TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

SEREBRAL PALSİ HASTALIĞINDA FİZİK TEDAVİ

Serebral Palsi Nedir?

Serebral palsi(SP), normal hareket ve duruş gelişimini etkileyen bir grup bozukluğu tanımlamaktadır. Serebral palsi doğumdan önce, doğum sırasında veya doğumdan sonra iki yıl içinde meydana gelen beyin hasarından kaynaklanır. Bu yaralanmalar enfeksiyon, felç, travma veya oksijen kaybını içerebilir. Beyindeki hasar, ilk yaralanmadan sonra daha da kötüleşmez. Bununla birlikte, günlük aktiviteleri yapma yeteneği hasta kişi büyüdükçe kötüleşebilir.

Serebral palsi hastası kişiler görme, duyma, dokunma, düşünme veya iletişim kurma konusunda sorun yaşayabilir. Ayrıca nöbet geçirebilirler. 

Prematüre bebeklerin ve düşük ağırlıklı doğan bebeklerin hayatta kalma oranının artmasının sonucunda serebral palsi görülme sayısı artmıştır. SP'li yetişkinlerin ortalama yaşam beklentisi de artmıştır. SP'li kişiler hayatlarının her aşamasında fizik tedaviden yararlanabilirler.

Fiziksel tedavi uzmanları, SP'li kişilerin fiziksel işlevlerini iyileştirmelerine yardımcı olma konusunda uzmandır. Fizik tedavi uzmanları hastaların aktif, sağlıklı kalmalarına ve yürüme, tekerlekli sandalye kullanma ve tekerlekli sandalyeden küvete, yatağa veya arabaya gidip gelme gibi günlük görevleri yerine getirmelerine yardımcı olurlar. 

Serebral Palsi Fizik Tedavi Yöntemleri

Fizik tedavi doktorları, serebral palsi hastası kişilerin yaşamın tüm aşamalarında en iyi şekilde çalışması için güç ve hareket kazanmasına yardımcı olur.

Fizik tedavi uzmanları, her bir kişinin gelişiminin farklı aşamalarında bakım sağlar. Bakımı her bireyin kendine özgü ihtiyaçlarına göre şekillendirirler. Fizik tedavi uzmanları, tedavi öncelikleri değiştikçe ihtiyaçları ele almak için diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla birlikte çalışır. Fizik tedavi doktorunuzun birlikte çalışabileceği diğer sağlık hizmeti sağlayıcıları arasında konuşma / dil patologları veya mesleki terapistler bulunur.

Serebral Palsi Hastalarında Erken Yıllarda Fizik Tedavi: Doğumdan 4 Yaşına Kadar

Fizik tedavi uzmanları, ebeveynlerin çocuklarının hareket gelişimini desteklemelerine yardımcı olur. Konumlandırma, hareket, besleme, oyun ve kendini sakinleştirme için uygulamalı eğitim sağlarlar. Doktorunuz ayrıca hareket gelişiminin yanı sıra iletişim, işitme, görme ve oyun becerilerini teşvik etmek için evde değişiklikler önerecektir. Küçük çocuklar oyun yoluyla birçok beceriyi öğrenirler. Çocuğunuzun fizik tedavi doktoru, çocuğunuzun özel ihtiyaçlarına uygun bireysel eğlenceli oyun etkinlikleri programı geliştirecektir. Programın amacı gücü, hareketi ve işlevi iyileştirmektir. Bu yaşta çocuklar genellikle evde, bir gündüz bakım merkezinde veya bir poliklinikte fizik tedavi alırlar. Doktorunuz, çocuğunuz geliştikçe tedavi programını değiştirmek için sizinle birlikte çalışacaktır.

Serebral Palsi Hastalarında Okul Yıllarında Fizik Tedavi: 5-18 Yaş Arası

Fizik tedavi doktorunuz, SP'li bir çocuğun fonksiyonel hedeflere ulaşmasına yardımcı olmak için ebeveynleri eğitir. Fizik tedavi, gelişimin tüm aşamalarında en yüksek yaşam kalitesini destekler. Tedavi planı ve hedefleri çocuğunuz yaşlandıkça değişecektir. Bu aşamada çocuklar, büyüme hamleleri yaşarlar ve fizik tedavide çocuğa yardım etmek için kullanılan her türlü ekipmanın ayarlanması gerekir. Bir çocuk, ihtiyaçlarına bağlı olarak okulda, toplum içinde veya her ikisinde fizik tedavi alabilir. Okul temelli fizik tedavi, çocuğunuza mümkün olan en iyi öğrenme ortamını sağlamak için değişiklikler yapmaya odaklanır.

Çocuğunuzun fizik tedavi doktoru hareketliliği ve zindeliği teşvik edecektir. Ayrıca çocuğunuzun kas ve eklem ağrısını yönetmesine yardımcı olacaktır. Fizik tedavi doktorları sağlığı ve işlevi sürdürmek için bazı yardımcı ekipmanların kullanımını önerebilir. Fizik tedavi aynı zamanda ebeveynlerin SP'li kişilerin öz bakımına yönelik stratejiler geliştirmesine, günlük rutinlerini sürdürmesine, sosyal ve aktif olmasına yardımcı olur. Bu, sizin ve çocuğunuzun okul ve gelecekteki kariyer planlamasına yardımcı olacaktır.

SP'li gençlerde fizik tedavi, duruş problemlerini ve eklem hareket kısıtlamalarını önlemeye odaklanır. Ergenlik, yaşamda ömür boyu sağlıklı alışkanlıkların oluşturulduğu dönemdir. Kişisel bir fitness programı geliştirmek, SP'li kişilerin yaşamlarının geri kalanında sağlığını ve işlevini iyileştirebilir. SP'li çocuklar yeterli aktivite ve egzersiz yapma konusunda daha yüksek risk altındadır. Fiziksel hareketsizlik, kilo sorunlarına ve tıbbi sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar, çocuğun ve bakıcılarının yaşam kalitesi üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Fizik tedavi uzmanları, bireysel egzersiz programları geliştirme konusunda uzmandır. Her bir kişinin ilgi alanlarını, güçlü yönlerini ve yeteneklerini dikkate alırlar. Fizik tedavi uzmanı bireyin fiziksel gelişimini teşvik etmek ve akranlarıyla sosyal etkinliklere katılmasını sağlamak için bowling, yüzme, bisiklet, voleybol, tenis veya basketbol gibi sporları önerebilir.

Serebral Palsi Hastası Yetişkinlerde Fizik Tedavi: 18+ Yaş

Serebral palsi hastası birçok birey oldukça aktif hayatlar yaşayabilir. Serebral palsi hastası yetişkinler için fizik tedavi genellikle şunlara odaklanır:

  • Acı Yönetimi.
  • Enerji tüketiminin yönetilmesi
  • Yardımcı ekipmanların kullanımı.
  • İşte ve evde bağımsızlığı teşvik etmek için çevresel değişiklikler.

 

Fizik tedavi uzmanları, bu problemlerin çözümüne yardımcı olmak için hastalarıyla uzun süreli çalışmalar gerçekleştirir. Serebral palsi hastası yetişkinler, genellikle bu dönemde kas ve eklem ağrısı yaşarlar. Fizik tedavi uzmanları bu dönemde hastaların güçlü kalmalarını ve eklem sorunlarını azaltmalarını sağlayan egzersiz rutinleri yazabilir. Örneğin, su terapisi SP'li yetişkinlere fayda sağlayabilir.

Serebral Palsi Hastalığında Fizik Tedavi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
Email Adresiniz
Şehir
Mesajınız
6698 sayılı KVKK hakkında bilgilendirmeyi okudum; hizmet sunumu ve anlatımı için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.

İlginizi Çekebilir

Doktora Soru Sormak İçin Tıklayınız Hemen Randevu Almak İçin Tıklayınız