Burnunuzdaki kıkırdak burun bölgesini iki ayrı halka şeklinde ayırmaktadır. Bu bölgeye burun septumu adı verilir. Duvar orta hattan başka bir bölgeye doğru eğilmeye başladığı zaman solunum ile ilgili sorunlar, burunda akıntı gibi problemler oluşabilir.
Septum deviasyonuna sahip hastalar genellikle burundan nefes alma konusunda problem yaşamamaktadır. Belirtiler genellikle bir tarafta diğerine göre daha kötüdür. Bazı durumlarda normal sinüs drenajı etkilenmektedir. Bunun sonucu olarak kronik sinüs enfeksiyonları oluşabilmektedir.
Septum Deviasyonu doğuştan oluşabileceği gibi, yaralanmalar ve geçmiş tedaviler sonucunda oluşacak hasarların da sonucu olabilir.
Diğer insanlar Septum Deviasyonuna sahip hastaların burunlarına baktıklarında bir anormallik olduğunu farkedemezler. Burun yoluyla nefes alırken özellikle tek taraflı zorlanma en yaygın semptomdur. Bununla birlikte tıkanıklık, şişme ya da dolgunluk duygusu hissedebilirsiniz. Bu anormallik aynı zamanda sinüslerden gelen normal drenajı bozabilir ve tekrarlayan sinüs enfeksiyonlarına neden olabilir.
Doktorunuz medikal geçmişiniz hakkında bilgi toplayıp, fiziksel muayene gerçekleştirecektir. Fizik muayene bir nazal spekulum, otoskop, veya nazal endoskopi içerebilmektedir. Bazı hastalarda BT çekilmesi gerekebilir.
Semptomlarınız şiddetliyse, ameliyat gerekebilir. Septoplasti ameliyatı deviasyonu olan septumu düzeltmektedir. İşlem burun deliklerinde gerçekleştirilen kesikler üstünden yapılmaktadır. İşlem sırasında, septum parçaları da kaldırılabilir, yeniden konumlandırılabilir veya burun içine sıfırdan yerleştirilir.
Septoplasti burun içinden normal açık cerrahi ile de yapılabilir. Açık cerrahi tamamlandığında, burnun alt kısmında küçük yaralar oluşmaktadır. Kapalı cerrahi tamamlandığında yara izi görünmez. Sapmanın şiddetine bağlı olarak, septoplasti de yapılabilir:
Cerrah, ne zaman normal aktivitelerinize geri dönebileceğiniz hakkında sizi bilgilendirecektir. Birçok hasta birkaç gün içinde iyileşir ve bir hafta içinde okula veya iş hayatına geri dönmeye hazırdır.
Ameliyattan sonra, yeni şeklini tutmak için burnunuza bir atel takılacaktır.
Ameliyatın kısa süreli yan etkileri aşağıdakileri içermektedir:
İyileşme süreci yavaş bir süreçtir. Özellikle burun ucu etrafındaki şişlikler aylarca sürebilir. Burun cerrahisinin kesin sonuçlarını görmek için bir yıl veya daha uzun süreli iyileşme dönemi gerekmektedir.
Her ameliyatta olduğu gibi septum deviasyonu ameliyatı da komplikasyon oluşturabilir. İnsanlar iyileşme yetenekleri konusunda anatomik özellikleri sebebiyle farklı kabiliyetlere sahiptir. Nadir görülen komplikasyonlar şunlardır: