Sırt ağrısı bazı durumlarda hafif, basit bir ağrı şeklinde iken bazı durumlarda ise aşırı şiddetli, günlük işleri engelleyici bir ağrıya dönüşebilir. Sırtınızdaki ağrı hareket kabiliyetinizi kısıtlayabilir ve yaşam kalitenizi düşürebilir. Sürekli devam eden ağrınız varsa doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Boyun ağrısı, boynunuzdaki servikal omur bölgesinde oluşur. Konumu ve hareket açıklığı nedeniyle, boynunuz genellikle korunmasız ve yaralanmaya açık şekildedir.
Sırt veya boyun bölgenizdeki ağrı aniden ve yoğun bir şekilde ortaya çıkan akut şekilde bir ağrı olabileceği gibi haftalarca, aylarca hatta yıllarca sürebilecek kronik bir ağrı da olabilir.
Sırt ve boyun ağrısına ne sebep olur?
Günümüz teknolojisiyle bile sırt ve boyun ağrısının kesin nedenini belirlemek zordur. Çoğu durumda, sırt ve boyun ağrısının aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok farklı nedeni olabilir:
· Tekrarlanan yorucu aktiviteler veya ağır kaldırma
· Travma, yaralanma veya kırıklar
· Genellikle omurganızı destekleyen kaslar ve bağlar üzerindeki baskılardan veya yaşlanmanın etkilerinden kaynaklanan omurga dejenerasyonu
· Enfeksiyon
· Bir tümör veya kemik çıkıntısı gibi anormal büyüme
· Omurganıza daha fazla ağırlık veren ve disklerinize baskı yapan obezite
· Kas gerginliği veya spazmı
· Burkulma veya zorlanma
· Bağ veya kas yırtıkları
· Artrit gibi eklem sorunları
· Sigara içmek
· Çıkıntılı veya fıtıklaşmış (kaymış) disk ve sıkışmış sinir
· Osteoporoz
· Omurga ve kemiklerinizin konjenital (doğumda mevcut) anormallikleri
Sırt ve boyun ağrısının belirtileri nelerdir?
Sırt ağrısı semptomları şunları içerebilir:
· Sırtınızda keskin ağrı. Ağrı tek bir noktayla sınırlı olabilir veya geniş bir alanı kaplayabilir
· Dizinizin üstünde veya altında bacak uyuşması veya karıncalanma
· Omurganızın herhangi bir yerinde meydana gelen sertlik veya ağrı (boynunuzdan kuyruk kemiğinize kadar)
· Belinizden kalçanıza, uyluğunuzun arkasına ve baldırınıza ve ayak parmaklarınıza yayılan keskin, şiddetli ağrı
· Özellikle uzun süre ayakta durduktan veya oturduktan sonra sırtınızın orta veya alt kısmında sürekli ağrı
Her iki bacakta güçsüzlükle, mesane ve bağırsak kontrolünün kaybı gibi semptomlar acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi belirtileridir.
Boyun ağrısıyla ilişkili semptomlar şunlardır:
· Kol uyuşması veya karıncalanma
· Baş ağrısı
· Omuz ağrısı
Bir yaralanma nedeniyle sırtınızda veya boynunuzda aniden ortaya çıkan ağrı, akut ağrı olarak kabul edilir. Akut ağrı hızlı bir şekilde oluşur ve kronik sırt veya boyun ağrısından daha hızlı iyileşir. Akut tip ağrılar 6 haftadan fazla sürmemelidir.
Hızlı veya yavaş başlayabilen, 3 ay veya daha uzun süre devam eden ağrı ise kronik ağrı olarak kabul edilir. Kronik ağrı, akut ağrıya göre çok daha nadir görülmektedir.
Sırt ve boyun ağrısı nasıl teşhis edilir?
Boyun veya sırt ağrısı yaşıyorsanız, tıbbi ve fiziksel muayene için doktorunuzla görüşmelisiniz. Doktorunuz etkilenen bölgelerin röntgen veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile görüntülenmesini isteyebilir. MRI, bağlar, tendonlar ve kan damarları gibi yumuşak dokuların da görüntülenmesini sağlayarak enfeksiyon, tümör, iltihaplanma veya siniriniz üzerinde baskı varlığını da araştırabilir. Bazı durumlarda sırt ve boyun ağrısına neden olabilen bir durum olan artriti teşhisi için kan testleri de kullanılabilir.
Sırt ve boyun ağrıları nasıl tedavi edilir?
Akut sırt veya boyun ağrısı bazı durumlarda biraz dinlenme sonrasında basitçe iyileşebilir. Reçetesiz satılan asetaminofen veya ibuprofen gibi ilaçlar da rahatsızlığın azaltılmasına yardımcı olabilir. Bu süre zarfında kendinizi zorlamamak için hareket ederken dikkatli olmalısınız.
Sırtınızda ve boynunuzda kronik ağrınız varsa, cerrahi tedavi seçeneklerini aramadan önce durumunuza yardımcı olabilecek birkaç yöntem deneyebilirsiniz. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır:
· Sıcak veya soğuk uygulanması
· Kasları güçlendirmek ve ağrıyı hafifletmek için germe ve esneme egzersizleri
· Aerobik egzersiz
· Doktorunuzun önerdiği anti-inflamatuar ilaçlar veya kas gevşetici maddeler
· Ekstra destek için braketler veya korseler
· Bölgeye ağrı kesici enjeksiyonları
· Akupunktur
Sırt ve boyun ağrıları ile yaşamak
Akut sırt ağrısı genellikle özel bir tedavi olmaksızın iyileşir. Asetaminofen veya ibuprofen kullanmak ağrıyı azaltır ve dinlenmenize yardımcı olur. Cerrahi ve özel egzersizler genellikle akut ağrıda kullanılmaz.
Şiddetli, sakatlayıcı, kronik sırt ve boyun ağrısı için, rehabilitasyon programları ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde tasarlanabilir. Programın türü, ağrınızın, yaralanmanızın veya hastalığınızın türüne ve ciddiyetine bağlı olacaktır. Hastanın ve ailenin aktif katılımı rehabilitasyon programlarının başarısı için çok önemlidir.
Sırt ve boyun rehabilitasyonunun amacı, genel yaşam kalitenizi artırırken, ağrıyı yönetmenize, mümkün olan en yüksek işlevselliği kazanmanıza yardımcı olmaktır. Rehabilitasyonun odak noktası ağrıyı hafifletmek ve hareketliliği arttırmaktır.
Bu hedeflere ulaşmak için oluşturulacak sırt ve boyun rehabilitasyon programları şunları içerebilir:
· Hareket aralığını iyileştirmek, kas gücünü artırmak, esnekliği ve hareketliliği geliştirmek ve dayanıklılığı artırmak için egzersiz programları
· Bağımsız hareket edebilmeyi teşvik eden yardımcı cihazlar
· Hasta, aile eğitimi ve danışmanlık
· Ağrı yönetimi teknikleri
· Sigarayı bırakma danışmanlığı
· Yürüme ve hareket eğitimi
· Stres Yönetimi
· Beslenme danışmanlığı
Boyun ve sırt ağrısının olası komplikasyonları nelerdir?
· Hareket kaybı: Sırt ağrısı, çalışan yetişkinlerde hareket kaybınını en yaygın nedenidir.
· Sinir hasarı: Sırt ağrınız fıtıklaşmış bir diskten kaynaklanıyorsa, omurilik sinirlerine yapılan baskı, zayıflık, uyuşma veya bacakta şiddetli ağrı gibi çeşitli sorunlara neden olabilir.
· Depresyon: Sırt veya boyun ağrısı, kişinin iş, fiziksel egzersiz, sosyal aktivite ve uykusunu etkileyebilir. Bunların negatif etkilenmesi kişide depresyona yol açabilir.
· Kilo alımı: Hareket kabiliyetiyetinin kaybı ve egzersiz yapamama gibi durumlar kilo alımına ve kas gücünün kaybına neden olabilir.
Uyuşukluk veya karıncalanma varsa veya ağrınız ilaç, dinlenmeyle düzelmiyorsa doktora gitmeniz gerekmektedir. Bacaklarınızda güçsüzlük, ağrı veya uyuşma; idrar yaparken zorlanma; ateş veya aşırı kilo kaybı yaşıyorsanız, acilen hastaneye başvurun.
Boyun ve sırt ağrısı önlenebilir mi?
Aşağıdakiler sırt ve boyun ağrısını önlemeye yardımcı olabilir:
· Ağır eşyaları kaldırmaktan kaçının. Bir şeyi kaldırdığınızda, bacaklarınızı bükün, sırtınızı dik tutun ve ardından vücudunuzu ve nesneyi yavaşça kaldırın.
· Telefonları, bilgisayarları ve diğer ekipmanları doğru şekilde kullanın.
· Otururken, ayakta dururken ve uyurken doğru duruşu koruyun.
· Düzenli egzersiz yapın. Sırt kaslarınızı güçlü tutmak için belirli sırt güçlendirme egzersizlerini öğrenin. Sırt egzersizlerini yapmadan önce esneme egzersizleri ile ısının.