması
· Soğuk uygulama
· İbuprofen gibi ilaçlar
· Egzersiz sırasında kullanılabilen şok emici ayakkabılar
· Fizik Tedavi
· Bir destek veya alçı takılması