Röntgen, film veya dijital ortamda iç dokuların, kemiklerin ve organların görüntülerini üretmek için görünmez elektromanyetik enerji ışınları kullanır. Standart röntgenler, tümörlerin veya kemik yaralanmalarının teşhisi dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı gerçekleştirilebilir.
Röntgen testi, teşhis amacıyla vücudun, organlarının ve diğer iç yapılarının görüntülerini üretmek için harici radyasyon kullanılarak gerçekleştirilir. X-ışınları vücut yapılarından özel olarak işlenmiş plakalara (kamera filmine benzer) veya dijital ortama geçer ve "negatif" tipte bir görüntü oluşturur (yapı ne kadar sert ise, filmde o kadar beyaz görünür).
Vücut X ışınlarına maruz kaldığında, vücudun farklı bölgeleri değişen miktarlarda X-ışınlarının vücuttan geçmesine izin verir. Vücuttaki yumuşak dokular (kan, deri, yağ ve kas gibi), X ışınlarının çoğunun geçmesine ve film, dijital ortamda koyu gri görünmesine izin verir. Yumuşak dokudan daha yoğun olan bir kemik veya tümörler ise, X ışınlarının çok az geçmesine izin verir ve bu sebeple röntgende beyaz görünür. Bir kemikte kırılma meydana geldiğinde, X ışını ışını kırık bölgeden geçer ve beyaz kemikte siyah renkte bir çizgi olarak görünür.
X-ışını teknolojisi, arteriyogramlar, bilgisayarlı tomografi (CT) taramaları ve floroskopi gibi diğer teşhis prosedürlerinde de kullanılır.
Hamilelik sırasında alınan radyasyon doğum kusurlarına neden olabilir. Hamile olabileceğinizden şüpheleniyorsanız daima radyoloğunuza veya doktorunuza bu konu hakkında bilgi verin.
Röntgen testi ayakta tedavi bazında veya yatan hasta bakımının bir parçası olarak gerçekleştirilebilir.
Genellikle bir röntgen prosedürü aşağıdaki süreci izler: