Pap testi olarak da adlandırılan smear testi, kadınlarda rahim ağzı kanserini test etmek için kullanılan bir prosedürdür.
Pap smear testi, vajinanızın üst kısmında rahim ağzınızdan hücre toplamayı içerir.
Pap smear ile rahim ağzı kanserini erken tespit etmek size tedavi için daha büyük bir şans verir. Pap smear, rahim ağzı hücrelerinizde gelecekte kanser gelişebileceğini düşündüren değişiklikleri de tespit edebilir. Bu anormal hücreleri Pap smear ile erken tespit etmek, rahim ağzı kanserinin olası gelişimini durdurmak için atılabilecek ilk adımdır.
Rahim ağzı kanseri taraması için smear testi kullanılır.
Pap smear testi genellikle bir pelvik muayene ile birlikte yapılır. 30 yaşından büyük kadınlarda Pap testi, rahim ağzı kanserine neden olabilen cinsel yolla bulaşan yaygın bir enfeksiyon olan insan papilloma virüsü (HPV) testi ile birleştirilebilir. Bazı durumlarda Pap smear yerine HPV testi yapılabilir.
Siz ve doktorunuz, Smear testini yaptırmaya ne zaman başlama zamanınızın geldiğine ve testi ne sıklıkla yaptırmanız gerektiğine karar verebilirsiniz.
Genel olarak, doktorlar 21 yaşından itibaren Pap testine başlamayı önerir.
Doktorlar genellikle 21-65 yaş arası kadınlar için her üç yılda bir Pap testinin tekrarlanmasını önermektedir.
Prosedür HPV testi ile birleştirilirse 30 yaş ve üstü kadınlar her beş yılda bir Pap testi yapmayı düşünebilirler. Veya Pap testi yerine HPV testini düşünebilirler.
Belirli risk faktörleriniz varsa, doktorunuz yaşınız ne olursa olsun daha sık Pap smear yaptırmanızı önerebilir. Bu risk faktörleri şunları içerir:
Aşağıdaki gibi bazı durumlarda bir kadın ve doktoru Pap testi yaptırmayı bırakmaya karar verebilir:
Total histerektomiden sonra. Rahim ağzı da dahil olmak üzere rahmin cerrahi olarak çıkarılması sonrasında Pap testi yapmanız gerekmez.
Histerektominiz, rahim fibroidleri gibi kanserli olmayan bir durum için yapıldıysa, rutin Pap smear testlerine son verebilirsiniz.
Ancak histerektominiz rahim ağzının kanser öncesi veya kanserli bir durumu için ise, doktorunuz rutin Pap testine devam etmenizi önerebilir.
İleri yaş. Doktorlar genel olarak, eğer rahim ağzı kanseri için önceki testleri negatif çıktıysa, kadınların 65 yaşından itibaren rutin Pap testini yaptırmaması konusunda hemfikirdir.
Pap smear, rahim ağzı kanserini taramanın güvenli bir yoludur. Ancak, Pap smear kusursuz değildir. Yanlış negatif sonuçlar almak mümkündür - yani, anormal hücrelere sahip olmanıza rağmen test anormallik göstermez.
Yanlış negatif sonuç, bir hata yapıldığı anlamına gelmez. Yanlış negatif sonuca neden olabilecek faktörler şunları içerir:
Anormal hücrelerin tespit edilmemesi mümkün olsa da, zaman sizin tarafınızda. Rahim ağzı kanserinin gelişmesi birkaç yıl alır. Ve bir test anormal hücreleri tespit etmezse, büyük olasılıkla bir sonraki test anormalliği yakalayacaktır.
Pap smear'inizin en etkili olduğundan emin olmak için, testinizden önce şunlara dikkat edin:
Pap smear testi hastanede yapılır ve yalnızca birkaç dakika sürer. Tamamen veya sadece belden aşağı bölgede kıyafetlerinizi çıkarmanız istenebilir.
Dizleriniz bükülmüş bir pozisyonda muayene masasına sırt üstü yatacaksınız. Topuklarınız üzengi adı verilen desteklerde duracaktır.
Doktorunuz spekulum adı verilen bir aleti vajinanıza nazikçe yerleştirecektir. Spekulum vajinanızın duvarlarını ayrı tutar, böylece doktorunuz rahim ağzınızı kolayca görebilir. Spekulumun yerleştirilmesi pelvik bölgenizde basınç hissine neden olabilir.
Daha sonra doktorunuz, yumuşak bir fırça ve spatula adı verilen düz bir kazıma cihazı kullanarak rahim ağzı hücrelerinizden örnekler alacaktır. Bu işlem genellikle acıtmaz.
Pap smear testinden sonra gününüze herhangi bir kısıtlama olmaksızın devam edebilirsiniz.
Gerçekleştirilen Pap testinin türüne bağlı olarak, doktorunuz rahim ağzınızdan toplanan hücre örneğini, örneği korumak için özel bir sıvı içeren bir kaba (sıvı bazlı Pap testi) veya bir cam slayta (geleneksel Pap smear) aktarır. .
Örnekler, hücrelerde kanseri veya kanser öncesi bir durumu gösteren özellikleri aramak için mikroskop altında incelendikleri bir laboratuvara gönderilir.
Pap smear testi, doktorunuzu daha ileri test edilmesi gereken şüpheli hücrelerin varlığı konusunda uyarabilir.
Pap smearınız sırasında yalnızca normal servikal hücreler keşfedildiyse, negatif bir sonuca sahip olduğunuz söylenir. Bir sonraki Pap smear ve pelvik muayenenizin zamanı gelene kadar başka bir tedaviye veya teste ihtiyacınız olmayacaktır.
Pap smearınız sırasında anormal veya alışılmadık hücreler keşfedildiyse, pozitif bir sonuca sahip olduğunuz söylenir. Pozitif sonuç, rahim ağzı kanserine sahip olduğunuz anlamına gelmez. Pozitif bir sonucun ne anlama geldiği, testinizde keşfedilen hücrelerin türüne bağlıdır.
Doktorunuzun pozitif test sonucunuzu yorumlarken kullanabileceği bazı terimler ve pozitif sonuç sonrası ileri tetkikler:
Sıvı bazlı test ile doktorunuz, bazı insan papilloma virüsü (HPV) türleri gibi kanser gelişimini teşvik ettiği bilinen virüslerin varlığını kontrol etmek için numuneyi yeniden analiz edebilir.
Yüksek riskli virüs yoksa, test sonucunda bulunan anormal hücreler büyük bir endişe kaynağı değildir. Endişe verici virüsler varsa, daha fazla teste ihtiyacınız olacaktır.
Değişikliklerin düşük dereceli olması, hücrelerin boyutu, şekli ve diğer özelliklerinin kanser olmaktan yıllarca uzakta olacağını düşündürmektedir.
Değişiklikler yüksek dereceliyse, lezyonun çok daha erken zamanda kansere dönüşme şansı daha yüksektir. Ek teşhis testleri gereklidir.
Anormal hücrelerin kaynağını ve önemini belirlemek için daha fazla test gereklidir.
"Skuamöz hücre kanseri", vajina veya serviksin düz yüzeyli hücrelerinde ortaya çıkan kanserleri ifade eder. "Adenokarsinom", glandüler hücrelerde ortaya çıkan kanserleri ifade eder. Bu tür hücreler bulunursa, doktorunuz hızlı bir kanser değerlendirmesi önerecektir.
Pap smearınız anormal ise, doktorunuz serviks, vajina ve vulva dokularını incelemek için özel bir aleti (kolposkop) kullanarak kolposkopi adı verilen bir prosedür uygulayabilir.
Doktorunuz ayrıca anormal görünen herhangi bir bölgeden bir doku örneği (biyopsi) alabilir. Doku örneği daha sonra analiz ve kesin tanı için bir laboratuvara gönderilecektir.