Akut sinüzit, burnunuzun içindeki boşlukların (sinüsler) iltihaplanmasına ve şişmesine neden olur. Bu, mukus akışını engeller ve mukusun birikmesine neden olur.
Akut sinüzit yüzünden burnunuzdan nefes alırken zorlanabilirsiniz. Gözlerinizin ve yüzünüzün etrafındaki alan şişmiş hissedebilir ve yüz veya baş bölgesinde ağrınız olabilir.
Akut sinüzite çoğunlukla soğuk algınlığı neden olur. Bakteriyel bir enfeksiyon gelişmedikçe, çoğu vaka bir hafta ila 10 gün içinde düzelir ve akut sinüziti tedavi etmek için tek gereken evde gerçekleştirilecek bakım olabilir.
Medikal tedaviye rağmen 12 haftadan uzun süren sinüzite ise kronik sinüzit denir. Bu yaygın durum, mukusun normal şekilde boşalmasını engeller ve burnunuzu tıkar. Burnunuzdan nefes almak zor olabilir ve gözlerinizin etrafındaki alan şişmiş veya hassas olabilir.
Kronik sinüzit, bir enfeksiyon, sinüslerdeki büyüme (burun polipleri) veya sinüslerinizin zarının şişmesi ile ortaya çıkabilir. Kronik rinosinüzit olarak da adlandırılan durum hem yetişkinleri hem de çocukları etkileyebilir.
Sinüzit Neden Olur?
Akut sinüzite çoğunlukla viral bir enfeksiyon olan soğuk algınlığı neden olur. Bazı durumlarda, bakteriyel bir enfeksiyon da sinüzite neden olabilir.
Kronik sinüzitin yaygın nedenleri şunlardır:
Nazal polipler. Bu doku büyümeleri burun pasajlarını veya sinüsleri tıkayabilir.
Sapmış nazal septum. Çarpık bir septum - burun delikleri arasındaki duvar - sinüs pasajlarını kısıtlayabilir veya bloke ederek sinüzit semptomlarını daha da kötüleştirebilir.
Diğer tıbbi durumlar. Kistik fibroz, HIV ve diğer bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklar gibi durumların komplikasyonları burun tıkanıklığına yol açabilir.
Solunum yolu enfeksiyonları. Solunum yolunuzdaki enfeksiyonlar - en yaygın olarak soğuk algınlığı - sinüs zarlarınızı alevlendirebilir ve kalınlaştırabilir ve mukus drenajını engelleyebilir. Bu enfeksiyonlara virüsler veya bakteriler neden olabilir.
Saman nezlesi gibi alerjiler. Alerjilerle oluşan iltihaplanma sinüslerinizi tıkayabilir.
Sinüzit Riskini Arttıran Faktörler
Aşağıdaki durumlar akut sinüzite yakalanma riskiniz artabilir:
Saman nezlesi veya sinüslerinizi etkileyen başka bir alerjik durum
Nazal septum, nazal polipler veya tümörler gibi bir nazal geçiş anormalliği
Kistik fibroz gibi hastalıklar veya HIV/AIDS gibi bir bağışıklık sistemi bozukluğu
Sigara içmek
Aşağıdaki durumlarda ise kronik sinüzite yakalanma riskiniz artar:
HIV/AIDS veya kistik fibroz gibi bir bağışıklık sistemi bozukluğu
Saman nezlesi veya başka bir alerjik durum
Sigara dumanı gibi kirleticilere düzenli maruz kalma
Sinüzit Belirtileri
Kronik sinüzit ve akut sinüzit benzer belirti ve semptomlara sahiptir. Ancak akut sinüzit, genellikle soğuk algınlığı ile ilişkili sinüslerin geçici bir enfeksiyonudur. Kronik sinüzitin belirti ve semptomları en az 12 hafta sürer, ancak kronik sinüzit gelişmeden önce birkaç akut sinüzit atağınız olabilir. Ateş, kronik sinüzitin yaygın bir belirtisi değildir, ancak akut sinüzitiniz olabilir.
Akut Sinüzit Belirtileri
Akut sinüzitin yaygın görülen belirtileri şunları içerir:
Burundan veya boğazın arkasından aşağıya doğru kalın, sarı veya yeşilimsi akıntı (postnazal drenaj)
Gözlerinizin, yanaklarınızın, burnunuzun veya alnınızın çevresinde eğilirken kötüleşen ağrı, hassasiyet, şişlik ve basınç
Diğer akut sinüzit belirtileri şunları içerir:
Kulak basıncında artış
Baş ağrısı
Dişlerde ağrı
Değişen koku duyusu
Öksürük
Ağız kokusu
Aşırı Yorgunluk
Yüksek ateş
Kronik Sinüzit Belirtileri
Kronik sinüzitin yaygın belirtileri şunları içerir:
Burunda iltihap
Burundan kalın, rengi değişmiş akıntı (burun akıntısı)
Boğazın arkasına akıntı (postnazal drenaj)
Tıkalı burun
Gözlerinizin, yanaklarınızın, burnunuzun veya alnınızın çevresinde ağrı, hassasiyet ve şişlik
Koku ve tat duyusunda azalma
Diğer kronik sinüzit belirtileri şunları içerebilir:
Kulak ağrısı
Baş ağrısı
Üst çenenizde ve dişlerinizde ağrı
Öksürük veya boğaz temizleme
Boğaz ağrısı
Ağız kokusu
Aşırı yorgunluk
Sinüzitin Olası Komplikasyonları
Akut sinüzitin ciddi komplikasyonları nadirdir. Eğer ortaya çıkarlarsa, komplikasyonlar şunları içerebilir:
Kronik sinüzit. Akut sinüzit, kronik sinüzit olarak bilinen uzun vadeli bir sorunun tetikleyicisi olabilir. Kronik sinüzit 12 haftadan uzun sürer.
Menenjit. Bu enfeksiyon, beyninizi ve omuriliğinizi çevreleyen zarların ve sıvının iltihaplanmasına neden olur.
Diğer enfeksiyonlar. Nadiren enfeksiyon kemiklere (osteomiyelit) veya cilde (selülit) yayılabilir.
Görmede problemler. Enfeksiyon göz yuvanıza yayılırsa, görmede azalmaya ve hatta kalıcı olabilen körlüğe neden olabilir.
Kronik sinüzit komplikasyonlarının ciddi komplikasyonları nadirdir, ancak şunları içerebilir:
Görüş problemleri. Sinüs enfeksiyonunuz göz yuvanıza yayılırsa, görmede azalmaya veya kalıcı olabilen muhtemelen körlüğe neden olabilir.
Enfeksiyonlar. Nadiren, kronik sinüziti olan kişilerde beyin ve omuriliği çevreleyen zar ve sıvıda iltihaplanma (menenjit), kemiklerde enfeksiyon veya ciddi bir cilt enfeksiyonu gelişebilir.
Sinüzit Önlenebilir Mi?
Sinüzite yakalanma riskinizi azaltmak için şu adımları atın:
Üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaçının. Soğuk algınlığı olan insanlardan uzak durmaya çalışın. Özellikle yemeklerden önce ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayınız.
Alerjilerinizi kontrol altında tutun. Belirtileri kontrol altında tutmak için doktorunuzla birlikte çalışın.
Sigara dumanından ve kirli havadan kaçının. Tütün dumanı ve diğer kirleticiler ciğerlerinizi ve burun pasajlarınızı tahriş edebilir.
Havanızı nemlendirin. Evinizdeki hava kuru ise, örneğin cebri hava ısınız varsa, havayı nemlendirmek sinüziti önlemeye yardımcı olabilir.
Sinüzit Tanısı Nasıl Konulur?
Doktorunuz burnunuz ve yüzünüzdeki belirtileri araştıracak, burnunuzun içine bakacaktır ve genellikle fizik muayeneye dayanarak tanı koyacaktır.
Akut sinüziti teşhis etmek ve diğer durumları dışlamak için kullanılabilecek diğer yöntemler şunlardır:
Nazal endoskopi. Burnunuzdan fiber optik ışık yerleştirilmiş ince, esnek bir tüp (endoskop), doktorunuzun sinüslerinizin içini görsel olarak incelemesini sağlar.
Görüntüleme çalışmaları. Bir BT taraması sinüslerinizin ve burun bölgenizin ayrıntılarını gösterir. Komplike olmayan akut sinüzit için genellikle önerilmez, ancak görüntüleme çalışmaları anormallikleri veya şüpheli komplikasyonların bulunmasına yardımcı olabilir.
Burun ve sinüsden alınan örneklerin incelenmesi. Akut sinüzit teşhisi için laboratuvar testleri genellikle gerekli değildir. Bununla birlikte, durum tedaviye yanıt vermediğinde veya kötüleştiğinde, burnunuzdan veya sinüslerinizden alınan doku örnekleri (kültürler), bakteriyel enfeksiyon gibi nedeni bulmanıza yardımcı olabilir.
Alerji testi. Doktorunuz, alerjilerin akut sinüzitinizi tetiklediğinden şüpheleniyorsa, bir alerji cilt testi önerecektir. Bir cilt testi güvenli ve hızlıdır ve nazal alevlenmelerinize neden olan alerjeni belirlemenize yardımcı olabilir.
Sinüzit Tedavisi
Akut sinüzit vakalarının çoğu kendi kendine iyileşir. Belirtileri hafifletmek için genellikle tek ihtiyacınız olan evde bakım teknikleridir.
Semptomları hafifletmek için tedaviler
Doktorunuz sinüzit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olacak aşağıdaki tedavileri önerebilir:
Burun pasajlarınızı durulamak için günde birkaç kez burnunuza püskürttüğünüz tuzlu burun spreyi.
Nazal kortikosteroidler. Bu burun spreyleri iltihabı önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur.
Dekonjestanlar. Bu ilaçlar reçetesiz ve reçeteli sıvılar, tabletler ve burun spreyleri şeklinde mevcuttur. Nazal dekonjestanları sadece birkaç gün kullanın. Aksi takdirde daha şiddetli bir tıkanıklığın (rebound tıkanıklık) geri dönmesine neden olabilirler.
Asetaminofen, ibuprofen veya aspirin gibi ağrı kesiciler.
Kronik sinüzit tedavisinde ek olarak aşağıdakiler de kullanılabilir:
Alerji ilaçları. Alerjiler sinüzite neden oluyorsa, doktorunuz alerji ilaçları önerebilir.
Antifungal tedavi. Enfeksiyonunuz mantarlardan kaynaklanıyorsa, mantar önleyici tedaviniz olabilir.
Nazal polipleri ve kronik sinüziti tedavi etmek için ilaçlar. Nazal polipleriniz ve kronik sinüzitiniz varsa, doktorunuz durumunuzu tedavi etmek için size bir dupilumab veya omalizumab enjeksiyonu yapabilir. Bu ilaçlar burun poliplerinin boyutunu küçültebilir ve tıkanıklığı azaltabilir.
Antibiyotikler
Akut sinüziti tedavi etmek için genellikle antibiyotiklere ihtiyaç duyulmaz. Akut sinüzitiniz bakteriyel olsa bile tedavi gerektirmeden iyileşebilir. Doktorunuz antibiyotik reçete etmeden önce akut sinüzitinizin kötüleşip kötüleşmediğini görmek için bekleyebilir ve izleyebilir.
Bununla birlikte, şiddetli, ilerleyici veya kalıcı semptomların varlığı antibiyotik gerektirebilir. Doktorunuz bir antibiyotik reçete ederse, semptomlarınız iyileştikten sonra bile tüm tedaviyi aldığınızdan emin olun.
Enfeksiyonunuza bakteriler neden oluyorsa, sinüzit tedavisi için bazen antibiyotikler gereklidir. Doktorunuz altta yatan bir enfeksiyonu ekarte edemezse, bazen başka ilaçlarla birlikte bir antibiyotik önerebilir.
Ameliyat
Tedaviye veya ilaca dirençli vakalarda endoskopik sinüs cerrahisi bir seçenek olabilir. Bu prosedür için doktor, sinüs pasajlarınızı görebilmek için ışıklı ince, esnek bir tüp (endoskop) kullanır.
Tıkanmanın kaynağına bağlı olarak, doktor dokuyu çıkarmak veya burun tıkanıklığına neden olan bir polipi küçültmek için çeşitli aletler kullanabilir. Dar bir sinüs açıklığını büyütmek de drenajı teşvik etmek için bir seçenek olabilir.
Sinüzit Tedavisinde Evde Yapabilecekleriniz
Evde gerçekleştirebileceğiniz aşağıdaki adımlar, sinüzit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir:
Dinlenmek. Dinlenmek, vücudunuzun iltihapla savaşmasına ve iyileşmeyi hızlandırmasına yardımcı olabilir.
Sinüslerinizi nemlendirmek. Sıcak su dolu bir kaseden çıkan buharı solurken başınızın üzerine bir havlu örtün. Buharı yüzünüze doğru tutun. Veya ağrıyı hafifletmek ve mukusun boşalmasına yardımcı olmak için sıcak, nemli havayı soluyarak sıcak bir duş alın.
Sıcak kompres. Burnunuzda ve alnınızda sıcak bir kompres sinüslerinizdeki baskıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Burun pasajlarınızı durulayın. Nazal pasajlarınızı durulamak için özel olarak tasarlanmış bir sıkma şişesi, salin kabı veya neti kabı kullanın. Nazal lavaj adı verilen bu yöntem, sinüslerinizi temizlemenize yardımcı olabilir.
Sinüzit Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin